Riportok

Brüsszelben dolgozott, de felmondott, hogy csokit önthessen: Katinál a legédesebb az élet

Kati előtt fényes politikai pálya állt, Brüsszelben dolgozott a világ vezetői mellett. Ő mégis otthagyta a jól menő munkát, és csokoládét kezdett készíteni. Ma ő csinálja az ország egyik legfinomabb édességét, ami – mint mondja – nem hizlal.

Egyetemista korában ösztöndíjasként jutott el Belgiumba Papp-Vargha Kati. Brüsszel annyira tetszett neki, hogy hamarosan odaköltözött. Politológusként az Európai Parlamentben kaphatott volna állást, ám közben felkérték, hogy készítsen reklámtervet egy csokoládégyárnak. A belga csoki világszerte híres édesség, amiért nemzetek rajonganak, ő pedig örömmel ásta bele magát a jó csoki titkába. Rengeteg gyárban és manufaktúrában járt, végigkóstolta a belga csokoládémesterek kelendő portékáját.

Édes élet?

A politikai és kommunikációs munkát szép lassan felváltották a csokoládégyár-látogatások, és Kati azon kapta magát, hogy nem hagyja nyugodni a gondolat: valamit kezdeni kell a csokival. Az egyik hazalátogatás után már azzal állt a családja elé, hogy saját vállalkozást indít. Szülei és a párja is félve támogatták, hiszen akkor, 2011-ben még vakmerőség volt kézműves édességet gyártani.

– Komáromban nőttem fel, megszoktam, hogy a legtöbben a szlovákiai termékeket az alacsony minőséggel párosítják – meséli Kati.

– Amikor megálmodtam mini csokigyáramat, az első célom az volt, hogy bebizonyítsam, a Felvidéken is lehet magas minőségű terméket előállítani. Folyamatosan kísérleteztem a saját konyhámban, tovább jártam a manufaktúrákat, és még több csokit kóstoltam. Végül rátaláltam a tökéletes receptre. Belga csokoládégyártó pasztilláival dolgozunk, ezeket olvasztjuk fel, öntjük formába, illetve mártjuk le vele a termékeinket. Utána pedig több mint 80-féle feltét közül válogatunk.

Otthon nincs minden fiókban csoki. Forrás: saját
Otthon nincs minden fiókban csoki. Forrás: saját

Egyedül kezdte

Kati korábban egy multicégnél dolgozott Budapesten, de felmondott, hogy belevágjon a csokimesterségbe.

– Megvolt a technika, a dizájn, otthagytam az állásom, így már csak el kellett kezdeni a gyártást – meséli.

– Emlékszem, metróval mentem haza az egyik utolsó munkanapomon, és azon gondolkodtam, hogyan meséljem el a páromnak, mekkora fába vágom a fejszém. De ő támogatott, segített megtalálni a műhelyt, amit azonnal kibéreltem, ezzel megszületett a saját márkám, a Chocomaze, vagyis a Csokilabirintus.

Díjnyertes édesség

A komáromi manufaktúra sorra nyeri a nemzetközi csokoládéversenyek díjait.

– 2015 óta veszünk részt a világ legelismertebb szakmai versenyein. A Great Taste Awardsról 2015-ben, ’17-ben, ’19-ben és ’21-ben hoztunk el díjakat. Az International Chocolate Awards versenyében 2015 és 2017 után 2018-ban is nyertek a csokoládéink.

A következő években Kati kétgyerekes családanya lett, miközben reggeltől estig egyedül olvasztotta a csokit, ízesítette a masszát és öntötte formába, nem beszélve az értékesítésről.

– Ültem a műhelyben, és amíg pihent a csoki, az e-mailekre válaszoltam, közben pedig édesapám foglalkozott a két gyerkőcömmel. Ma kicsit egyszerűbb a helyzet, a gyerekek már óvodába és iskolába járnak, és nekem is lett segítségem.

Kati először az interneten kezdte árulni termékeit, majd néhány éven belül megnőtt a komáromi műhely, és a manufaktúrában már munkatársakat is fel tudott venni.

Nincs tele a fiók

Ma már boltokban is kaphatók Kati édességei, de tíz év után is vannak, akik megkérdezik tőle, hogy ebből valóban meg lehet-e élni.

– Őszintén szólva sosem leszek milliomos csokikészítő, de azt csinálom, amit szeretek, és a kollégáimmal szinte egy nagy családként dolgozhatunk együtt.

Kati két nagy reformot hozott a csokoládépiacra. Az egyik a csokival bevont ropogós magvas réteg, a másik a csokiba mártott fagyasztva szárított gyümölcs.

– Olyan terméket akartam, ami nemcsak jó, hanem praktikus is, amit mindenki élvezettel majszol sorozatnézés közben. Így jött a csokis snack ötlete, ami glutén- és laktózmentes verzióban is készül.

Kati vevőköre igazi közösségé vált, voltak, akik arról is küldtek képet, hogy virágot ültettek a kiürült csokis dobozba. Azt mondja, aki jó csokoládét eszik, annak a kedve is jobb lesz.

– Nem a százalékokat kell nézni a csomagoláson, amikor választunk. Onnan tudjuk, hogy melyik csokit fogyaszthatjuk nyugodt szívvel, hogy az összetevők között kizárólag kakaóvaj van feltüntetve, semmilyen más növényi zsiradék. Ez a titok, és természetesen a mértékletesség, mert hiába esszük a világ legjobb édességét, ha többet fogyasztunk belőle, mint amennyit a szervezetünk kíván.

Kati egy kislány és egy kisfiú édesanyja. Mindketten már akkor születtek, amikor a csokiról szólt a munkája. Otthon ennek ellenére nincs minden fiók tele ínycsiklandó édességgel. A lurkók leginkább a friss gyümölcsöket szeretik.

– Reggel viszont az egész család abból a snackből eszik, amit én álmodtam meg, így akkor is finom, de egészséges nasival indul a gyerekek napja, ha sietni kell.

Kiemelt kép: saját

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete