Egészség Riportok

Felborult ciklus, fájdalmas menstruáció: ilyen hatásai voltak a koronavírusnak és az oltásnak a női szervezetre

Covid–19-oltáson vagy -fertőzésen átesett nők jelentős része tapasztalt menstruációs rendellenességeket. Utánajártunk az okoknak és a hosszú távú következményeknek.

A világjárvány idején és az azt követő egy-két évben sok nő vett magán észre menstruációs rendellenességeket. Volt, akinek az oltást vagy fertőzést követő hónapokban jelentősen hosszabb, rövidebb lett a ciklusa, vagy éppen több hónapig kimaradt a menstruá­ciója, emellett bőven akadtak olyanok is, akik a szokottnál fájdalmasabb, elhúzódó vérzésekről számoltak be. Dr. Ács Nándort, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának professzorát most a Covid–19-oltások és a fertőzés hosszú távú nőgyógyászati kockázatairól, következményeiről kérdeztük.

Átmeneti meddőséget okozott

„Egy időben mind az oltott, mind a Covid–19-fertőzésen átesett hölgyek esetében jellemző volt, hogy felborult a menstruációs ciklusuk, erről nemzetközi tanulmányok is születtek – mondja dr. Ács Nándor. – A fertőzés a lezajlását követő hónapokban kedvezőtlenül befolyásolta a termékenységet, és ez nemcsak a nők, hanem a férfiak esetében is igaz volt. Azonban kijelenthető, mind a vérzészavarok, mind a termékenységi problémák csupán időszakosan jelentkeztek közvetlenül a vírus hatására. Ha valakinek a mai napig gondja van a ciklusával, az már nem írható a Covid–19 számlájára és poszt-Covid-tünetnek sem tekinthető.”

Fő bajforrás: a stressz

A professzor úr szerint azonban van egy másik, veszélyes szempont, ami – ugyan közvetve, de – összeköthető a világjárvánnyal és veszélyt jelent a nőkre nézve. „Fontos megemlíteni: ha valami nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a női ciklust és a termékenységet, az a krónikus stressz. Az elmúlt években a pandémia nyomán ebből mindannyiunknak kijutott. Nemcsak az egészségünk, a hozzátartozóink egészségének féltése, hanem a gazdasági körülmények kedvezőtlen változása miatt is volt és van is min idegeskednünk – mondja szakértőnk. – Az állandó stressz miatt felborul a hormonháztartás, megnyúlhatnak vagy lerövidülhetnek a ciklusok, de akár tartósan elmaradhat a peteérés is. Nem véletlen, hogy a meddőségi okok listáján a stressz igen előkelő helyen áll. Tartós jelenléte esetén sokkal nagyobb kockázatot hordoz magában, mint bármelyik védőoltás.”

Nincs hatással a változókorra

Napvilágot láttak olyan felvetések is, hogy a Covid–19-védőoltáson és -fertőzésen való átesettség a menopauza tüneteit is súlyosbíthatja, vagy annak kezdetét előbbre hozhatja. A professzor úr azt mondja, ezek a hírek tudományosan nem megalapozottak. „Az elképzelhető, ha valakinek az életében egyébként is közel volt a menopauza, tehát legfeljebb két-három ciklusa lett volna hátra, annak elmaradt az oltás vagy a fertőzés következtében. Azonban ez már nem befolyásolhatott kedvezőtlenül semmit – magyarázza a szakember. – Egy esetleges korai klimax hátterében pedig mindig összetett tényezők állnak.”

Tudományos tények

Egy 2021-es tanulmány eredményei szerint a részt vevő nők 25%-ánál találtak változást a menstruációs ciklus terén. Az érintettek 80%-a jelentette, hogy a menstruációs vérzés enyhébb lett, míg 20% -uknál lényegesen nehezebb időszakká vált. A súlyos Covid–19-betegek esetén a ciklusok jellemzően 37 napnál hosszabbra húzódtak, ami rávilágíthat az evolúciós tényre, hogy amikor a szervezet a túlélésért küzd, másodlagossá válik az utódnemzés.

Az igazi veszélyek

Dr. Ács Nándor tehát azt mondja, női ciklusunkat, termékenységünket illetően a koronavírus-járvány kapcsán már nem kell aggódnunk. Ami sokkal aggasztóbb, hogy egy friss kutatás szerint 23 és 33 éves korunk között lenne ideális megszülni az első gyereket – azonban ennek időpontja mára jelentősen kitolódott. „Borzasztóan sok a meddő pár, ami egyrészt annak tudható be, hogy sokan 35 éves koruk fölött kezdenek az első babán gondolkozni, márpedig ettől az életkortól kezdve a sikeresen kihordott várandósságok száma jelentősen csökken – fogalmaz dr. Ács Nándor. – Másrészt aggodalomra ad okot számos környezeti hatás: a vegyszerek, a műanyagok, az élelmiszerfestékek, a szennyvízből visszajutó hormonok egyaránt kedvezőtlenül befolyásolják a női-férfi termékenységet. Arra biztatok mindenkit, aki gyereket szeretne, hogy a harmadik szakvizsga és kertes családi ház megszerzése, az ideális körülmények hajszolása helyett figyeljen oda a biológiai órájára is, mert ami ma még a természet ajándéka, az holnapra nagyon nehezen vagy egyáltalán nem elérhető álom lesz.”

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete