Konyha

A konyha színe is befolyásolja az étvágyat: 8 tipp, hogy kevesebbet kívánjon enni

A fogyás legegyszerűbb módja, ha kevesebb kalóriát fogyasztunk, mint amennyit egy nap elégetünk. De hogyan csökkenthetjük az adagokat anélkül, hogy folyton ránk törne az a fránya éhségérzet?

Sokan azért adják fel a diétázást, mert úgy érzik, megfosztja őket az evés örömétől, vagy mert túl macerásnak találják a kalóriák számolgatását. De mi lenne, ha mindent ehetnénk, amit eddig, nem kellene semmit megvonni magunktól, csak az adagokat fognánk vissza a fogyás érdekében? Mutatunk 8 egyszerűen kivitelezhető trükköt, ami csökkenti az étvágyat.

Gondoljunk máshogy az ételre

Az étellel kapcsolatos gondolkodásunk átalakítása nem könnyű, és nem is megy egyik napról a másikra, de érdemes fokozatosan átkeretezni mindazt, amit az ételekről és a jóllakásról gondolunk. Vajon mit hoztunk otthonról ezzel kapcsolatban? Hogy mindig mindent meg kell enni, ami a tányérunkon van? Hogy semmit sem szabad kidobni? Vagy hogy mindig alaposan jól kell laknunk? Nézzünk rá kicsit más szemmel az ételre, mégpedig úgy, hogy vajon ezzel a fogással és ezzel a mennyiséggel jót teszünk-e a testünknek? Szükségünk van rá, hogy pukkadásig jóllakjunk, vagy sokkal jobb, könnyedebb érzés, ha nem telik meg teljesen a gyomrunk? Megenged­jük-e magunknak, hogy csak annyit fogyasszunk el, amennyi tényleg jólesik? Eszünk-e unalomból, stressz esetén vagy megszokásból? Próbálgassunk, kísérletezzük – meglepően messzire juthatunk el az apró lépésekkel.

Igyunk eleget

Van, hogy a szomjúságot egyszerűen éhségként azonosítjuk, és olyankor is bekapunk egy-egy finom falatot, ha inkább vízre vágyna a szervezetünk. Mindig legyen előttünk egy pohár víz, és rendszeresen kortyolgassunk belőle. Evés körben is legyen víz az asztalunkon. A cukros üdítőket viszont kerüljük, azokkal csak felesleges kalóriákat fogyasztanánk.

Milyen színű legyen a konyha?

A konyha, a konyhabútor és a dekoráció színének is komoly hatása van arra, hogy mennyit akarunk enni. Míg a piros szín felpörget, a kék, a zöld és a szürke kicsit tompítja a reakcióinkat – és az étvágyunkat is. A kék megnyugtat, segít odafigyelni és tudatosnak maradni az étkezében, míg a zöld a természet színeként a zöldségekben gazdag, egészséges táplálkozást is támogatja. A sárga és a narancssárga viszont felvidít, de közben az étvágyat is növeli. Ha nem szeretnénk átfesteni a konyhát, használjunk étvágycsökkentő színekben pompázó terítőt, tányérokat, szalvétát.

Aludjuk ki magunkat

A fáradtságnak is komoly hatása van arra, milyen döntéseket hozunk a konyhában. Egy kutatás szerint már egyetlen fárasztó, ébren töltött éjszaka is növeli a szervezetben a ghre­lin nevű hormon szintjét, amelynek többek között az éhségérzetet köszönhetjük. Ráadásul, ha fáradtak vagyunk, igyekszünk minél gyorsabban energiához jutni az ételből, vagyis kapkodva eszünk, és gyakrabban választunk üres szénhidrátokban gazdag, cukros ételt. A kialvatlanság az ételek iránti sóvárgást is erősíti. Érdemes tehát legalább napi 7 óra nyugodt alvásról gondoskodni.

Kezdjük a zöldséggel

Amikor szedünk, legalább a tányér felét töltsük meg valamilyen zöldséggel, salátával, párolt zöldséggel vagy bármilyen más, zöldséges fogással, csak ezután kerüljön rá bármi más, például hús vagy krumpli. Az étkezést is kezdhetjük egy tányér zöldséges előétellel, például salátával vagy zöldséglevessel. Így kevesebbet szedünk majd a fő-
fogásból.

Tervezzük meg az étkezéseinket

Nem jó, ha alaposan kiéhezünk, majd utána degeszre esszük magunkat. Sokkal jobban járunk, ha egyenletesen, napi 3-5 alkalommal eszünk, erre osztjuk el a napi ételmennyiséget. Persze nem kell egész nap rágcsálni, jó, ha kissé megéhezünk két étkezés között, de teljes étkezések kihagyása árán ne spóroljunk a kalóriákkal.

Figyelemelterelés kizárva

Amikor eszünk, élvezzük ki teljes mértékben az étel ízét, állagát, illatát, kinézetét. Ne tereljük el a figyelmünket a tévével, könyvvel, telefonnal, csakis arra koncentráljunk, amit éppen csinálunk. Rágjunk meg alaposan, odafigyelve minden falatot. Egyes kutatások szerint a rágás hangja maga is csökkenti az étvágyat, az odafigyelés pedig abban is megmutatkozik majd, hogy hamarabb jelentkezik a teltségérzet.

Együnk kisebb tányérból

Csapjuk be a szemünket, és használjunk kisebb tányért, illetve evőeszközöket. Az apróbb tányéron egy visszafogottabb adag is komolyabb mennyiségnek fog tűnni. Ha pedig mindezt kisebb kanállal, villával is fogyasztjuk el, attól sem kell tartanunk, hogy pillanatok alatt befaljuk az ételt.

 

Kiemelt kép: Gettyimages

Címkék:

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete