Riportok

Az Alföldön még mindig ő az igazi sztár: Petőfi Sándor édesanyjának konyhájában ma is sül a kenyér

Mivel nagy magyar költőnk éppen 200 évvel ezelőtt született Kiskőrösön, a vármegye önkormányzata úgy döntött, egy egész programsorozatot épít a kerek évforduló köré.

Érdemes legalább két – a legjobb három, négy – napot szánni a Petőfi-túrára, és első állomásként kicsit beleszagolni a kecskeméti miliőbe. A város szecessziós és barokk épületektől övezett főtere már önmagában gyönyörű, és a belvárosban is kimondottan jólesik egy nagyobb séta. A Kecskeméti Csárdában már bele is vethetjük magunkat a „Petőfi-tematikába”, ahol megkóstolhatjuk a költő kedvenc fogásait, ami egy jó sűrű székelygulyásból, egy klasszikus túrós csuszából, egy bundás almás sült sertés­szűzből és egy sülttejes pitéből áll. Ha pedig már a kulináris élményeknél tartunk, szintén megízlelhetjük az úgynevezett Petőfi-ételeket a kiskunfélegyházi Sirius Étteremben is, ahol teljesen más menüsorral várják az éhes vendégeket.

Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Őrzik a kiságyat, ahol felsírt

Ha jóllaktunk, irány Kiskőrös, ahol a városi forgatag közepén ott áll egy picinyke, fehérre meszelt házikó. A költő itt, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum épületé­ben született 1823. január elsején, ahol ma is féltve őrzik azt a régi ágyat, amiben a kisded meglátta a napvilágot. Egészen elképesztő érzés az ódon bútorok között elképzelni a család életét – itt láthatunk még a századra jellemző berendezési tárgyakat és konyhai eszközöket is.

Amennyiben gyerekekkel utazunk, szinte kötelező program a János Vitéz Látogatóközpont. Csatlakozzunk az interaktív kiállításhoz, hiszen egy tablet segítségével mi magunk segíthetjük Kukorica Jancsit átverekedni a mesevilági nehézségein, hogy végül Iluskával az oldalán, büszkén húzza ki magát János Vitézként. Ez a meseutazás egészen elképesztő élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Találkozás a költővel

Senki ne lepődjön meg, ha a bicentenáriumi imázsfilmben vagy akár a térségben összefut Petőfivel. A bajszos fiatalember, Bánföldi Szilárd színész a Petőfi 200 emlékév hivatalos arca. Az Újszínház művészével számos programon találkozhatunk, aki ezeken a napokon szívvel-lélekkel közvetíti Petőfi teljes valóját.

Anyja konyhájában ma is sül a kenyér

Szalkszentmárton olyan település, ahol szívesen ücsörgünk egy padon, és teljes nyugalomban szemléljük a kerékpározó lakosokat, hallgatva a hangosan csivitelő fecskéket – igazi, tökéletes alföldi nyár, szó se róla! Itt található az a Petrovics-ház, ahol a család igyekezett fenntartani magát, és ahol az 1846-os Petőfi-versek jelentős része íródott. A költő Felhők-ciklusának – 66 kisebb költeményt tartalmaz – külön termet szentelnek az épületen belül, alatta pedig megnézhetjük azt a pincét, ami egykor kocsmaként működött, és még egy pandúrszöktetésre alkalmas lyuk is előkerült a felújítások során. További érdekessége a háznak, hogy a mai napig fennmaradt az édesanya, Hrúz Mária egykori konyhája, és 2023-ban ugyanabban a kemencében sülnek a kenyérlángosok, amiben az 1800-as években is. A konyha plafonján jól láthatók a hosszú évek alatt lerakódott koromrétegek, amelyek, ha néha le is potyognak, meghagyják eredeti mivoltában.

Petrovics-ház,
Szalkszentmárton

Bács-Kiskun vármegyében egyébként szinte nincs olyan város, település vagy falu, amely ne lenne köthető Petőfihez. Dunavecsén szintén találhatunk egy apró – a szalkszentmártonihoz képest sokkal kisebb – mészárszéket, ami három évig adott otthont az állandó pénzgondokkal küszködő családnak. Az épületben jelenleg Helytörténeti Gyűjtemény üzemel, így a Petrovics család relikviái mellett a település történetébe is betekintést kaphatunk a bemutatott régészeti, valamint néprajzi tárgyak segítségével.

Kirándulás az Alföldön

Nem csak gyerekekkel érdemes egy egész délutánt szánni a Kiskunsági Nemzeti Parkra, ahol a régió csodálatos növény-és állatvilága tárul elénk. A vármegyei önkormányzat szervezésében indított vezetett túrák (egészen augusztusig) lehetőséget adnak arra, hogy közelebbről megismerjük Petőfi egykori kedvenc táját, az oly sokat jelentő magyar pusztát. Az Alföld egyik leghíresebb búcsújáró helyszínén, a pálosszentkúti kegyhelynél valami egészen elképesztő érzés járja át a lelkünket – kár lenne kihagyni ezt a helyszínt, ahol őszinte szeretettel fogadják a  „vándorokat”.

A fáradt végtagoknak tökéletes felfrissülés a Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő és Kemping, ahol a két meleg, 35, illetve 38 fokos termálvizes medencében pihenhetjük ki magunkat. A nagyjából 1000-1100 méter mélyről feltörő, 54 °C-os hévíz kiváló reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. Szintén a területen található még egy szabadtéri úszómedence, gyermekmedence, gyermekpancsoló, beltéri fedett úszómedence, tanmedence, szauna, gőz- és infrakabin. Itt aztán jólesik összegezni a rengeteg kiskunságbeli élményt.

Finomságok gyűrűjében

A gasztronómiai élményutazás nem állt meg Petőfi kedvelt ételeinél, több vállalkozás csatlakozott az emlékévhez a turisták és a helyiek nagy örömére.

• A Pilvax-likőr szintén a jubileum kapcsán készült, aperitifnek vagy desszerthez is kiválóan passzol.

• Ha már desszert, akkor az országszerte híres Szent Korona Cukrászdában megkóstolhatjuk a kávés Pilvax szeletet. A sütik mellett több mint hatvanféle fagylalt közül válogathatunk.

Pilvax szelet

• A bor szerelmeseire is gondoltak. A Szentpéteri borok – és már pezsgő is – biztosan nem okoznak csalódást. A három generáció óta fennálló borászatban hagyományos és modern technológiákkal alakítják a fehér-, rozé, vörös- és késői szüretelésű borok jellegét.

Szöveg: Sinkó Edit

fotó: profimedia, Privát

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete