Egészség

Túladagolható a vitamin? Ezekre van most szüksége ősszel a szervezetnek

A téli hónapokban szinte muszáj pótolni a vitaminokat a szervezetben ahhoz, hogy egészségesek maradhassunk.

Az A-vitamin szükséges a látás, a bőr és a haj egészségének megőrzésében, a B-vitaminok az idegsejtek működését segítik elő, a C-vitamin növeli a szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben, a D-vitamin hiánya növeli a rákos megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az E-vitamin hiánya pedig idegi károsodásokat okozhat.

Pótlás

A legszerencsésebb az lenne, ha a szervezet vitaminszükségletét a kiegyensúlyozott étkezéssel tudnánk biztosítani, ám a téli hónapokban ez szinte lehetetlen, ráadásul a boltokban kapható élelmiszerek egyre kevesebb vitamint tartalmaznak. Ezért érdemes tabletta vagy cseppek formájában pótolni a szükséges vitaminokat.

Túladagolható?

Vigyázni kell arra, hogy egyszerre, azonos céllal ne alkalmazzunk többféle készítményt, mert vannak olyan vitaminok, melyek túladagolhatók. Bár ehhez igen nagy mennyiség szükséges, D-vitaminból például napi 100 000 egységet kellene bevennünk. Gondoskodni kell arról is, hogy a felszívódáshoz szükséges anyag, víz, fehérje vagy zsiradék is jelen legyen.

Mennyi vitaminra van szükségünk?

Számos olyan készítmény kapható, amely a szervezet teljes napi szükségletét fedezi az adott vitaminból vagy akár többféléből is.

C-vitaminból napi 500 mg elegendő, betegség esetén pedig 1000 mg javasolt, de például D-vitaminból a legújabb kutatások szerint jóval több szükséges, mint azt eddig gondolták. A D-vitamint nemzetközi egységben mérjük. Eddig napi 200 nemzetközi egység bevitelét ajánlották a szakemberek, ám a legújabb kutatások kimutatták, hogy ennek tízszerese, azaz legalább 2500-3000 egység bevitele szükséges a téli hónapokban. Egyes szakemberek szerint a legjobb, ha hétfőtől péntekig bevesszük ezt a mennyiséget, hétvégén pedig pihenőt tartunk.

Fotó: fotolia