Egészség Riportok

Légzéssel a visszér ellen: napi 10 perc könnyű tornával a szebb és egészségesebb lábakért

A lábon kitüremkedő lilás ereket az orvosi kezelés mellett otthon is karbantarthatjuk. Néhány légzőgyakorlattal a kezdődő visszér romlását lassíthatjuk!

Szebb, egészségesebb lábak

A legtöbben azért kezeltetik a visszereket, mert zavaró a látványuk. Pedig nem csak a szépségünk miatt fontos foglalkozni velük! Kialakulásuk arra figyelmeztet, hogy nem megfelelő a láb vérellátása, tehát a szövetek, az izmok nem jutnak elegendő tápanyaghoz. A véráramlás javításában rengeteget segít, ha minden nap átmozgatjuk a lábakat. A gyakorlatok közben végezzünk speciális légzést, amely szintén javítja a vérkeringést, csökkenti a további visszeresedés esélyét, csillapíthatja a visszerekkel járó fájdalmat.

Légzés+Nyújtás és hajlítás

Feküdjünk a hátunkra egy matracon vagy akár a szőnyegen, és lassan húzzuk az egyik lábunkat a mellkasunkra. Közben szívjuk be mélyen a levegőt, és próbáljuk bent tartani a tüdőben legalább 5 másodpercig. Tartsuk meg a lábat a térdnél a kezünkkel. Óvatosan, de határozottan spicceljünk a lábfejjel, közben fújjuk ki a levegőt. Majd a vádlit megfeszítve pipáljunk, miközben újra mélyen beszívjuk a levegőt. A másik lábunkkal is végezzük el a gyakorlatot.

Légzés+Lépcsőzés

Álljunk minkét lábbal egy lépcsőfokra vagy egy stabil, vastag lexikonra, úgy, hogy az egyik lábfejet csak annak közepétől támasszuk az emelvénynek. Majd jól megkapaszkodva, pumpáljuk fel és le. Felfelé pumpáláskor szívjuk be, majd leengedés közben határozottan, gyorsan fújjuk ki a levegőt.

Hasi légzés+székre fel!

Maradjunk a földön, de ezúttal a lábakat kb. 60 fokban emeljük fel, és a bokát támasszuk egy székre. Tegyük a kezünket a hasunkra, és figyeljünk, hogy minden belégzéskor csakis az orron keresztül, ide lélegezzük be az oxigént. Segít az ellenőrzésben, hogy a kezünket mindvégig a hason tartjuk.

Falon lépdelés

Feküdjünk a földre a fallal szemben, húzzuk fel a térdünket, és támasszuk a lábfejet a földre úgy, hogy a lábujjak érintsék a falat. Majd vegyünk lassan egy mély levegőt, és közben lépdeljünk felfelé a falon, ameddig csak tudunk. Felérve tartsuk bent a levegőt, majd miközben lassan kiengedjük, lépdeljünk vissza a talpakkal. Pihenjünk három ki- és belégzésig, majd újra kezdjük el a lépdelést.

Fel-le, fel-le

A földön fekve mindkét lábat emeljük a levegőbe úgy, hogy a lábfej a plafon felé mutasson. A csípőt alulról támasszuk meg a kezünkkel, de nem kell gyertyaállásba emelkednünk! Az egyik térdet behajlítva, engedjük le az egyik lábat, majd cseréljünk, és a másik térd legyen behajlítva, miközben az ellentétes láb újra a plafon felé mutat. Minden cserénél szívjuk be, illetve fújjuk ki a levegőt.

Körözés

Maradjunk fekve, a csípő alá tegyünk egy párnát, és miközben kifújjuk a levegőt, ismét emeljük a lábakat a magasba. Egyenletes orrlégzés mellett az előbbi gyakorlathoz hasonlóan, a térd hajlításával engedjük le az egyik lábat. Majd húzzuk a mellkas felé, közben kulcsoljuk át a térdnél. Ebben a pozícióban körözzünk a bokával, majd újra nyújtsuk a magasba a lábat. A másik lábunkkal is végezzük el a gyakorlatot.

Mély légzéssel zárjuk a gyakorlatokat!

Feküdjünk a földre, a lábakat kis terpeszben nyissuk szét, a lábfejek nézzenek kifelé. A karok nyugodjanak a test mellett, a tenyér nézzen felfelé. Csukjuk be a szemünket, és lélegezzünk be nagyon lassan, mélyen, úgy, hogy közben elképzeljük, egy hullám alulról felfelé végigsimítja testünket a lábujjaktól a fejtetőig. Majd kilégzésre ez a hullám visszafelé, a fejtetőtől kiindulva érkezik, és átmossa minden porcikánkat. Igyekezzünk minden hullámmal hosszabbra nyújtani a ki- és a belégzést.

Figyelem!

Súlyos visszeresedés esetén kérjük ki orvosunk tanácsát a torna előtt. Ha nem javasolja, csak a számolásos és a záró légzőgyakorlatot végezzük el!

Fotó: smagpictures.com

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete