Egészség

8 kínos betegség, ami miatt az orvos előtt is pironkodunk

Vannak olyan tünetek, amelyeket annyira szégyellünk, hogy még az orvosunknak sem merünk beszélni róla. Szakértőnk, Dr. Heringh Zsanett óva int minket attól, hogy öngyógyításba kezdünk vagy palástolni próbáljuk betegségünket, így növelve annak súlyosságát, következményeit.

Élősködők

Rettenetesen sok kellemetlenséget okoznak az olyan élősködők, mint a tetű vagy a rüh. Ezeket már általános iskolás korunkban is rettenetesen szégyelljük, és inkább nem áruljuk el senkinek, nehogy kiközösítsenek. És éppen ez az oka annak, hogy kis idő elteltével már egy egész osztálynyi gyerek vakarózik. Hiszen ezek az élősködök emberi kontaktussal terjednek. A rüh könnyedén felülfertőződhet, ilyenkor gennyes pörkök, vastag szarurétegek alakulnak ki a testünkön, ami borzalmasan fertőz. Emberen háromféle tetű fordul elő, a fej-, ruha- és lapostetű. A fejtetű hihetetlen gyorsasággal átmászik egyik hajból a másikba, vagy éppen egy fejtámlán „utazik” egyik áldozatról a másikra, és azonnal le is rakja petéit, amelyek egy hét alatt kelnek ki. A tetvesség testi-lelki problémát okoznak, a viszketés miatt elvakart sebek pedig könnyen felülfertőződhetnek. Mindkét élősködőfajtától hamar megszabadulhatunk, ha orvoshoz fordulunk és megkapjuk a megfelelő kezelést.

Nem tudom visszatartani

Az inkontinencia legenyhébb formája az, amikor köhögéstől, nevetéstől, tüsszentéstől, erőlködéstől elcsöppen a vizeletünk. Ilyenkor a húgyvezeték meggyengült zárómechanizmusa okozza a bajt. A szülések vagy a hormonális változások illetve a kötőszövetek általános elernyedése gyengíthetik el az izmokat. Van rá gyógymód! Ha idejében segítséget kérünk, megfelelően változtatunk az életmódunkon, és elkezdjük a speciális tornákat, akkor a folyamat megállítható, sőt vissza is fordítható, erősíthetőek az meggyengült szöveteket.

A cukorka sem segít

A krónikus rossz szájszag mindenki életét megkeseríti. Borzalmas érzés, amikor azt vesszük észre, hogy a környezetünkben lévők igyekeznek minél távolabb maradni tőlünk, esetleg az orruk elé teszik a kezüket beszélgetés közben. Ahelyett, hogy zsákszámra vennénk a mentolos cukorkát, inkább sürgősen menjük el orvoshoz, mert a bűzös lehelet hátterében komoly betegség is állhat. Lehet rothadási folyamat, amikor baktériumok telepednek meg a szájban, a lyukas fogakban, fogínygyulladás vagy foglepedék következtében. Ám az is előfordulhat, hogy cukorbetegség vagy más belgyógyászati betegség okozza a problémát.

Viszketés, vérzés

Ha a végbélnyálkahártya alatt található érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, akkor aranyér-betegségben szenvedünk. Ennek egyik tünete a véres széklet, viszketés, ám ezeket a kellemetlenségeket más baj ok is okozhatják, mint például a bélférgesség vagy gyomorvérzés is. Semmiképpen ne próbáljuk meg mi diagnosztizálni a betegségünket, inkább kérjük meg erre az orvosunkat, aki a biztos, hogy meg fogja találni a gyógyírt a problémánkra. Szintén gennykeltő baktérium okozhat furunkulust, ami a szőrtüszőket támadja meg, és az elhal.

Sebek az arcon

Az ótvar gennyes váladékkal járó sebeket okoz, amivel nem szabad közösségbe menni, mert nagyon fertőző betegség. Mivek a száj és az orr környékén jelenik meg általában, szinte elkerülhetetlen, hogy hozzáérjünk, és ettől kezdve máris a kezünkön van a rengeteg baktérium, amit gyakorlatilag rákenünk az egész testünkre és másokra is. Súlyos szövődményei lehetnek, ezért, ha bármilyen apró seb megjelenik az orrunk körül, azonnal forduljunk orvoshoz, mielőtt nagyobb bajunk lesz. Az ótvartól ugyan nehéz megszabadulni, de hatékony kezeléssel lerövidíthetjük az idejét.

Ott van baj…

A legnehezebben a nemi betegségekkel fordulunk orvoshoz, azt tartjuk a legcikibbnek. Pedig a legtöbb nemi betegség hátterében nem a kicsapongó életmód, vagy a rossz higiéniai körülmények állnak. Könnyen megfertőződhetünk a mosdóban, a strandon, uszodában is. Ráadásul, ha nem megyünk orvoshoz, nem csak, hogy rosszabb lesz a helyzet, de akár a teherbeesést is kockára tehetjük. Ilyenkor az orvoson kívül a partnerünknek is szólni kell, mert hiába kezeltetjük magunkat, oda-vissza fertőződhetünk.

Orbánc

Az orbánc általában a baromfikról terjed át az emberre, de akár gyantázás útján is elkaphatjuk. Ilyenkor a bőr kötőszövete gyullad be, ami megduzzad és fáj. Mivel a tünetek nagyon hasonlítanak a mélyvénás trombózishoz, fontos, hogy lásson minket orvos, hiszen ebben az esetben, akár az életünket is kockáztathatjuk.

De mit mondjak?

Próbáljunk a lehető legegyszerűbben, tényszerűen fogalmazni az orvosnak. Ne várjuk azt, hogy minden apró részletre ő kérdezzen rá, hiszen a tüneteket mi tapasztaljuk, így mi is tudunk beszámolni róla. Közben gondoljunk arra, hogy minél tovább húzzuk az időt, annál nagyobb lesz a baj. Le kell küzdeni a szégyenérzetünket, és bízni a háziorvosunkban.

Fotó: pexels