Egészség

Mit gyógyít a viszcerális terápia? Hastájéki masszázs a belső szerveknek

Ha ellazító kezelésre, a letapadások, feszültségek oldására gondolunk, akkor általában egy jóleső hát- vagy vállmasszírozás jut eszünkbe. Pedig a belső szerveinknek is érdemes megadni ugyanezt a törődést.

A legtöbb hagyományos masszázs során a has területe kimarad, nem véletlenül. Képzettséget és hozzá­értést igényel, ha ezt a testtájat akarjuk kezelni. De miért akarnánk? Hiszen amíg egy vállmasszázs egyértelműen kellemes élmény, addig sokan nem tudják ugyanezt elképzelni a hasuk környékét illetően. A viszcerális terápia pont ezt a részt célozza meg, és rengeteg pozitív hatása lehet az egészségi állapotunkra. Hogy mi is ez a módszer, arról dr. Kárpáti Klaudia, a Fiziom Stúdió vezető gyógytornásza mesél.

„A viscera szó a zsigereket, azaz a belső szervek összességét jelöli. A viszcerális terápia pedig a belső szervek körüli kötőszöveti rendszer manuális vizsgálatával és kezelésével foglalkozik. A belső szervek környezetében végzett terápia a test természetes folyamatait igyekszik biztosítani, javítja a keringést, segíti a belső szervek optimális működését.”

Szabadon kell mozognia a bensőnknek

„A belső szerveinket, ahogy az izmainkat, ízületeinket is, körbeveszi egy kötőszövetes hálórendszer, más néven fascia – magyarázza gyógytornász szakértőnk. – Ez a rendszer biztosítja a testünk egyes elemeinek, így a belső szerveinknek is, hogy el tudjanak mozdulni egymáshoz képest. Amíg az izom működésénél érthető a szükséges mozgás, hiszen az általuk létrehozott mozdulat látványos, addig a belső szerveknél nem feltétlenül gondolunk a mozgás jelentőségére. Pedig ezeknek a szerveinknek – ugyanúgy, mint például a végtagjainknak – szabadon kell tudniuk mozogni ahhoz, hogy megfelelően el tudják látni a feladataikat, csak ezt kevésbé érzékeljük. A belső szerveink minden egyes légvételkor, a rekeszizom működésével összhangban elmozdulnak, így akár több száz métert is megtehetnek egy nap. Mindezt természetesen akkor, ha a „gazdájuk”, a test is mozgékony, megfelelő minőségű és mennyiségű táplálékot, illetve folyadékot fogyaszt. Az ülőmunka, a mozgásszegény életmód, a műtéti hegek olyan rizikófaktorok, amelynek következtében az egyes struktúrák összetapadhatnak, akadályozzák a szervek szabad mozgását, és a testet az ehhez való alkalmazkodásra kényszerítik, így rövidebb-hosszabb időn belül megjelenhetnek a különféle panaszok az életünkben. Sok esetben pedig azért nehéz ezeknek a panaszoknak a kezelése, mert a különböző képalkotó-, illetve laborvizsgálatok nem feltétlenül mutatnak eltérést. A viszcerális kezelés egy terápiás masszázshoz hasonlítható, mellyel a belső szervekre hatunk, a viszcerális rendszerünk vérellátását fokozzuk, így segíthetjük a szervek működését. A  terápia során a hasfalon is dolgozunk, az itt végzett finom fogásokkal oldjuk a hasi szervek körül kialakult feszültségeket.”

Ez történik a kezelésen?

Nagyon fontos, hogy ezt a technikát kizárólag olyan szakemberek végezhetik, akiknek erre vonatkozó képzettségük van. „A viszcerális kezelés alapos állapotfelméréssel kezdődik, amelynek során a terapeuta részletesen kikérdezi a vizsgált személyt az aktuális és korábbi panaszairól, sérüléseiről, operációiról. Fontos információkat szerez a páciens tartásáról, mozgásáról és szöveti állapotáról, majd ezeket az információkat értékelve kezdi meg a kezelést, ami általában fekve vagy ülve történik. Finom, lágy technikákkal oldja a szervek kötőszövetének feszességét, segíti a letapadások feloldását, helyreállítja az artériás vérellátást, vénás és nyirokelfolyást – magyarázza dr. Kárpáti Klaudia. – A kezeléssel hosszú távon javulhat a belső szervek funkciója, keringése, normalizálódhat a szerv mozgása, ezáltal a belső szervi, mozgásszervi panaszok is megszűnhetnek.”
Természetesen vannak kontraindikációk is, nem alkalmazható a módszer akut gyulladások, fertőzések fennállásakor. Rosszindulatú vagy áttétes daganatos betegségek esetén az orvos vagy a páciens írásbeli kérésére végezhető. Továbbá várandósság esetén a terápia erősen korlátozottan alkalmazható.

Stresszcsökkentő hatása is van

Nem mindenkinek lesz ez a megfelelő kezelés, de tényleg meglepően sok esetben lehet látványos eredményt elérni vele. „A kezelések személyre szabottan történnek, a gyakoriság függ a fennálló panaszok jellegétől, mértékétől. Nehéz mindenkire érvényes szabályokat felállítani, de általában 4-5 kezelésre van szükség 10-14 nap eltéréssel. Utána érdemes fenntartó kezeléseket is beiktatni, hogy a pozitív hatások sokáig fennmaradjanak” – tanácsolja a szakember.

A kezelés hatását a páciens is erősítheti azzal, hogy sportol, kerüli a hosszan tartó ülést, megfelelően táplálkozik, és az előírt napi folyadékmennyiség elfogyasztására is figyel. Hatékonyabb a gyógyulás, ha a páciens végzi a gyógytornász által előírt gyakorlatokat is. „A terápia hatására oldódnak a feszültségek, ami hatással lesz a vázizomrendszerre, és ettől akár a derék-, nyak- vagy csípőfájdalom is elmúlhat. Amellett sem érdemes elmenni, hogy a terápiának stresszcsökkentő hatása is van, ugyanis a belső szervek kezelésével az idegrendszer olyan részét stimuláljuk, ami a szervezetre nyugtatón hat.”

Amilyen problémákon segíthet

Az alábbi panaszokkal, problémákkal érdemes viszcerális terapeutához fordulni:

✔ belgyógyászati kórképek, például gyomor- és bélpanaszok, reflux, hasi görcsök, puffadás, ételallergiák, Crohn-betegség
✔ nőgyógyászati problémák: ciszta, mióma, endometriózis, menstruációs panaszok, meddőség
✔ krónikus, bizonytalan eredetű, visszatérő mozgásszervi panaszok, fájdalmak
✔ hasi, mellkasi és kismedencei műtéteket követően
✔ hosszan tartó fekvőbetegség után
✔ gyulladásos betegségeket követően
✔ prosztataproblémák, lágyéki, gáttáji fájdalom

Fotó: gettyimages