Egészség

Csodaszer a kertből: körömvirágkrém házilag – egyszerűbb, mint gondolná

Kisebb horzsolásra vagy nehezen gyógyuló sebre, száraz, érzékeny bőrre, a körömvirág biztos segítséget jelent.

Csodaszer a kertből

A gyógyító hatóanyagok döntő része a virágszirmokban van, bár az egész növény tartalmaz gyógyhatású anyagokat. Legfontosabb hatóanyaga a karotinoid, mely nélkülözhetetlen a szervezetünk működéséhez. Tea formájában görcsoldó, epehajtó, vérkeringést javító és vértisztító hatású. Gyulladásgátló, lázcsillapító, izzadást elősegítő tulajdonsággal is bír. Fájdalomcsillapításra, nyálkaoldásra és idegnyugtató célra is alkalmazható.

Körömvirágtea

Menstruációs zavarok esetén, fájdalom, illetve görcsölés csillapítására igyunk körömvirágteát. Felső légúti megbetegedések, hörghurut vagy influenza során is ajánlott, naponta 2-4 alkalommal.

  • Elkészítés: Tegyünk egy teáskanálnyi szárított körömvirágot egy csészébe, forrázzuk le, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészével, melegen kortyolgassuk.

Borogassunk!

Izomláz és izomfeszülések enyhítésére kiváló lazító hatású a körömvirágfőzettel történő borogatás.

  • Elkészítés: Szórjunk két teáskanálnyi körömvirágszirmot egy kisebb lábosba, majd öntsük fel 3 dl vízzel. Forraljuk fel, és legalább fél órán keresztül főzzük tovább. Húzzuk félre a tűzről, és 10 perc után szűrjük le.

Fürdőzés a csontokért

Csonttörés esetén hetente 1-2 alkalommal vegyünk köröm-virágfürdőt. Töredező körmök erősítésére is kiváló a fürdő.

  • Elkészítés: Áztassunk 6 liter hideg vízbe friss körömvirágot vagy 250 g szárított növényt egy éjszakán keresztül. Fürdés előtt melegítsük fel, és adjuk a fürdő-vizünkhöz. 20-25 percig maradjunk a kádban.

Kenőcs a horzsolásokra

Elsőrangú megoldás kisebb sérülések, sebek, különböző bőrpanaszok, mint például kiütések, hámlások, viszketés vagy visszerek enyhítésére és kezelésére. Ekcéma esetén is sikeresen alkalmazhatjuk. Beszakadás, zúzódás, horzsolás, enyhébb égés vagy forrázás esetén is hatásos, ugyanis serkenti az új szövet képződését, és csillapítja a fájdalmat. Naponta több alkalommal is bekenhetjük az érintett bőrfelületet. Baktériumölő képessége révén megfékezi a gyulladásos folyamatokat. Javítja a bőr vérellátottságát, puhábbá és ellenállóbbá teszi azt.

  • Elkészítés: fél kiló disznózsírt hevítsünk forrásig, szórjunk bele két marék apróra vágott virágszirmot, hagyjuk egyet rottyanni. Ha kihűlt, egy napig hagyjuk állni, majd meglangyosítva szűrjük le. Aki ódzkodik a disznózsírtól, használhat sheavajat, kakaóvajat, kókuszzsírt, vagy ezek keverékét is.

Fertőtlenítsünk!

A körömvirág-készítményekkel egyszerre ápolhatjuk és gyógyíthatjuk bőrünket. Hámosító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt gyakran használják fel a szépségápolásban. Bőrünk frissebbé, simábbá válik, használata után rugalmasabb és bársonyosabb tapintást érzékelhetünk. A különösen érzékeny bőr kezelésére és csecsemőápolásra is kiválóan alkalmas. Hajápoló szerekben is gyakran megtalálhatjuk, a természetes anyagokból készült szappanokhoz is nagyszerű összetevő.

Készítsünk arctisztítót!

Szórjunk 50 g szárított körömvirágszirmot egy üvegedénybe, és öntsünk rá 50 ml napraforgóolajat. Zárjuk le, és tegyük napos helyre. Három hét után szűrjük le. Adjunk hozzá két evőkanálnyi kendermag- és ugyanennyi barackmagolajat. Keverjük össze alaposan. Kis vattakorongokkal vigyük fel az arcunkra, masszírozó mozdulatokkal törölgessük át, majd langyos vízzel öblítsük le.

Fotó: pexels