Riportok

Kevesebb öntözési költség és viharkár: így építsen esőkertet

A heves viharok, majd az azt követő száraz időszakok kertünk életét is felborítják. Ám erre is létezik ügyes megoldás.

Az éppen zajló klímaváltozás a növények és a talaj életét is alaposan megváltoztatja. Ahogyan a mi szervezetünk nehezen viseli a változékony időjárást, úgy a kertlakók sem mindig „tudják”, mit kezdjenek a helyzettel. Segíthetünk nekik az átállásban, ha a körülményekre való tekintettel úgynevezett esőkertet hozunk létre.

Kevesebb a költség

A módszer lényege, hogy kezdjük el irányítani az esővíz elvezetését, gyűjtését. A kert legmélyebb pontjára kell vezetni az esővizet, amit a természetesen meglévő vagy mesterségesen kialakított árkokkal, rézsűkkel tehetünk meg. A megoldás első nyeresége, hogy kevesebb lesz a portánkon a szúnyog, a második – és a legfontosabb – pedig, hogy az esőkert létrehozásával a csöppet sem növénybarát heves esőzések és száraz időszakok között is gazdaságossá tehetjük a kert fenntartását.

Fontos tudni

A házunk alapjának közelében nem szabad esőkertet létesíteni, mert belvizessé teheti az otthonunkat. Mielőtt elkezdjük az ásást, érdemes tájékozódnunk a közművek hollétéről, nehogy a munkálatok során elvágjunk egy-egy csövet vagy vezetéket. Ezzel ugyanis rengeteg költséget és kellemetlenséget generálhatunk.

Vízpartérzést ad

Esőkertünk közepén olykor akár kis tóként is megülhet a víz, a hozzá vezető „utak” pedig mindig nedvesek, nyirkosak. A kialakított gödrünk külső 2/3 része kiválóan alkalmas arra, hogy növényeket ültessünk oda. A gödör peremét díszíthetjük kavicsokkal, de az is szépen mutat, ha csak hagyjuk, hogy benője a fű. Az esőkert nemcsak öntözési szempontból hasznos és gazdaságos, de nagyon különlegesen is mutat. Azt az érzetet kelti a portánkon, mintha vízpart lenne a közelünkben.

Mit ültessünk?

Őshonos növényeket érdemes telepíteni ide, amelyek nem igényelnek műtrágyázást és kedvelik a nedves talajt. Ilyenek például a sásfélék, a páfrányok és a cserjék. A száraz­ságkedvelőket viszont hanyagoljuk, mert nem érzik majd jól magukat. Elsősorban tehát hazai kertekben jól működő dísznövényekre gondoljunk.

Tipp!

Van, aki a háza előtti vízelvezető árkot kihasználva alakít ki esőkertet, és beülteti dísznövényekkel. Ha van ilyenünk, mi is megtehetjük. A helyi önkormányzatok is egyre gyakrabban létesítenek esőkertet közterületeiken. Budapesten, a III. kerületben található is egy „minta” a pünkösdfürdői strand előtti kereszteződésben.

Tervezzünk gondosan!

Hogyan döntsük el, hogy alkalmas-e a mi portánk esőkert létesítésére? Esőzéskor érdemes megfigyelni, hogy a kertünkben milyen irányba folyik a víz, majd hol áll meg és gyűlik össze. Ha ez a hely messze esik a házalaptól, ideális a helyzet. Erre a területre érdemes ásni egy maximum 50 centiméter mélységű és fokozatosan mélyülő, akár 5-6 méter átmérőjű árkot – ez lesz az esőkertünk alapja. Persze a helyzet nem minden telken ilyen egyszerű. Ha a telkünk teljesen sík, és pang rajta az esővíz, válasszuk ki a háztól legtávolabbra eső területet. Az ott ásott gödörből kitermelt földdel alakítsunk ki rézsűt, hogy az esővíz folyását irányítsuk. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen adottságú portán létrehozható az esőkert.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a [email protected] e-mail-címen!
Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete