Egészség

A forró pontokat kell keresni: egyetlen nyomás elég az ízületi fájdalom megszüntetésére

A trigger masszázs segít megőrizni az egészséget, növeli a teljesítményt, csökkenti vagy akár megszünteti a kisugárzó izom- és ízületi fájdalmakat.

Mi a trigger pont?

A trigger csomók kemény izomrostrészek, amelyek nem tudnak ellazulni, és folyamatosan összehúzódott állapotban vannak, akár éveken keresztül is. Bárhol megjelenhetnek, komoly fájdalmakat okozva a pont környékén vagy attól távolabb eső helyeken. Ez fizikailag is érzékelhető, méghozzá csomóként vagy szilvamag alakú púpként.

Hogyan alakulhatnak ki a trigger pontok?

Kiváltó ok a túlterhelésből, traumából, az izmok hirtelen kihűléséből, vagy sportolás esetén a pihenési idő hiányából származó kifáradás. De okozhatja a rossz tartás és bármely gyakorlat helytelen kivitelezése vagy egy adott izomcsoport túlzott használata. Közvetve kialakulhatnak még stressz hatására, szervi- és ízületi betegségek, izom- és idegproblémák, esetleg az anyagcsere és a hormonrendszer rendellenes működése, továbbá fertőzések, mérgezések esetében is.

Tudta?

A trigger pontok a kisugárzási területükön belül életre hívhatnak újabb pontokat, mintegy láncreakciót beindítva ezzel. Így könnyen megeshet, hogy a fejfájásunkat egy régi bokasérülésünk vagy akár egy bemelegítés nélkül végrehajtott edzésen megsérült izmunkban kialakult trigger pont okozza, amely láncban végighalad egészen a fejünk trigger pontjáig.

Milyen problémát okozhatnak?

Izom- és ízületi fájdalmakat okoz a testünk bármely területén, emellett zavart kelt az izomműködésünkben, emiatt csökken az edzés hatásfoka, könnyebben sérülhetünk sportolás közben.

Hogyan ismerjük fel?

Könnyű felismerni, ugyanis a trigger pont nyomásra, összecsípésre mindig fáj. Ez a vizsgálat kiegészíthető a termográfiával, amely infravörös készülékkel mutatja ki a bőrön érzékelhető hőmérsékletkülönbségeket, forró pontokként jelezve a feszültségeket.

Mély masszázs

„A direkt és megfelelő idejű nyomás a trigger pontra csökkenti a merevséget és a fájdalmat. A hatásossághoz azonban olyan fájdalmat kell okozni, amelyet sokak nehezen viselnek. Viszont ezért a pár perc fájdalomért megkönnyebbülhetünk, elmúlhat a fájdalom. Ha nehezen bírjuk a legkisebb fájdalmat is, komoly kitartásra van szükségünk, hogy képesek legyünk megfelelő ideig kibírni a masszázst. A fájdalmat tovább fokozhatja, ha makacs pontokkal állunk szemben” – mondta Budai György Elek gyógymasszőr.

Nem csak sportolóknak

„Aki ülőmunkát végez, annak egészen biztos, hogy a vállai, a csuklyás izma tele van csomókkal. Bár ma már többféle eszköz a segítségünkre lehet, hogy munka közben helyes testtartásra figyeljünk (pl. óriáslabda), mégis az a tapasztalat, hogy mindenki inkább a munkájára koncentrál, ezáltal folyamatosan befeszíti a vállát, csakúgy, mint az, aki ideges, stresszes. Ilyenkor a trapézius (csuklyás izom) útján végig kipréselem az izmot. Ebbe muszáj erőt vinni, még akkor is, ha ez egy kicsit fáj, ugyanis csak így hatásos.”

Hogyan szabadulhatunk meg a fájdalomtól?

Ezek a csomók kizárólag fizikai beavatkozásra reagálnak. Nem segít a pozitív gondolkodás, meditáció, relaxáció. De még a masszázs is csak akkor hasznos, ha kimondottan a megfelelő pontokra koncentrál. A nyújtás önmagában nem használ, sőt rosszabbá is teheti a helyzetet. Hideg, meleg, elektromos stimuláció és fájdalomcsillapítók enyhíthetik ideig-óráig a tüneteket, de a trigger pont nem szűnik meg.

A masszázs menete

„A triggerpont-masszázs technikája nyomó, esetleg dörzsölő mozdulatokból áll. A kezelések rövidek, 15-20 percesek lehetnek alkalmanként. Ilyenkor több pontot is ki lehet kezelni, de egy-egy csomót csak néhány percig szabad nyomni. Ezeket az izomcsomó- pontokat nem lehet egyetlen alkalommal kimasszírozni, rendszeres kezelés szükséges: lassú, mély masszázs, amivel oldódnak a csomók, pontnyomással, amit a manuálterápia is alkalmaz.”

Bal vagy jobb?

„A paciens elmondja, hogy melyik oldalon érzi a fájdalmat. Ha mondjuk bal oldalon érzi, akkor a jobb oldalt kezdem először átvizsgálni, masszírozni, ugyanis az izmok blokkolhatják a beteg részt, úgymond felmentve a munka alól azokat, és helyettük az egészséges izmokat terhelik jobban. Ha ezt az oldalt gondosan kezeltem, akkor következik csak a fájós oldal. De ha valaki mondjuk a lábában érez kisugárzó fájdalmat, akkor a gerinc deréktáji szakaszán kezdem el masszírozni, és az ott található csomókat kezelem. Ugyanis a lábak fájdalmát a legtöbb esetben a gerinc mellett kialakult csomók okozzák, amely kisugárzik egészen a lábfejekig.”

Fotó: shutterstock