Egészség

Meglepő tények az egészségről: arcunk elárulhatja, ha betegek vagyunk

Tudja, melyik a jolly joker gyümölcs a diabétesz ellen, vagy azt, hogy a kontaktlencse helytelen használata megsértheti a szaruhártyát? Cikkünkben néhány meglepő tényt gyűjtöttünk össze.

Tartsuk tisztán a kontaktlencsét

– A kontaktlencsék huzamosabb ideig tartó folyamatos használata oxigénhiányos környezetet teremt, ami károsítja a szaruhártya hámszövetét.

– A magas hőmérséklet, a természetes vizekben való fürdéskor vegyük ki a kontaktlencsét, mert a szemevő amőba könnyen megtelepedhet alatta, komoly gyulladást okozva, megemészti a szaruhártya állományát, ami akár vakságot is okozhat.

– A kontaktlencséket nem szabad napi 10-12 óránál tovább viselni. Megfelelően kell őket cserélni, különben komoly fertőzésnek tesszük ki a szemünket, a baktériumok könnyebben megtelepednek.

Most együnk áfonyát!

A fekete áfonyát fekete inzulinnak is nevezik, mivel véd a diabétesz ellen, segít csökkenteni a cukorbetegség tüneteit. Magas rosttartalmának köszönhetően nagyon jó hatással van az emésztésre, segíti a szervezet méregtelenítését, emellett javítja a memóriát.

Saját sejtből pacemaker

Amerikai tudósok egy gén bejuttatásával a szív saját sejtjeit változtatták szívritmusszabályozókká. A kialakult sejtcsoport eddig két héten át működött szívritmus-szabályozóként, vagyis átvette a hagyományos pacemaker szerepét. A feltalálók azon dolgoznak, hogy a jövőben biológiai szívritmus-szabályozók vehessék át a műszerek helyét akár időlegesen, akár véglegesen.

Gyógyszeradagoló tapasz

Egy koreai kutatócsoport speciális tapaszt fejleszt ki. A tapasz nagyon vékony, rugalmas anyag, ami nyomon követi az olyan mozgászavarokat, mint például az epilepszia vagy a Parkinson-kór: felismeri a remegést, és kis adagokban elkezdi a gyógyszeradagolást, miközben rögzíti is az adatokat, ami később akár az orvos segítségére lehet.

Tudta?

Az arckifejezésekből gyakran bizonyos betegségek meglétére is következtethetünk – derül ki egy friss kutatásból. Azok az emberek, akik súlyos szív- vagy tüdőbetegséggel küzdenek, képtelenek normális arckifejezésekkel reagálni a körülöttük lévő világra, vidám vagy éppen szomorú képekre, mert az arcizomzat működésének módja ilyenkor megváltozik.

Halálos probléma a szájban

Magyarország világelső a rosszindulatú szájüregi daganatok előfordulásának listáján. Ennek négy legfőbb kiváltó oka: a rendszeres alkoholfogyasztás, a dohányzás, a nem megfelelő száj- és fogápolás, és fogorvosi kontroll hiánya, valamint ezek kombinációi. A korai felismerés megoldást jelenthetne a magas halálozásra, de ehhez időben el kellene menni fogorvoshoz.

Fotó: Unsplash