A kellemetlen tünetek mellett akár súlyos betegségeket is okozhat, ha a vérben levő cukor mennyisége gyorsan magasra ugrik, majd visszaesik. Az édességek, a fehér lisztből készült pékáruk gyors energiát adnak, megemelik a vércukorszintet. A hullámhegyet azonban hullámvölgy követi, fáradtsággal, levertséggel, remegéssel és az édesség utáni vággyal.
A kiugrások növelik a kockázatot
Ha a vércukorszint folyamatosan hullámzik, az súlyosan károsíthatja a sejteket, növelve egyes krónikus betegségek kockázatát. Az inzulinrezisztencia és a nyomában járó 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos szív- és érrendszeri, valamint daganatos kórok, illetve az időskori mentális problémák a kutatások szerint gyakoribbak lehetnek azoknál, akiknek a glükózháztartása ily módon felborul. A súlygyarapodás és egyes hormonális, sőt akár lelki nehézségek, például a szorongás hátterében is állhat ez a helyzet.
Egyensúly testben, lélekben
A megelőzés fontos eszköze, hogy rostban és hasznos tápanyagokban gazdag ételeket fogyasszunk cukor és fehér lisztből készült pékáruk helyett. A szénhidrátokat fehérjékkel, egészséges zsiradékkal (növényi olajokkal, halakkal, diófélékkel) együtt együk, és étkezzünk rendszeresen. A mozgás, a pihenés és a stresszoldás – például kedvünkre való tevékenységekkel – is segíthet a vércukorszint stabilizálásában. A rendszeres, otthoni méréssel pedig időben fény derülhet az esetleges problémákra.
Fotó: gettyimages