Riportok

Csak semmi vegyszer: természetes módszerekkel a kártevők ellen

A bosszantó kis állatok látványos pusztítást okozhatnak a lakásban, a kertben. Az erős vegyszerek, permetszerek és spray-k ugyan hatékonyak ellenük, de nem mindenhol alkalmazhatók biztonsággal, és a kisgyerekekre nézve is veszélyesek lehetnek.

Ha lehet, igyekezzünk természetes rovarirtó szerekkel védekezni. Ugyanolyan hatékonyan, könnyen, gyorsan és hosszú távon is alkalmazhatók, mint szintetikus társaik, annyi lényeges különbséggel, hogy biztonságosak gyerekek, házikedvencek mellett, és nem ártalmasak a környezetünkre sem.

Neem olaj

Alkalmazzuk puhatestű rovarok, például lisztbogarak, atkák és fehér legyek ellen. Ez a trópusi területeken honos, örökzöld fa magjából készült olaj erős természetes rovarirtó szer, amit a világ több részén már évszázadok óta használnak. Hatékonysága abban rejlik, hogy megzavarja a kártevők életciklusát, így azok hamarosan elpusztulnak. Keverjünk össze két teáskanál olajat egy teáskanál folyékony szappannal és keverjük egy liter langyos vízbe. Közvetlenül az érintett növények leveleire permetezzük.

Csilipaprika

Növényeket dézsmáló kártevők, például csigák, levél tetvek, bogarak ellen hatásos. A méregerős paprikában található olajok kiváló alternatíváját nyújtják a szintetikus vegyszereknek. Keverjünk össze egy evőkanál csiliport vagy jalapeno paprikaport egy liter langyos vízzel, majd tegyünk bele néhány csepp hagyományos folyékony mosogatószert (nem rovarölő szappant!). Jól rázzuk fel a keveréket, és az egészet tegyük át egy műanyag vagy üveg spray-palackba. A permetet közvetlenül az érintett növények leveleire vigyük fel, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a bőrünkre.

Kovaföld

Szórjuk ki hangyák és számos más, a lakásunkba betolakodó rovar ellen. Nagyjából 12 ezer hangyafaj létezik, de közülük csak néhány okoz kellemetlenséget az ott onunkban. Az apró állatoktól való természetes megszabadulás első lépése, hogy eltüntetjük előlük a lehetséges táplálékforrásokat. Ezután nézzünk alaposan körül, keressük meg, hol jutnak be a lakásba, és használjunk kovaföldet. Finom porrá őrölve apró, éles részecskéket tartalmaz, amelyek belevágnak a rovarokba és elpusztítják őket. Bőségesen szórjunk a küszöb, az ablakpárkány, az ajtó köré vagy arra a területre, ahol feltűnnek a kis betolakodók. Kovaföld híján az őrölt fahéj hasonlóan hatékony lehet.

Fodormenta

Tegyük ki darazsak távoltártására. Senki nem szeretne begyűjteni egy kellemetlen darázscsípést, amikor kiül a teraszra, a kertbe, ezért érdemes onnan elüldözni a máshol egyébként hasznos, beporzóállatkákat. Ennek az egyik módja, ha bizonyos, számukra riasztó illatú növényfajtákat ültetünk a kertbe, gangra, erkélyre. Ilyen például a fodormenta, a kakukkfű, az eukaliptusz, az üröm és a citronella. Sőt néhány kifejezett en szép és közkedvelt virágfajta – körömvirág, muskátli – is elüldözi őket, de az ecet, a fahéj, a kávézacc és a szeletelt uborka is taszító számukra.

(Kiemelt kép: pexels.com)

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete