Egészség Riportok

A hatékony diéta alapjai: természetes étvágycsökkentők, hogy éhezés nélkül fogyhasson – Mintaétrenddel

A fogyókúrát a leggyakrabban azért adjuk fel, mert elegünk lesz az állandó éhezésből. Könnyebb úgy spórolni a kalóriákkal, ha bevetünk egy biztonságos, természetes étvágycsökkentőt!

Tea: de miért legyen szűz?

Az egyik leghatékonyabb szer, amit az éhség elnyomására biztonságos kipróbálni, a szűztea. Pedig „hivatalosan” nem is fogyasztó, méregtelenítő vagy étvágycsökkentő! Bár pontosan azokból a típusú levelekből készül, mint a hagyományos fekete tea, titka, hogy csakis a legfiatalabb hajtásokat szedik le. Ezek után nem kezelik semmivel, nem adnak hozzá adalékanyagot, tökéletesen érintetlen marad, innen a név. Kényelmesebb ugyan a belőle készült kapszulát választani, a hatás korántsem ugyanaz, mintha forrázva innánk! A tabletta tartalmazhat olyan mesterséges anyagokat, amelyeket felesleges bevinni a szervezetbe. Olcsóbb is, ha valódi, jó minőségű szűzteát vásárolunk. Egy teáskanállal tegyünk belőle egy bögrényi vízhez, a vizet forrón, de nem forráspontig melegítve öntsük rá. Először csak 1-2 percig hagyjuk állni, aztán nyugodtan használjuk újra a leveleket még néhány csésze teához, de ezúttal 10 percig áztassuk.

Kaktusz: üzen az agynak

Afrikai nők fedezték fel a Kalahári sivatagban növő kaktuszféle, a hoodia gordonii étvágycsökkentő hatását. Később a nyugati szakemberek is megvizsgálták, hogyan hat a szervezetre. A kaktuszféle jeleket küld az agyba, melyet az úgy értékel, elegendő táplálékhoz jutottunk, nincs szükség további kalóriabevitelre. Így nem vagyunk annyiszor éhesek. Jótékony „mellékhatásként” megnő az energiaszintünk, testünknek egyáltalán nem hiányzik a nassolás.

Bolhafű: indiai csodaszer

A psylliumnak is nevezett szerről sokan azt gondolják, laboratóriumban állítják elő, pedig egy teljesen természetes étvágycsökkentő. A növény keleten, főként Indiában terem, és nem kell semmit hozzáadni, hogy hasson. Megtisztítja az egész bélrendszert, ezért azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik anyagcseréjüket szeretnék beállítani, esetleg székrekedéssel küzdenek. Az orvosok szerint azért nagyon egészséges fogyókúrás hatóanyag, mert magas rosttartalma miatt fokozatosan szívódik fel. Teltségérzetet kelt, mely hosszú ideig tart. Egy csésze forró vízhez egy púpos teáskanálnyi bolhafüvet tegyünk, evés előtt 20- 30 perccel érdemes inni. Ne hagyjuk állni, mert zselés állagúvá válhat, és naponta legfeljebb 1-2 bögrével igyunk belőle. Ha nem szeretnénk teázni, beszerezhetünk útifűmaghéj-őrleményt is, de a por natúr változatát válasszuk, mert ez kizárólag a növényt tartalmazza.

Pitypang: cukorbetegeknek is

A gyermekláncfű-tea vízhajtó tulajdonsága mellett hosszú távon súlycsökkenéshez vezet. Érdemes két étkezés között kortyolgatni. A cukorbetegeknek tilos elbliccelniük egy-egy étkezést, ők nehezebben spórolnak a kalóriákkal. A pitypang nekik különösen hatékony, mert segít csökkenteni a vércukorszintet.

Édesgyökér: a haspárnák ellensége

Az édesgyökeret régóta használják a népi gyógyászatban. Eddig gyomorpanaszok kezelésére vetették be, nemrég derült fény éhségelnyomó hatására. Amellett, hogy nem korog tőle a gyomrunk, a zsíranyagcserére is hat. Különösen azoknál működik, akik a hasukon felgyülemlett zsírpárnáktól szeretnének megszabadulni, vagy akiknél kimutatták, a belső szerveken is jelentős zsírréteg rakódott le. Kapszula formájában is bevethetjük, de olyat válasszunk, amiben nincs hozzáadott anyag.

Érdemes kipróbálni!

Igyunk lime-os vizet!

Az egyik leghíresebb amerikai dietetikus azt ajánlotta a sztároknak, hogy reggel 2 liter ásványvízbe facsarják bele 3 lime levét, és egész nap azt igyák. Megtelíti a gyomrot, így elnyomja az étvágyat, ráadásul tele van vitaminnal. Ha túl savanyúnak érezzük, nyugodtan tegyünk hozzá steviát.

Banános szójashake!

Ha délután nagyon megéhezünk, de még nincs itt a vacsora ideje, dobjunk be egy banánt a turmixgépbe, és öntsük fel 3 dl szójatejjel. Édes, de egészséges, eltelít, míg más étel nem kerül az asztalra. Az is lehet, hogy aznap már kibírjuk vacsora nélkül.

Minden nap egy saláta!

A saláta nem csak a vegetáriánusoknak való, egyáltalán nem kell, hogy húsmentes legyen, a lényeg, hogy eltelítsen. Ha kiadós, csirkemellkockákkal, mozzarellagolyókkal vagy kacsahússal felturbózott salátát eszünk ebédre, kevesebb kalóriát viszünk be, mint a klasszikus hús-krumpli párosítással. Azért fontos bőségesen tenni

a feltétből, hogy a könnyű ebéd hosszú távon is elnyomja az éhséget. A jégsaláta néhány szem paradicsommal és répával alig tartalmaz kalóriát, egy óra múlva korog tőle a gyomrunk.

Lenmagot a levesre!

A lenmag tele van ásványi anyagokkal, ugyanakkor erőteljes étvágycsökkentő. 3-4 csipetnyit szórjunk a krémlevesünkre, vagy keverjük tejes turmixba.

Mintaétrend

Reggeli: 1 nagy pohár víz lime-mal, kétszersült óvári sajttal és felvágottal, zöldségekkel.

Tízórai: Szűztea, néhány szem kesudió.

Ebéd: Szűztea (második szűrés), répakrémleves két csipet lenmaggal, grillezett hal rizibizivel, zöldségekkel.

Uzsonna: Szójatejes banánturmix.

Vacsora: Bolhafűtea, zöldsaláta (répa, alma, cékla hajszálvékony szeletekre vágva, pirítóskockákkal, paradicsommal, uborkával) kacsamell-csíkokkal, olívaolajjal meglocsolva.

Fotó: pexels

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete