Egészség

Ájulás tünetei és okai: 12 fontos pillanat az eszméletvesztésben

Egyik pillanatról a másikra megszűnik a világ, csak arra eszmélünk, hogy a földön fekszünk, és aggódó, fürkésző tekintetek szegeződnek ránk. Mi történt?

Miért ájulunk el?

„Amikor elájulunk, akkor az idegi- és keringési rendszerben történő változások miatt átmenetileg csökken az agyunkba jutó vér mennyisége. Amikor kevesebb vér kerül az agyunkba, akkor elvesztjük az eszméletünket és elesünk” – mondta a belgyógyász.

Miért kell lefektetni az ájult embert?

Miután a földre kerülünk, az agyunk egy magasságba kerül a szívünkkel, így a vér könnyebben odajut, így egy-két perc múlva újból magunknál leszünk.

Előjelek

A hirtelen bekövetkező, viszonylag rövid ideig tartó eszméletvesztés előtt gyengének érezzük magunkat, szédülünk, elsápadunk és verejtékezünk.

Mi válthatja ki?

Az ájulást számos probléma okozhatja, az is éppen elég, ha csak túl meleg van, vagy egy levegő nélküli zsúfolt szobában állunk, vagy ha nem iszunk elegendő folyadékot, esetleg túl sokat mozogtunk. Előfordulhat az is, hogy kimerültség vagy éhség idézi elő a bajt. Ami a leggyakoribb, hogy ha hirtelen felállunk, vagy kipattanunk az ágyból, akkor megszédülünk, esetleg elájulunk.

Érzelmi megrázkódtatás

Ha hirtelen sokkhatás ér minket, elfog minket a félelem, az erős fájdalom, vagy idegesség, akkor szintén ájultan zuhanhatunk a földre. Ilyen például, amikor azt látjuk, hogy valaki elájul a vér látványától.

Lihegés

Ha nagyon gyorsan kapkodjuk a levegőt, vagyis hiperventillálunk, akkor a vér szén-dioxid tartalma leesik, amitől elájulunk. Ez általában felfokozott idegállapotban történik.

Drogok használata

Nem véletlen, hogy ha ájult embert találunk az utcán, akkor első gondolatunk az, hogy drogozott az illető. Vannak ugyanis olyan tudatmódosítók, amelyek nem csak eszméletvesztést, de akár szívleállást is előidézhet.

Alacsony vércukorszint

Az agy az energiát kizárólag cukorból nyeri, ezért ha túl szigorúan diétázunk, ha a cukorbetegségünkre túl sok gyógyszert vagy inzulint vettünk be, akkor a hirtelen vércukoresés ájulást okozhat.

Vérszegénység

Vérszegények akkor vagyunk, ha csökken a vörösvértestszámunk, vagy azok oxigént szállító hemoglobin tartalma. Ilyenkor kevesebb oxigén jut az agyunkba, és minden különösebb ok nélkül bekövetkezhet az ájulás.

Áldott állapot

A babavárás örömteli időszakában rengeteg változás történik a keringési rendszerünkben, amitől elájulhatunk. Például megnő a folyadékigényünk, könnyebben dehidratálódunk, és ha erre nem fordítunk elegendő figyelmet, akkor már zuhanunk is a földre, mint egy homokzsák. Ráadásul, ahogy a baba nő a hasunkban, egyre jobban elnyomja az ereket, amelyek a vért szállítják, és máris kevesebb jut belőle az agyunkba.

Szívbetegség

Ha sportolás közben gyakran leszünk rosszul, esetleg el is ájulunk néha, akkor mindenképpen vegyünk részt egy alapos kardiológiai kivizsgáláson, mert elképzelhető, hogy komolyabb baj okozza a rosszulléteinket. Ez lehet szívritmuszavar, vagy más szívproblémák.

Epilepszia

Az epilepszia számtalan tünetet okozhat. Lehet az egy néhány másodperces merengés, de lehet ájulás, eszméletvesztés is. A roham nem feltétlen jár együtt rángatózással és szájhabzással, ezért akár egy szimpla ájulás esetén is gyanakodhatunk erre a betegségre.

Komoly a baj!

Azonnal orvoshoz kell fordulnunk, ha az ájulás megszűnte után elzsibbad egy testrészünk, zavarttá válunk, látászavarunk vagy bénulásunk van. A tünetek valószínűsítik az agy átmeneti keringés zavarát, amit gyakran nyaki verőerek szűkülete okoz, de akár szívritmuszavar következtében a szívből elsodródó apró vérrög is állhat a háttérben.

Gyomorfekély

Ha heves gyomorfájás. kifejezett savas panaszokat követően lép fel ájulás, akkor akár vérző gyomorfekély is állhat a háttérben. Ilyenkor a székletünk is szurokszerű, fekete.

Fontos!

Ha az ájulásunkat semmivel nem tudjuk indokolni, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Szorítás

Ájulás következhet be, ha a nyakunkat, mellkasunkat, beleinket valami erősen elszorítja vagy ingerli. Az ilyen típusú ájulást bélgörcs, hányás, székelési és a vizelési inger kísérheti.

Szélütés

Ritkán az ájulást egy enyhe szélütés okozza, amikor az agyunk egy részének vérellátása hirtelen megszűnik vagy agyvérzés következik be. Beszédzavar, bénulás, gyengeség is társulhat a tünetekhez.

Tudta?

Az ájulás legtöbbször megelőzhető! Ha érezzük az előjeleit, azonnal feküdjünk le, mert vízszintes helyzetben több vér jut az agyba, ráadásul, ha mégis összeesünk, nem ütjük meg magunkat.

 

Fotó: pexels