Riportok

Világjárványok, áremelkedés, benzinhiány: így győzhető le az utazástól való rettegés

Új betegségek, elképesztő drágulás, benzinhiány. Az elmúlt időszak eseményei után nem csoda, ha sokan szorongva készülnek vakációzni (vagy inkább el sem indulnak.) Létezik erre megoldás? A válasz egyértelmű igen!

A világjárvány kitörése és annak gazdasági hatásai óta számos – azelőtt talán ismeretlen – félelem vert gyökeret a lelkünkben. Ilyen az utazási szorongás is, amikor ahelyett , hogy szívvel-lélekkel várnánk a nyaralást, és hetekig készülnénk rá, azon rágódunk, hogy elkaphatunk valami betegséget, kevés lesz a beváltott valutánk, vagy vészhelyzetet hirdetnek, leáll a közlekedés, és ott ragadunk. Egyáltalán jó ötlet ilyen bizonytalan körülmények között, ennyire változó világban útnak indulni?

Villányi Gergő pszichológiai tanácsadó szerint döntéshozáskor a legfontosabb, hogy ismerjük a személyiségünk lehetőségeit és korlátait.

A legjobb ellenszer a tájékozódás

– Aki eleve szorongó, ideges típus, annak félelmei a jelenlegi helyzetben akár extrém, irreális szinten is felerősödhetnek. Csakhogy mi az, ami ma irreális rettegés? – veti fel a kérdést szakértőnk.

– A COVID kitörése óta a világ bebizonyított a nekünk, hogy nem vagyunk biztonságban, bármikor bármi megtörténhet. Országok nyitnak-zárnak egyik hétről a másikra, utazókat helyeznek hatósági karanténba, újabb és újabb különös járványokat jegyeznek, mindemellett dübörög az infláció. Ilyen körülmények között sajnos jogos a fokozott félelem, de rajtunk múlik, mihez kezdünk vele. Hozzáállás kérdése, hogy a vihar végét várjuk-e – ami csak egy ideális világban jönne el –, vagy megtanulunk táncolni az esőben. A jelenlegi helyzetben kulcskérdés, mennyire vagyunk reziliensek, azaz milyen a változáshoz való alkalmazkodási képességünk.

Esőben táncolni persze nem azt jelenti, hogy minden óvatosságról megfeledkezve utazunk és nyaralunk, mintha nem lenne holnap. Pusztán azt, hogy mérlegeljük: el tudjuk-e engedni a félelmeinket annyira, hogy képesek legyünk élvezni a nyaralást?

– Ha úgy érezzük, igen, félelmeink csökkentése érdekében a legfontosabb a biztonságunk maximalizálása – mondja Villányi Gergő.

– A rettegés legjobb ellenszere a tájékozódás. Alaposan nézzünk utána, hova mehetünk a legkisebb kockázattal, mi vár ránk az adott országban. Érdemes mindenre kiterjedő biztosítást kötni, és elméletben megoldási terveket gyártani arra, hova, kihez fordulhatunk, mit hogyan oldunk majd meg, ha kedvezőtlen helyzet áll elő. Mindenre persze nem lehet felkészülni, de ha a szóba jöhető gondok zömére van megoldásunk, az megnyugtatóan hat.

Amikor maradjunk itthon

Persze, az is megeshet, hogy a félelmünk túlságosan mély, és már indulás előtt azt érezzük, bárhogy is igyekszünk, nem tudjuk majd élvezni az utazást. Ha az új élmények utáni vágyunkat, elnyomja az aggódás, hogy mi történhet velünk nyaralás közben, jobb, ha itthon maradunk.

– Félelmek között végigidegeskedni egy-két hetet nekünk sem jó, a környezetünkről nem is beszélve. Ne tegyük tönkre a család vagy a baráti kör legszebb napjait azzal, hogy folyton bennünket kell pátyolgatniuk, ahelyett , hogy jól éreznék magukat. Ez velük szemben nem fair. Éppen ezért, különösen fontos, hogy felismerjük a korlátainkat, és ennek megfelelően döntsünk, hogy itthon nyaralunk, vagy búcsút intve a negatív gondolatoknak, el merünk utazni a határon túlra is idén nyáron – tanácsolja Villányi Gergő.

10 tipp a zavartalan nyaraláshoz

1. Válasszunk olyan úti célt, ahol korábban már jártunk, és ismerjük a helyi viszonyokat, vagy ahol élnek ismerőseink, és vegyük fel velük a kapcsolatot az út előtt .

2. Oda utazzunk, ahonnan szárazföldi közlekedéssel (busz, vonat, autó) is haza lehet jönni.

3. Kerüljük a járványügyileg kockázatos országokat.

4. Kössünk magas szintű utazási biztosítást.

5. Utazzunk együtt barátokkal – a csapatban levés erősíti a biztonságérzetünket.

6. Legyen legalább egy valaki köztünk, aki jól beszél angolul.

7. Álljon rendelkezésre a számlánkon némi biztonsági tartalék, szükség esetére.

8. Az út előtt tájékozódjunk az interneten a célország aktuális bolti/éttermi árait illetően.

9. Vigyünk magunkkal megnyugtató személyes tárgyat, akár egy kabalát, könyvet vagy kedvenc relaxációs zenéinket.

10. Szervezzünk a nyaralás napjaira minél tartalmasabb programokat. Ha lekötnek az új élmények, kevésbé marad kapacitásunk félni.

Az ellazító légzés is segít

Ha tudjuk magunkról, hogy váratlanul felmerülő problémák esetén hajlamosak vagyunk bepánikolni, legjobb, ha az utazásra önnyugtató módszerekkel is készülünk. Nem árt, ha már itthon is gyakoroljuk őket. Szakértőnk szerint hirtelen fellépő idegesség és pánik esetén nagyon sokat segít például a taktikai légzés.

– A lényege, hogy öt másodperc alatt szívjuk be a levegőt, ennyi ideig tartsuk benn, majd ugyanennyi időn át engedjük ki. Ezt ismételjük addig, míg a szívverésünk lelassul, és a gondolataink kitisztulnak – magyarázza a szakember.

– A relaxációs légzés mellett sokaknak a testi kontaktus válik be, így egy ölelés és néhány kedves szó is csodákat tehet. Ha pánikba esünk, a legfontosabb, hogy a figyelmünket más felé irányítsuk. Ez segít kikerülni abból a bizonyos sötét veremből, ahol a problémák megoldhatatlannak tűnnek, és ahol észrevétlenül elszakadunk a valóságtól.

(Kiemelt kép: pexels.com)

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete