Egészség

Fogápolás évről-évre: tudta, hogy más higiénére van szüksége a gyerekeknek és az aggastyánoknak?

Mitől egészségesek, vagy mitől romlanak a fogaink? Hogyan kell vigyáznunk rájuk, hogy időskorunkig velünk maradjanak?

Természetesnek vesszük fogainkat, amíg épek, ám ha fájni kezdenek, vagy netán pótolni kell őket, kiderül, hogy még a legtökéletesebb fogsort is fenyegethetik veszélyek. Dr. Balsai Tamás fogorvost kérdeztük arról, mire kell vigyázniuk a különböző korosztályoknak.

Gyerekkor: sérülések és szuvasodás

A gyerekkorban a sérülések elkerülése a legfontosabb – mondja dr. Balsai Tamás. A tisztítást én még a 10 éves gyerekeimnél is magam végzem, de ha egyedül mosnak fogat, valamilyen plakkfestővel ellenőrzöm, mennyire voltak eredményesek. Ebben a korban a legfontosabb a higiénés kultúra kialakítása.
Ha sérülés történik, mindenképp fogorvoshoz kell vinni a gyereket, mert maradandó elváltozás is lehet az eredmény. Látszólag szörnyű sérülés lehet egy sima ínyvérzés is, de nem kell megijedni. Ha kitörik egy fog, gyorsan irány az orvos, visszahelyezhető, becsontosodik, pár évig használható lesz. A szuvasodás azért gyakori ebben a korban, mert a fogak még nem kemények. Ezért létkérdés a hathavonkénti ellenőrzés. Ilyenkor kell elkezdeni a fogszabályzást is, ha szükséges, egyszóval ez a kor mérföldkő.

Fiatal felnőttek: héjak és koronák

A 18–30 éves fiatal felnőttek már tudják, milyen fontos a szájhigiénia, de előfordul, hogy nem foglalkoznak vele. Ekkor már jelen van az igény a tökéletes mosolyra, ezért ekkor készülnek az első héjak és koronák is. Ezt nagyon átgondoltan kell kezelni, ez determinálja a jövőt, most indulhat el az a folyamat, amely a fogak elvesztéséhez vezet – folytatja dr. Balsai Tamás. A rossz szájhigiénia miatti fogágybetegségek ekkor jelentkeznek
először, a rájuk jellemző tasakok kezdenek mélyülni, ez később visszafordíthatatlanná válhat. Folyamatos ellenőrzéssel meg lehet úszni ezt a kort veszteségek nélkül, kivéve, hogy a bölcsességfogakkal kapcsolatos problémák is ilyenkor jelentkeznek.

Kismamák: ínygyulladás

A kismamák előszeretettel hivatkoznak arra a tévhitre, hogy a terhesség alatt a fogak jobban romlanak. Ez nem igaz! – állítja dr. Balsai Tamás. A terhesség alatt a gyerek kalciumot von el minden csontból, a fogakat tartó csontból is. Ezért a fogak jobban mozognak, az íny könnyebben begyullad, ez pedig a baktériumok tapadását elősegíti, de mindez kordában tartható. Ami viszont sokkal fontosabb, az az, hogy a terhesség alatt korlátozottan tudunk röntgent készíteni, diagnosztizálni, antibiotikumot adni, vagyis előtte kell rendbe tenni a fogsort, és lehetőleg eltávolítani a beszorult bölcsességfogakat.

Felnőttek és senior korosztály: fogágybetegség

A 30–50+ éves korosztályt különösebben nem veszélyezteti fogprobléma, persze csak akkor, ha folyamatos ellenőrzés alatt áll. Ha nem, akkor ebben a korban a fogágybetegség elkezdi erősen megtizedelni a fogakat – állítja dr. Balsai Tamás. – Tapasztalatom szerint későn fordulnak fogorvoshoz a problémákkal, és ez hiányokat idézhet elő a fogak mennyiségében. Pedig nem törvényszerű a fogvesztés időskorban. Több 60–70 éves betegemnek majdnem minden foga megvan, persze a magyar valóságra nem ez a jellemző. Továbbra is azt állítom, a higiéné a legfontosabb.

fotó: shutterstock