Egészség

Kirakatbetegség: így ismerheti fel időben a milliókat érintő kór jeleit

A kirakatbetegek száma rohamosan nő világszerte. 2000-ben 164 millióan, míg 2010-ben már 202 millióan szenvedtek ettől a különös betegségtől.

Mi az a kirakatbetegség?

„A kirakatbetegség a verőereket érintő érszűkület. Terheléskor erősödnek a tünetek, például ha sportolunk vagy sétálunk. Ilyenkor olyan erős fájdalom jelentkezik, ami miatt kénytelenek vagyunk megállni néhány percre. Ezért is hívják kirakatbetegségnek, hiszen kívülről nézve úgy tűnhet, mintha épp a kirakatban lévő tárgyak késztettek volna megállásra minket, pedig csak arra várunk, hogy újra el tudjunk indulni” – mondta dr. Kóczán István belgyógyász, kardiológus.

Tudta?

A betegség első jele, hogy hidegnek érezzük a végtagunkat, leggyakrabban a lábunkat, hiszen oda jut el legnehezebben az oxigéndús vér. Ezután arra leszünk figyelmesek, hogy séta vagy sport közben időnként meg kell állnunk pihenni, majd egyre gyakrabban. Később már éjszaka, nyugalmi helyzetben is olyan erős fájdalmat érzünk, hogy aludni sem bírunk.

Ismerjük fel időben!

„A megelőzés mellett rendkívül fontos, hogy időben felismerjük a betegséget. Korábban a boka és a felkar vérnyomásának összehasonlításával próbálták megállapítani az érszűkület létezését, ám ez pontatlan módszer. Ennél eredményesebb, ha egész egyszerűen azt vizsgáljuk, hogy hány métert tudunk megtenni. Ezt nevezzük lépési indexnek. Amint elfogy az oxigén a lábunkban, olyan fájdalmat érzünk, ami azonnal megállásra kényszerít minket. A megtett méterek pedig elárulják, hogy milyen súlyos a helyzet. A gyógyszer hatékonyságát is így tudjuk lemérni a legegyszerűbben, mert ha a kezelés mellett többet tudunk menni, akkor a gyógyszer segít. Emellett természetesen érfestéssel és ultrahangvizsgálattal is ellenőrizzük az erek állapotát. Az idejében végzett vizsgálattal az évi 7000 hazai végtag-amputáció egy része
elkerülhető volna, nem szólva a betegséghez társuló koszorúér (szívinfarktus) és agyiér (stroke) betegségről.”

Hogyan előzhetjük meg?

Ez a betegség főleg a 40 felettieket érinti, férfiakat, nőket egyaránt. A kialakulásában igen nagy szerepe van a dohányzásnak. Aruna D. Pradhan és munkacsoportja 39 825 nő csaknem 13 évnyi vizsgálati eredményeiből kiderült, hogy az erős dohányosok között az alsó végtagi érszűkület többszörösére növekedett a nem dohányzókhoz képest. Ez a dohányosok esetében gyakran akár mindkét láb elvesztéséhez vezethet, főként, ha magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel is párosul.

Pihenjük ki a fájdalmat!

„Ha a lábunkat pihentetjük, akkor a felhalmozódó salakanyagot a vér könnyebben elszállítja, az oxigén újra eljut a végtagokba, így a nyomás és a fájdalom enyhül. Ezután újra megindulhatunk, ám 20-30 méter megtétele után sajnos megint meg állnunk, mert a fájdalom ismételten előjön.”

Mozogjunk, hogy mozoghassunk!

„Az érszűkület kialakulásában a dohányzás mellett természetesen közrejátszanak a nem megfelelő életmóddal kapcsolatos tényezők, mint a mozgáshiány vagy a túlsúly. De egyeseknél a genetikai hajlam is kiválthatja.”

Visszafordíthatatlan?

Amikor szembesülünk azzal, hogy kirakatbetegségben szenvedünk, azonnal keressük a lehetőséget, hogy vissza-fordítsuk a folyamatot. „Első lépésként mindenképpen a dohányzásról kell leszokni, ez minden gyógyszernél jobban segít. A cigaretta ugyanis nem csak az ereket szűkíti drasztikusan, de állandó gyulladást is eredményezhet. Ebben az esetben még a műtét sem segít. Rendszeres mozgással és megfelelő étkezéssel, hideg-meleg vizes tornával, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kezelésével sokat segíthetünk az állapotunkon. A beszűkült ér ugyan nem lesz újra tiszta, viszont az azt körülvevő erek megerősödhetnek, így a panaszaink csökkenhetnek.”

Fotó: shutterstock