Egészség

Mitől alakul ki a fogérzékenység, és mit tehetünk ellene? 6 lépés az egészséges fogakért

Elég egy kis édesség, egy kis fagyi vagy egy jeges limonádé, és máris csillagokat lát az, akinek túlságosan érzékenyek a fogai. Mi a megoldás?

A fogak érzékenységének többféle megnyilvánulási formája is lehet: sokan a hidegre reagálnak rosszul, fájdalmat éreznek a hideg vagy épp a forró ételek, italok fogyasztásakor. Másoknak már a hideg levegő belélegzése is gondokat okoz. Megint mások fogai az édességek fogyasztására válaszolnak fájdalommal. De vajon mi lehet a jelenség oka, és mit lehet tenni ellene?

Miért lesz érzékeny?

A fogak érzékenysége akkor jelenik meg, ha a fog belső rétege, a dentin védtelenül marad. Ez előfordulhat, ha a foggyökeret védő fogíny valamilyen fogágybetegség következtében visszahúzódik, és szabadon hagyja az idegeket tartalmazó fogbélhez vezető dentincsatornákat. Így a fogat érő külső hatások, a hideg, a meleg vagy éppen az édes, akadály nélkül érik el az ideget, és okoznak fájdalmat. De nemcsak a fogíny visszahúzódása okozhat érzékenységet, íme néhány a lehetséges kiváltó okok közül:

  • Túl erős fogmosás: az erőteljes sikálás megviseli a fogzománcot, ráadásul a fogíny visszahúzódásához is hozzájárul.
  • Rejtett fogbetegségek, fel nem derített lyukak: ha az édesre érzékenyek a fogaink, igen gyakran ez áll a háttérben. Különösen az ínyszélhez közeli fogromlás okozhat problémát.
  • Fogágybetegségek: a gyulladt és fájdalmas ínyszövet szabadon hagyja a foggyökeret, így a fog érzékennyé válik.
  • Hideg és forró ételek, italok együttes fogyasztása: aki gyors egymásutánban fogyaszt hideg és meleg ételeket, annak a fogzománca komoly veszélynek van kitéve, hiszen a hőmérséklet-változástól megrepedezhet – mondja szakértőnk, dr. Dunai Vilmos fogszakorvos.
  • Törött, megrepedt fogak: ezeket nemcsak esztétikai okokból kell kezeltetni, hanem azért is, mert a repedésekben megtelepedhetnek a baktériumok, behatolnak a fogba, és gyulladást okoznak.
  • Fogcsikorgatás: az éjszakai fogcsikorgatás megviseli a fogzománcot, így a fogérzékenység egyik elsődleges kockázati tényezője. A csikorgatás jelentette igénybevétel hatására ugyanis a zománc megkophat a fognyaknál, így szabadon hagyva a dentincsatornákat.
  • Fogfehérítő készítmények: a rendelői fogfehérítés után fellépő érzékenység csak átmeneti, pár nap után elmúlik. A különféle otthoni fehérítő szerek óvatlan használatával viszont felsérthetjük, felkarcolhatjuk a fogzománcot.
  • Savas ételek: a magas savtartalmú ételek, például a citrusok, a paradicsom, a savanyúságok vagy a tea rendszeres fogyasztása a fogzománc úgynevezett saveróziójához vezethet. Csak ront a helyzeten, ha a savas étel fogyasztása után azonnal fogat mosunk, mivel ilyenkor szabályszerűen ledörzsöljük a felpuhult fogzománcot – figyelmeztet a fogszakorvos.

Mit tehetünk?

A fogak érzékenységét minden esetben érdemes jeleznünk a fogorvosnak, hiszen ő fényt tud deríteni az első látásra nem nyilvánvaló lyukakra, fogromlásra is.

A fogágybetegségek kezelése is elsősorban orvosi feladat. Ráadásul, ha a fogmosási technikánkkal van a baj, a fogorvos segíthet elsajátítani a fogmosás egészséges, helyes technikáját. A megelőzésért és a helyzet javításáért azonban a hétköznapokban is sokat tehetünk.

A helyes fogápolás 6 lépése

Ügyeljünk a tisztításra!
Válasszunk érzékeny fogakra ajánlott fogkrémet, amelynek hatóanyagai kitöltik a dentincsatornákat. A fluoridos fogkrémek is nagyon jó hatásúak, mivel erősítik a fogzománcot. Kerüljük viszont
a fehérítő fogkrémeket, amelyek felkarcolhatják a zománcot.

Óvatosan a fehérítéssel!
Az otthoni fehérítők használata helyett inkább válasszuk az orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött minőségű termékekkel végzett, biztonságos, rendelői fehérítést.

A langyos víz is segíthet!
A hidegre érzékeny fogak irritációját igyekezzünk a legkisebbre csökkenteni. Kerüljük a jéghideg ételeket és italokat, ne ropogtassuk el a jeget az italunkból, és langyos vízzel mossunk fogat a hideg helyett.

Szokjunk le a fogcsikorgatásról!
Ez persze nem könnyű, hiszen a legtöbben álmukban csikorgatják a fogukat. A stresszoldó technikák elsajátítása, például a rendszeres sport és relaxáció azonban sokat segíthet. A fogorvosunkkal is érdemes beszélni a fogcsikorgatásról, ő lenyomat alapján, személyre szabottan elkészített harapásemelővel segít kivédeni a hosszú távú károkat – meséli
dr. Dunai Vilmos.

Ne feledkezzünk meg a fogselyemről!
A fogközök tisztítására is ügyeljünk, használjunk minden fogmosásnál fogselymet. Ha hatékonyan megszabadulunk a lepedéktől, a fogágy-betegségeket is könnyebben elkerülhetjük. Válasszunk jó fogkefét! Közepes keménységű vagy lágyabb sörtéjű fogkefét válasszunk, és tanuljuk meg a helyes fogmosási technikát. Ne körkörösen mozgassuk a kefét, hanem az ínyszéltől a fogak felé irányuló, sepregető mozdulatokkal. Így az ínyszélnél megtapadó lepedéket is eltávolíthatjuk – magyarázza a helyes technikát fogszakorvos szakértőnk.

Nézzük meg, mit eszünk!
Amennyire lehet, fogjuk vissza a cukros és savas ételek fogyasztását. Ha mindenképpen szeretnénk ilyesmit enni, a fogainkat érő savhatás csökkentése végett korlátozzuk mindezt a főétkezések idejére. Ha savas ételt eszünk, igyunk utána tejet, vizet, vagy öblítsük ki a szánkat, hogy semlegesítsük a savakat. A fogmosással azonban várjunk jó félórát, hogy ne dörzsöljük le a savaktól kissé felpuhult fogzománcot.

Fotó: shutterstock