Egészség

A visszér nem csak esztétikai kérdés: előzze meg idejében a súlyosabb tüneteket!

A visszér nem csak elcsúnyítja a formás női lábakat, de számos szövődménye is lehet. Vegyük komolyan az intő jeleket, és állítsuk meg a betegség súlyosbodását!

Mi a visszeresség?

Amikor annyira kitágultak az erek, hogy már szabad szemmel is láthatóak, olykor kitüremkedő kék vonalakat, csíkokat okoznak az ember lábán, akkor már súlyos következményei is lehetnek a betegségnek.

Akár tüdőembóliát is okozhat

Ha az ereinkben a véráramlás akadályoztatva van, – például trombózis miatt –, akkor súlyos keringési zavar lép fel.

A trombózis legnagyobb veszélye pedig a tüdőembólia, amely úgy alakul ki, hogy egy megalvadt vérrög leszakad, és elzárja a tüdőeret. A vénás keringés zavara a mikroerekre is hatással van, ami a láb duzzanatát (ödéma) okozhatja. Később különböző bőrtünetek alakulhatnak ki az érintett lábon, végül a bőr elvékonyodik, kifekélyesedik. A kialakult vénás fekély kezelése hosszadalmas, ezért jobb azt megelőzni.

Miért alakul ki?

Sajnos a visszérbetegség kialakulása elsősorban alkati megbetegedés. Az állandó megterhelés, álló- vagy ülőfoglalkozás mellett az öröklött hajlam is nagy szerepet játszik. Ez a betegség a magyar lakosságnak csaknem 85%-át érinti. A nőket jobban sújtják a panaszok, különösen a már szült, 30 évesnél idősebb korosztályt.

Hogyan előzzük meg?

✔ A megelőzésében fontos szerepe van a testmozgásnak, például alkalmazzuk a speciális vénás lábtornát is.
✔ Ha ülőmunkát végzünk, polcoljuk fel a lábat, gyakran álljunk fel, mozogjunk, és csináljunk légzőgyakorlatokat, mert az is elősegíti a véráramlást.
✔ Ha hajlamosak vagyunk a visszér kialakulására, akkor viseljünk kompressziós harisnyát, amelyet fekvő helyzetben kell felhúzni, mielőtt a vénák telítődnének.
✔ Figyeljünk oda a testsúlyra, kerüljük az elhízást.
✔ Ha sokat kell állnunk, akkor próbáljunk meg minél többet sétálni közben, és ne cipeljünk egyszerre túl sokat.
✔ A már kezdődő visszerünk van, akkor kerüljük a meleget, termálfürdőt, szaunát, túl sok napozást, mert melegben az erek kitágulnak.
Igyunk sok folyadékot, legalább napi 1,5–2 litert, ha lehet, akkor vizet.

Fotó: shutterstock