Egészség

Vissza, visszerek! Szép lábak gyorsan az első tünetek megjelenésétől a nagyobb gondokig

Az egészséges láb nem csak mutatós, a járás is könnyebb rajta. Ezért érdemes megszabadulni a vádlin, combokon kialakult visszerektől. Erre már többféle lehetőségünk is van.

Hogyan lehet megelőzni a visszér kialakulását?

A rendszeres mozgás segít visszapumpálni a vért a vénákból, és a nyirokkeringésre is kedvező. Különösen ajánlott ülőmunka esetén. Méregtelenítés, nyirokmasszázs és a hideg-meleg vizes váltózuhany is ajánlott. A C-vitamin védi az ereket. A speciális, egészségügyi rugalmas harisnyák kívülről megtámasztják a lábat, ezzel segítik a vénákban a vér áramlását.

Viszlát, pangás

„Főként ősztől tavaszig érdemes belevágni az eltávolító kezelésbe, mert azalatt nem érheti a bőrfelületet sem nap-, sem a szolárium mesterséges fénye. Különben fennáll a pigmentációs zavarok kockázata, így a hosszúnadrágos időszakban érdemes felkeresni ezzel az orvost” – tájékoztat dr. Boros László sebész, plasztikai sebész. Elárulja, a visszereknek több típusát különböztetik meg a szakemberek, eszerint döntenek arról, milyen módszert választanak.

„A cél minden esetben az adott szakasz eltávolítása, hiszen ezekben már csak pang a vér, így terhet jelentenek a keringés számára” – magyarázza. Ha szeretnénk megtudni, hogyan alakulnak ki testünkben ezek a bőrön át is jól látható elváltozások, képzeljük el a lábunkban futó ereket úgy, mint egy csőhálózatot. Két nagy cső egy ponton összeér egy harmadik, mélyebben fekvővel, méghozzá úgy, hogy ott csak az egyik irányban nyíló kapu szabályozza a vér folyásirányát.

Fokozott hasi nyomás vagy egyéb hatás vissza-visszapréselheti az érben lévő vért, így a „kapuk” néha a másik irányba is kinyílnak, amerre nem szabadna, a vér tehát visszafelé folyik. Ez megnöveli az erekben a nyomást, kitágítja az adott szakaszt, és megjelenik a visszér.

Hogyan tüntessük el?

Műtét: Az esztétikai visszértágulatnál a műtét alacsony kockázatú, nem érdemes megijedni tőle, mert gyors, és már aznap saját lábunkon hazamehetünk. „A 2-3 mm vastag, esztétikai problémát jelentő hajszálereket egy speciális eszközzel, apró szúrásokkal úgy tudjuk kihúzni, hogy később varratok nélkül, nyomtalanul gyógyul a bőrfelület. Másnap akár dolgozni is mehetünk, persze befáslizott lábbal. A repüléssel és a sporttal várjunk, míg a 2-3 hetes regenerálódási idő le nem telik” – mondja dr. Boros László.

A visszérbetegségeknél más a technika. „Ebben az esetben a vér visszafolyásának megszüntetése a cél, így lekötjük az eret a már említett kis »kapu«, vagyis a billentyű fölött, és egyúttal eltávolítjuk a kitágult érszakaszt” – magyarázza az orvos. A gyakran helyi érzéstelenítésben, ritkábban altatásban vagy gerincbe adott érzéstelenítő injekcióval végzett műtét napján már sétálhatunk, a szövődmények ritkák.

  • Injekciókúra: Az így bejuttatott hatóanyag az érfal hegesedését, zsugorodását indítja el, majd a későbbiekben maradandóan elzárja a kezelt érszakaszt. Általában több kezelésre van szükség a cél eléréséhez. A tűszúrások helyén kis kék foltok jelennek meg, de kb. 1-2 hét alatt nyomtalanul felszívódnak. Ezalatt rugalmas fáslit vagy gyógyharisnyát kell hordani.
  • Habinjekció-terápia: Az injekciós terápia egyik típusa, mely során a hatóanyagot levegővel keverik, így „felhabosítva” azt. Előnye, hogy a hatóanyag hosszabb ideig hat az érfalra. Hátránya, hogy csak a mély visszerekre alkalmazható, a felületes hajszálerekre nem, továbbá fennáll a kockázata, hogy az anyag bekerül a mélyvénákba is, mely veszélyes.
  • Klasszikus lézerterápia: „A legújabb vívmány, mellyel megúszható az ér lekötése és kihúzása műtéti úton. Az érbe vezetett vékony lézerszálat végighúzva az érintett szakaszon, az a hő hatására összezsugorodik, majd nagyjából fél év alatt fel is szívódik” – tájékoztat dr. Boros László. Egy másik, speciális típusa során kívülről megvilágítják a bőrt fotoszelektív lézerrel, amely a víztartalmú szöveteken áthatol, a sötét felületen, azaz az erekben viszont elnyelődik, így hővé alakul át. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, az orvos ezzel a módszerrel úgy iktatja ki a visszereket, hogy „megsüti” azokat.

Kiváltó okai:

  • Genetikai tényezők: Nem törvényszerű, hogy ha az egyik vagy mindkét szülőnk tapasztalta, nekünk is szenvedni kell majd a visszerekkel. Ugyan a hajlam örökölhető, ne rettegjünk előre, ha édesanyánk lábán is kékes-lilás nagy erek futnak!
  • Ösztrogén: A nők kötőszövete puhább, selymesebb, mint a férfiaké, tehát hajlamosabbak a visszérbetegségre. A női hormonként ismert ösztrogén mellékhatása, hogy hozzájárul a vénafal elernyedéséhez, így terhesség során gyakran polcoljuk fel a lábat! A szülés után fél évet érdemes várni, hogy a visszér felszívódjon, ha ez nem történik meg, tanácsos megkezdeni a kezelést.
  • Életmód: Kisebb szerepet játszik a kialakulásban, mint a genetikai tényezők. Mégis, ha tudjuk, hogy átmenetileg sok ülő- vagy állómunkát végzünk majd, szerezzünk be kompressziós harisnyát! Minden olyan mozgás, mely a lábizmokat dolgoztatja, jót tesz a vénás keringésnek.

Fotó: shutterstock