Divat Egészség Lélek

Sokkal több kárt okozhat, mint gondolná, a szemszárazság sok baj előszobája lehet

A szúrással, viszketéssel, vörösödéssel járó kellemetlen szemszárazság minden harmadik embert érinthet az élete során. Különösen gyakran fordul elő 40 év fölött, a változó korú nőknél és idősebb korban.

A könnyfilm feladata a szaruhártya és a kötő­hártya nedvesen tartása, a szem védelme a bak­tériumok és vírusok támadásától, valamint az idegen testek kimosása. A könnyréteg szerepet játszik a szaruhártya külső rétegének oxigénnel és tápanyagokkal való ellátásában, és a szaruhártya egyenetlenségeit is kiegyenlíti.

A könnyet 5-10 másodpercenként pislogással oszlatjuk el a szemfelszínen.

Ha a könnytermelés nem elégséges, vagy a könnyfilm károsodik, a szem viszket, ég, kivörösödik, és gyakran úgy érezzük, mintha idegen test került volna bele. Fényérzékenységet, a szem fáradtságát is tapasztalhatjuk ilyenkor, sőt a látásunk is homályosabbá válhat.

Mi okozhatja?

A probléma gyakran egyszerűen a korral jár, de azok is tapasztalhatják, akik sokat ülnek a számítógép vagy a televízió képernyője előtt. A száraz levegő, a légkondicionált helyiség vagy az erős szél is kiszáríthatja a szemet. Bizonyos betegségek, például a cukorbetegség, egyes ízületi és pajzsmirigybetegségek, allergiák, illetve bizonyos gyógyszerek (pl. egyes antihisztaminok, vízhajtók, antidepresszánsok) szedése, valamint a kontaktlencse viselése is vezethet szemszárazsághoz.

Mit tehetünk?

Mindenekelőtt érdemes szemészhez fordulni, hiszen a megfelelő diagnózis felállítása a szakorvos feladata. A következőkre azonban minél hamarabb kezdjünk el odafigyelni!

  • Ha a szúró, viszkető érzést tapasztaljuk, különösen fontos odafigyelni a napi 2-2,5 liter víz elfogyasztására. A szobánk levegőjének szárazságát párásítással csökkenthetjük.
  • Egyes kutatások szerint az omega-3 zsírsavak is segíthetnek az egészséges könnyfilm fenntartásában, így érdemes gyakran ilyen zsírsavakban gazdag halat és növényi olajokat fogyasztani. A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag táplálkozás mellett orvosi javaslatra szükség lehet a D- és az A-vitamin pótlására is.
  • Lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjunk füstös környezetben, és aki dohányzik, igyekezzen leszokni.
  • A monitor lehetőleg kicsivel szemmagasság alatt helyezkedjen el, így a felső szemhéj jobban fedi és védi a szaruhártyát. Számítógépes munka vagy olvasás közben tartsunk 10-15 percenként egy kis szünetet. Ilyenkor nézzünk a távolba, és pislogjunk néhányat – ez már csak azért is fontos, mert kutatások szerint a számítógép képernyőjét nézve ritkábban pislogunk.
  • Mindennap tegyünk a szemünkre 5-10 percre meleg vizes borogatást, majd töröljük át a szemhéjunkat langyos vizes fültisztító pálcikával, hogy javítsuk a terület keringését.
  • A könnyet műkönny, nedvesítő szemcsepp napi többszöri használatával is pótolhatjuk. A megfelelő készítmény kiválasztásához érdemes orvos vagy gyógyszerész segítségét kérni. Sok műkönny és nedvesítő szemcsepp tartalmaz hialuronsavat, amely a hatékony hidratálásért felelős, illetve vitaminokat, antioxidánsokat. Tartósítószert tartalmazó és tartósítószermentes változatok közül is választhatunk.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete