Egészség

Oltásellenes gyereknevelés: mit adassunk be és mit ne a nem kötelezőek közül?

Mindaddig, amíg nem lesz minden kötelező, addig sok érv lesz pro és kontra. Egyéni elbírálás, ez a varázsszó. Minden körülményt figyelembe véve egyénileg kell dönteni a nem kötelező védőoltásokról.

Kérdések az oltásokról

Nem egészen értem, miért alakult ki akkora oltásellenesség az anyák között, de aggasztónak találom. Az óvodai csoportban a gyerekek igen nagy százaléka nincs beoltva, és ha az egyik bárányhimlős lesz, megfertőzi a többieket is. Miért nem kötelező minden oltás? Elképesztő rémtörténeteket mesélnek az anyák az influenzaoltásról is. Én mindkettővel beoltatom a 3 éves gyermekem, de nagyon felelőtlennek tartom azt, aki nem. Egyébként a bárányhimlőoltást tényleg ismételni kell? – írta korábban egy aggódó olvasónk.

Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos válasza

Oltás igen vagy sem, régóta megy ezen a háború. Vannak a kötelező védőoltások ezek életkorhoz kötöttek, és az ún. Egészséges rendelésen kapják meg őket a gyerekek. A legelsőt (a TBC elleni védőoltást) még a kórházban kapják meg a babák, közvetlenül születés után. 2, 3, 4 hónapos korban és 18 hónaposan jár egy 5 komponensű oltás, ezt 4-szer kell ismételni, és 5 betegség ellen hat. Ezek a diftéria, a szamárköhögés, a tetanusz, a járványos gyermekbénulás és egy Haemophilus influenzae nevű baktérium elleni védőoltás.

A következő kötelező a 15 hónapos kori mumpsz, rubeolaés kanyaró elleni oltás. Majd 6 éves korban van még egy kötelező oltás. A következő az ajánlott oltások csoportja. Ezek közül ajánlott, de ingyenes a Pneumococcus elleni védőoltás. Ez a hírek szerint hamarosan kötelező lesz. A fizetős és nem kötelező csoporthoz tartozik a bárányhimlő elleni oltás, a fertőző agyhártyagyulladás elleni oltás, a kullancs elleni védőoltás, valamint a rotavírus elleni oltás. Ha ön mindet beadatta, akkor a szakma szabályai szerint nincs a gyerek veszélyben, hiszen a védőoltás megvédi. Mindaddig, amíg nem lesz minden kötelező, addig sok érv lesz pro és kontra. Nem tudok önnek sem mást válaszolni, mint amit a saját betegeim szüleinek szoktam mondani. Egyéni elbírálás, ez a varázsszó. Minden körülményt figyelembe véve szerintem egyénileg kell dönteni. Ha valakinek például közösségbe járó nagyobb testvére van, hamarabb szavazok a nem kötelező oltások mellett, mintha egyedül van otthon a mamájával. Tudom, akármit mondok a témában, valaki elégedetlenkedni fog. Ha az ön gyereke mindent megkapott, nincs mitől félnie. A bárányhimlőoltást valóban ismételni kell.

fotó: pexels