Egészség Riportok

Készítsünk szupervitamint házilag! Erjesztett ételek segítenek felturbózni a szervezet energiaraktárait

A legkedveltebb erjesztett ételek az érlelt sajtok, joghurtok, a savanyú káposzta és a kovászos uborka. Ezekből sokkal többet kellene ennünk, hogy védjük immunrendszerünket és egészségünket!

Minden nap egy kis adag

„A baktériumokkal erjesztett ételekben, az erjesztés során megindul a bomlás. Így olyan jótékony baktériumok jönnek létre, amelyek segítik az emésztőrendszer működését, és erősítik immunrendszerünket” – kezdi dr. Kuklis Eszter orvos, életmód-tanácsadó. A tejből készült savanyított étel egyik legnagyobb előnye például, hogy a tejcukor bomlásnak indul benne, cukorbetegek is bátran ehetik. Az eljárás során rengeteg, a szervezetünk számára létfontosságú enzim termelődik bennük, vitamin- és antioxidáns-tartalmuk is sokkal magasabbá válik az erjesztés során. Arról nem is beszélve, hogy ezek a hasznos anyagok az erjesztéstől sokkal könnyebben felszívódnak a szervezetünkben, és hasznosulnak. Ilyenkor télen szinte kötelezővé tenném a savanyú káposzta fogyasztását, hiszen olcsó, és tökéletesen megfelel arra, hogy megerősítse immunrendszerünket” – mondja a doktornő.

Mit, miért, hogyan?

Joghurt és kefir: A Lactobacillus Acidophilus egy jótékony baktériumfaj, ami a joghurt és a kefir legfőbb hatóanyaga. Ha nem házi készítésű savanyított tejterméket eszünk, ügyeljünk rá, hogy mindig élőflórás legyen, és a szerves alkotórészeket csak pasztörizálás után tegyék a tejbe!

Almaecet: Az almaecet gazdag jótékony hatású enzimekben, és segíti az immunrendszer működését. Remek zsírégető, jót tesz a gyomorsavnak, és ezáltal az emésztésnek. Ha olyan ételt eszünk, ami nagyon megemelné a vércukorszintünket, mindenképpen érdemes egy kiskanálnyit meginni belőle. Ha nem kedveljük az ízét, készíthetünk limonádét is belőle. Egy pohár vízbe tegyünk egy kiskanálnyit, és keverjünk hozzá egy kevés mézet. Akár minden nap éhgyomorra megihatjuk ezt az egyszerű koktélt.

Erjesztett zöldségek: A telepes zöldséget reszelt káposzta alapon készítik más zöldségek hozzáadásával. A zöldségeket légmentesen lezárt dobozokban erjesztik több héten keresztül. A koreai kimchit és a nyers savanyú káposztát is ilyen módszerrel készítik.

Miso: A rizsből, szójából, árpából és csicseriborsóból is készíthető miso szintén erjesztéssel készül. A miso gazdag antioxidánsokban, enzimekben és B-12-vitaminban.

Kovászos uborka: Ez a savanyúság nagy mennyiségben tartalmaz lactobacillibaktériumokat, amik felgyorsítják az emésztést. A legjobb a házi. Ha mégis a bolti mellett döntünk, gondosan olvassuk el a feliratokat. Ne tartalmazzon ecetsavat és semmilyen cukrot vagy édesítőszert.

1 napos mintaétrend

Reggeli: Egy pohár almaecetes, mézes víz, egy szelet teljes kiőrlésű pirítós paradicsommal, paprikával és egy szelet jó minőségű sajttal
Tízórai: Müzli natúr joghurttal és friss idénygyümölcsökkel
Ebéd: Natúr grillezett csirkemell zöldfűszerekkel, rizzsel és savanyú káposztával
Uzsonna: 6-8 natúr mandula, 3 mandarin
Vacsora: Egy tányér görögsaláta, egy vékony szelet teljes kiőrlésű pirítóssal

Recept: Savanyított zöldségek

Magyarországon csak a káposztát savanyítjuk erjesztéssel, a többi finomságról mintha elfeledkeztünk volna. Pedig nagyon sok zöldséget lehet ily módon tartósítani. Erjesztéshez kitűnően használható zöldség:
a répa, cékla, fokhagyma, retek, paprika, hagyma, karfiol és a brokkoli.

Tipp

Érdemes indítónak hagyni a zöldségekből és a léből egy kicsit a következő adaghoz.

1. Vegyünk egy körülbelül félliteres üveget, és töltsük meg kedvünk szerint minden jóval.
2. Egy tálba tegyünk annyi vizet, ami ellepi a zöldséget. Keverjük el egy teáskanál konyhasóval és
1 evőkanál élőflórás joghurttal vagy hordós káposzta levével. Ezzel a lével öntsük fel a zöldségeket úgy, hogy teljesen ellepje.
3. Végül zárjuk le légmentesen az üveget.
4. 7-8 napra tegyük félre. Az illata ezekben a napokban nem túl kellemes, de ez teljesen normális folyamat.
5. Ha már nem pezseg, felbontható.

Betegségek, amiken segíthetünk

„Az erjesztett ételek gyakorlatilag mindenféle emésztési problémán segítenek” – állítja dr. Kuklis Eszter.

„Legyen az bélgyulladás, székrekedés, hasmenés, felfúvódás, reflux, gyomorégés. Az erjedés során keletkezett probiotikus baktériumokat naponta kell enni. Érdemes többfélét is beilleszteni a napi étrendbe belőlük. Két dologra azonban nem árt ügyelni – figyelmeztet a doktornő. – Ha aktív gyulladásos bélbetegségben szenvedünk, inkább kefirt vagy joghurtot, illetve a savanyított zöldségeknek csak a levét igyuk, mert a rostok irritálhatják az emésztőrendszert.

A másik szabály, amit be kell tartanunk, a fokozatosság elve. Ha ugyanis hirtelen túl sok erjesztett ételt eszünk, a szervezetünk úgy reagál, mintha erős méregtelenítésbe kezdenénk, és rosszullét léphet fel!”

TIPP

Bár sokan úgy tudják, a kovászos uborka erjedéséhez napfény kell, de télen is savanyíthatunk ilyen csemegét. Rakjuk tele a jól ismert recept szerint az üveget a zöldséggel, de amikor a sós lé hűlni kezd, állítsuk bele egy forró vizes edénybe, vagy tegyük radiátorra. Így gondoskodhatunk róla, hogy az üvegben lévő folyadék mindig langyos legyen.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete