Egészség

A férfi egészsége a nő boldogsága: így veheti észre, ha pasigond kínozza a párját

A férfiak gyakran legyintenek egészségügyi problémáikra, úgy gondolják, ha nem foglalkoznak velük, majd elmúlnak. Ezért jó, ha a felismerjük a férfibajok okait, hogy tudjuk, mikor kell orvoshoz vinnünk párunkat.

Csomók odalent

Tünet: kemény, tömött csomó, elváltozás a herében.

A herékben lévő csomókat mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Ilyen esetben elsőként a háziorvost keressék fel, aki tapintásos vizsgálat után eldönti, van-e szükség további vizsgálatokra urológus szakorvosnál. A vizsgálat mindössze pár percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. A kivizsgálás tovább folytatódhat ultrahanggal, ami megmutatja az esetleges elváltozások kiterjedését. Főként fiatal (20–40 éves) férfiaknál jelentkezik.

Gyógyítás: A here rosszindulatú elváltozása csaknem 100%-ban gyógyítható, amennyiben időben felfedezik.

Mindig szomjas

Tünet: a megszokottnál gyakrabban szomjas, ezt gyakori vizelés kíséri. Esetleg éhségrohamok törnek rá, de emellett folyamatosan veszt a súlyából, továbbá gyakran fáradt. Gombás fertőzések, bőrproblémák és látászavarok is jelentkezhetnek. A cukorbetegség első tünetei közé tartozik az állandó szomjúság. Főként akkor gyanakodhatunk, hogy gond lehet, ha párunknak súlytöbblete és magas vérnyomása is van, vagy a családjában előfordult már ez a cukorbaj. Aki arra gyanakszik, hogy párját érintheti ez a betegség, az a háziorvosnál kérjen vércukorvizsgálatot. Ezt azonban már a nagyobb gyógyszertárakban is elvégzik. Pontos diagnózis azonban csak vér-, vizelet- és terheléses vizsgálat után lehet felállítani, amelyekre a háziorvos ad beutalót. Az I-es típusú cukorbetegséget leggyakrabban kamaszkorban mutatják ki, a II-es típusú – amely vizsgálat nélkül akár évekig is rejtve, így kezeletlenül maradhat – főként 40 éves kor körüliekre jellemző.

Gyógyítás: A II-es típusú kezdetben sikeresen kezelhető speciális étrenddel és testmozgással,
a testsúly csökkentésével, esetenként gyógyszerekkel. Előrehaladott esetekben inzulininjekciókkal stabilizálják a vércukorszintet.

Merevedési zavar

Tünet: a rendszeresen vagy időnként jelentkező gond szexuális együttlét közben. Sokat tehet a kapcsolatáért az, aki még idejében kideríti párja merevedési zavarának okát. Ajánlott ilyenkor elmenni egy szakorvoshoz, ha kell pszichológushoz. 40 fölött gyakran a szív- és érrendszeri problémák és a cukorbetegség okozza, de lelki gondok is kiválthatják.

Prosztatagondok

Tünetek: vizelési nehézség: a vizelet nehezen indul, vékony sugárban, akadozva tud csak megszabadulni a feleslegtől. Az ürítéshez erőlködnie kell. Gyakran és sürgetően jelentkezik az inger, mivel egyszerre csak egy része távozik. Amikor egy nő azt tapasztalja, hogy párja gyakran megy vécére, éjszaka egyre sűrűbben jár ki, és a szexuális teljesítménnyel is gondok vannak, gyanakodhat, hogy kedvesének prosztatamegnagyobbodása van. Ekkor vigye el párját urológushoz, ahol tapintásos, ultrahangos és vérvizsgálattal állapítják meg a diagnózist. Sok férfi a szégyenérzet és a kellemetlen vizsgálat miatt nem megy orvoshoz, pedig ha ezt nem állapítják meg és nem kezelik, akkor súlyosbodik, és még kínzóbb válik az állapotuk.

Gyógyítása: az időben beállított gyógyszeres kezeléssel elkerülhető a műtét, gyorsan és hatékonyan megszüntethetők a kellemetlen tünetetek. Súlyos esetben műtét szükséges.

Ingerlékeny, rosszkedvű

Tünet: hangulatváltozások, bezárkózás, rosszkedv, nyomott hangulat, esetenként
agresszió. Elveszíti az érdeklődését a korábban kedvelt tevékenységek, a munkája, a barátai és a szerettei iránt. Alvászavar, koncentrációs nehézségek. Az anyagi, munkahelyi, magánéletbeli problémák elfajulása, a szezonális változások, vagyis a hideg idő megérkezése is kiválthatják a férfiaknál a depressziót.
Az erősebbik nem általában nem ismeri el, hogy ebben szenved, inkább még jobban magába zárkózik. Ez az elszigetelődés a szeretteitől azonban még inkább ronthat az állapotán, akár testi tünetek formájában is megjelenhet: italozás, erőszakosság. Mindenképpen tenni kell ellene! Próbáljuk meg rábeszélni, hogy menjen szakemberhez, ha ez nem sikerül, akkor kérjük meg egy barátját, hogy rendszeresen jöjjön át hozzá beszélgetni, és kérjünk tanácsot háziorvosunktól.

Gyógyítása: terápiás beszélgetésekkel, antidepresszáns gyógyszerekkel kezelik a depressziót. A szezonális depresszióra jó hatással van a szabadban töltött mozgás, a séta és a hétvégenként beiktatott wellness-napok egy kis úszással, szoláriummal, fényterápiával
és szaunával.

Sörhas

Tünet: ha a férfinak a dereka szélesebb, mint a csípője, „sörhasa” van. Túl kövérnek
számít az a férfi, akinek több mint 94 cm
a derékbősége. Akinek már 102 cm fölött van, annál jelentősen magasabb a szívinfarktus kockázata.
Minél nagyobb egy férfi hasa, annál nagyobb a kockázata annak, hogy cukorbeteg lesz, egyre több egészségügyi panasza lesz, és idő előtt fog meghalni. A férfiaknál a hasi hízástól jelentősen nő a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi kopás, a gutaütés és az impotencia lehetősége. Jó hír azonban, hogy aki felveszi a harcot
a túlsúllyal, annál a fogyással együtt a rizikó
is jelentősen csökken.

Gyógyítása: szakemberrel összeállított és kísért fogyókúra, rendszeres sport.

Horkolás

Tünet: rendszeres éjszakai horkolás. Ahelyett, hogy átküldjük a másik szobába hangosan horkoló férjünket, inkább segítsünk kideríteni ennek okát.
A házorvosunktól kérjünk beutalót valamelyik alváscentrumba, ahol egy ott töltött éjszaka alatt megfigyelik, megvizsgálják. Ebből kiderül, mi okozza és mivel lehet megakadályozni a légzési nehézséget. Ezt azért nem szabad elhanyagolni, mert súlyos betegségek jele lehet, tovább növeli a szívroham és gutaütés kockázatát.

Székrekedés

Tünet: az alkalmanként hosszú ideig tartó trónolás figyelmeztető jele lehet a gyakori székrekedésnek. Ha a rendszertelen és nem megfelelő minőségű táplálkozás miatt van ez a probléma, akkor is figyelni kell rá, mivel ez aranyér kialakulásához vezet. Ha huzamosabb ideje fennáll, egyéb bélproblémák, súlyosabb betegségek előjele is lehet. Különösen oda kell figyelni, ha állandó fáradtsággal és súlyvesztéssel is együtt jár.

Gyógyítása: Növényi rostokban gazdag étekkel és rendszeres táplálkozással meg lehet szüntetni. Ha a váltás után sem szűnik meg, úgy belgyógyászati kivizsgálást igényel.

Fájó térdek, ízületek

Tünet: rendszeres vagy időszakonként (például időjárás-változás vagy húsevés után) jelentkező
fájdalom az ízületek környékén. Ezt a fájdalmat mindenképpen érdemes kivizsgálni, mivel többféle betegséget is jelezhet, melyeket
eltérő módokon kell kezelni. A túlsúlytól gyakran a térd és a talp fájdul meg, akár már rövid ideig tartó mozgás miatt is. A könyök, kéz, csukló fájdalma sokszor reumás elváltozást mutat. A nagylábujj fájdalma esetenként
a köszvényt jelzi.

Gyógyítás: minden esetben szakorvosi vizsgálatot indokol, speciális kezelést és fájdalomcsillapítást igényel.

Hajhullás, kopaszodás

Tünet: egyre több elveszített hajszál. Az időskori természetes hajhullás ellen nem lehet tenni, viszont ha ez a tünet hirtelen jelentkezik, úgy ki kell vizsgálni az okát. Egyes betegségek ezzel a tünettel járnak, ilyen lehet például a testben lappangó gyulladás, a pajzsmirigybetegség vagy egyes vérproblémák.

Gyógyítása: belgyógyászati vizsgálattal lehet megállapítani, mi okozza a hajhullást. Ezt jó, ha megelőzi egy fogászati vizsgálat, ami kizárja – vagy megerősíti – a gyulladt fog miatt jelentkező hajvesztéses tünetet.

Fotó: pexels