Szeretném a segítségét kérni csipkebogyóból elkészíthető tea ügyében. Sokfélét olvastam, hallottam, és nem tudom, mi a legjobb. Például a bogyót egészben, hideg vízben kell áztatni, vagy felvágni, kiszedve a belső részét? Úgy hiszem, a gyűjtést az előtt kell elvégezni, mielőtt a dér megjelenik, vagy nem? – kérdezte korábban egy aggódó olvasónk.
Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza
Ugyan én nem vagyok nagy csipkebogyó-rajongó, abban azonban biztos vagyok, hogy a vitamindús csipketea kulcsa a víz hőmérséklete, amiben áztatjuk. Valóban van, aki csak a fagyok előtt leszedett termés két végét vágja le, és úgy áztatja, míg akad, aki botmixerrel darálja apróra. Azonban az biztos, hogy 40-50 fokos víznél melegebben a C-vitaminnak búcsút mondhatunk, így az áztatás vagy meleg, de semmiképpen sem forró, illetve hideg vízben történjen.
Az, hogy a magokat, szőröket kiszedi-e, vagy sem, az a teakészítés szempontjából szerintem mindegy, az áztatást úgyis egy kiadós szűrés követi fogyasztás előtt. A termést mindenképpen fagyok előtt szedjük, és dolgozzuk fel, így biztosítható a megfelelő beltartalom.
Csipkebogyó
A csipkebogyót, azaz a csipkerózsa termését kora őszi hónapoktól kezdve az első fagyokig tudjuk begyűjteni.
Mit tartalmaz?
10-szer annyi C-vitamint, mint a citrom. Magas magnéziumtartalma miatt is értékes. Alma- és citromsav, pektin, vas és kálcium is jelentős mértékben fordul elő benne. A, B1-, B2-, E, K- és P-vitamin is megtalálható benne. Antioxidáns hatású.
Milyen panaszokra jó?
Az immunrendszer-erősítő hatásáról ismert. Meghűlés esetén hatásos. Szív- és érrendszeri betegségekre, magas vérnyomásra jótékony, valamint nyugtatja az idegeket. Vese- és hólyagpanaszokkal, bélhuruttal, epe- és májbetegségekkel küszködők számára is segítség lehet. Fokozza az étvágyat, és javítja az anyagcserét.
Milyen formában készíthetjük el?
Különbözőképpen lehet felhasználni, főzhetünk teát, szörpöt és lekvárt is belőle. Sőt nyersen is ehetjük, csak arra ügyeljünk, hogy a maghoz közeli, szőrökkel teli húst már ne rágcsáljuk el. Szárított, tasakos csipkebogyóhúst vagy filteres csipkebogyóteát lehetőségünk van gyógyszertárakban, drogériákban, illetve internetes webáruházakban megvenni.
Házi receptek
Csipkebogyótea
Egy evőkanál összetört csipkebogyó húsát tegyük egy csészényi forrásban lévő vízbe. Áztassuk 10 percig, majd szűrjük le. Napi 3-4 csésze tea fogyasztása javasolt. Inkább hideg vizes, 12 órán át tartó áztatással célszerű készíteni.
Csipkebogyólekvár
500 g megtisztított csipkebogyóhúst keverjünk össze 350 g cukorral, és adjunk hozzá 2 dl gyümölcsecetet. Nyomjunk hozzá egy citrom levét. Keverjük össze, míg a cukor teljesen felolvad, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűsítsük be.
Fiatalító pakolás
Pépesítsünk annyi bogyót, hogy egy evőkanálnyi pépet kapjunk. Adjunk hozzá egy tojás sárgáját és kevés tejszínt. Vigyük fel az arcbőrünkre, és hagyjuk rajta 15 percig.
Kiszel Péter további növényvédelmi szaktanácsait ide kattintva tudja elolvasni.
Fotó: pexels