A kutatás alapján azoknak, akik hosszú távon rendszeresen fogyasztanak joghurtot, csökkenhet a kockázata bizonyos vastagbélrák típusoknak. Bár a joghurt jótékony hatásait a bélflóra karbantartásában és például antibiotikumos kezelés utáni bélregenerációban már eddig is ismerték, most arra is fény derült, hogy a joghurt rendszeres fogyasztása hosszú távon csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát is.
A hipotézis az volt, hogy ha több bifidobaktérium található a bélflórában, akkor a daganatos sejtek bizonyos típusaiból kevesebb alakulhat ki. A bifidobaktériumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek jótékony hatással vannak a bélflórára. A Harvard Egyetem kutatói a tanulmány során azt találták, hogy a rendszeres joghurtfogyasztás megerősíti a bélbarriert, így csökkentve a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

A joghurt jótékony hatásai a bélflórára
A kutatás során a tudósok azt is megállapították, hogy a joghurtokban lévő tejsavbaktériumok hasznos hatással vannak az egészségre. A probiotikumok különösen hatékonyak lehetnek gyulladásos bélbetegségekkel szemben. Hosszú távú tanulmányok adatai arra utalnak, hogy a joghurtfogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Valamint a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozást és az általános halálozást. Ezen kívül egy metaanalízis már pozitív hatásokat mutatott a vastagbélrák megelőzésére is. A kutatásban részt vevő személyek, akik heti legalább két alkalommal fogyasztottak joghurtot, 20%-kal alacsonyabb kockázattal rendelkeztek a vastagbélrák egyes típusainál.
Ez is érdekelhet: Ez a 10 legegészségesebb nasi a dietetikusok szerint, ha napközben falnál valamit
A joghurt hatásmechanizmusa
A joghurtban található bifidobaktériumok hozzájárulnak a bélbarrier erősítéséhez, így segítenek megakadályozni a káros anyagok behatolását a bélrendszerbe. Emellett a bélrák korai jelei, mint a gyakori székrekedés, a székletben lévő vér vagy a diffúz hasi fájdalom, orvosi kivizsgálást igényelnek. A kutatás során 132 056 fő adatainak elemzésével és hosszú távú megfigyelésekkel próbálták kideríteni a joghurt és a vastagbélrák közötti összefüggést.
A joghurt és a bélflóra védelme
A kutatások arra is rávilágítanak, hogy más tejtermékek és a kalcium szintén jótékony hatással lehetnek a bélrák megelőzésére. A joghurt mellett tehát fontos, hogy az étrendünk tartalmazzon teljes kiőrlésű ételeket, gyümölcsöket, valamint rostokat, folsavat és C-vitamint, mivel ezek mind hozzájárulhatnak a bél egészségéhez és csökkenthetik a bélrák kockázatát. A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a cukros tejtermékek fogyasztását érdemes kerülni, mivel ezek nem járulnak hozzá a bélflóra védelméhez.
Fotó: pexels