Riportok

Mobilos applikáció segít, ha baj van a gyerekkel: megmondja, hogy rohanjunk az ügyeletre, vagy ráérünk

Ingyenesen letölthető tünetellenőrző applikációt készített a Semmelweis Egyetem. Ennek köszönhetően már a telefonunkkal pontosabb képet kaphatunk arról, mennyire komoly a gyermekünket ért sérülés vagy a tünetei alapján a betegsége.

A Semmelweis HELP applikáció és weboldal segítséget nyújt abban, hogy a gyermekek betegsége vagy balesete (égés, állatharapás, rovarcsípés stb.) esetén mikor kell elindulni a sürgősségire, kórházba, illetve otthon hogyan enyhíthetők a tünetek. Az újdonságot Kovács Eszter, a HELP ötletgazdája és az egyetem kommunikációs igazgatóhelyettese mutatja be nekünk.

Laikusok számára is közérthető

A hazai szinten egyedülálló fejlesztés a Semmelweis Egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. Ötfős csapat foglalkozott a fejlesztéssel 2 éven keresztül az egyetem részéről: dr. Krivácsy Péter, a fővárosi gyermekklinika sürgősségi osztályvezetője, a HELP orvosszakmai vezetője munkáját dr. Agócs Róbert és dr. Berta László, a gyermekklinika rezidensei támogatták, míg kommunikációs oldalról Kovács Esztert Horváth Dóra kommunikációs munkatárs segítette.

„Első pillanattól fontos szempont volt, hogy közérthetőek legyenek az orvosi tartalmak, és a laikusok számára könnyen érthető és felhasználóbarát legyen a felület. Ezért az orvosok mellett mi, kommunikációs szakemberek is folyamatosan részt vettünk a fejlesztésben” – meséli Eszter.

Az applikáció a kiadása után pár órával a legnépszerűbb magyar, ingyenesen letölthető alkalmazás lett

Pár perces művelet az egész

„A felület működése nagyon egyszerű, a kezdő tüneteket szabadszavas keresés alapján vagy egy testábrán tudjuk megadni. Ezután az algoritmus pontosító kérdéseket tesz fel, például rákérdez a hőemelkedés mértékére, a fájdalom erősségére, valamint olyan tünetekre, amelyeket a szülő nem feltétlenül vesz észre az első pillanatban” – magyarázza szakértőnk.

A pár perces művelet után, a megadott válaszok alapján kiderül, hogy elég otthon enyhíteni a tüneteket, vagy forduljunk orvoshoz (rendelési időben a háziorvoshoz, vagy sürgősségire).

Ha az algoritmus bármely ponton azt tapasztalja, hogy mentőt kell hívni, akkor azonnal feldobja a 112 segélyhívó számát. Az eredményoldalon olvashatunk a láz- vagy a fájdalomcsillapítás, esetleg a sebkötözés helyes lépéseiről is, de kis videókból is tájékozódhatunk például arról, hogy mi a vírus és a baktérium közti ­különbség.

Visszajelzések

Az alkalmazás egy, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet munkatársai által validált eszköz, amelyet Facebookon ajánlott követői­nek a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a mentőszolgálat is.
Az applikáció a kiadása után pár órával a legnépszerűbb magyar, ingyenesen letölthető alkalmazás lett. Az első 20 óra leforgása alatt mintegy 14 ezer tünetellenőrzést futtattak le a felhasználók. Az applikáció ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető a http://help.semmelweis.hu címen.

szöveg: Kovács Vera

Fotó: adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete