Milyen tápanyagokat tartalmaz a kenyér?
A kenyér, mint alapvető élelmiszer, számos létfontosságú tápanyagot biztosít:
- Szénhidrátok, keményítő formájában
- Rostok
- Fehérje
- Ásványi anyagok: különösen vas, magnézium és cink
- Vitaminok: B1 és B6
Természetesen ez függ attól, hogy milyen típusú kenyérről van szó: egyrészt a gabonafajta befolyásolja, hogy mely tápanyagok és azok milyen mennyiségben találhatók benne. Másrészt a gabona őrlése is változtatja a tápanyagtartalmat: például egy fehér kenyér más tápértékekkel rendelkezik, mint egy teljes kiőrlésű búzakenyér.
Tápanyag | Fehér kenyér: 243 kcal | Teljes kiőrlésű kenyér: 214 kcal |
---|---|---|
Szénhidrát | 48,8 g | 45,1 g |
Rost | 3,2 g | 8,2 g |
Fehérje | 8,2 g | 8,4 g |
Zsír | 1,2 g | 1 g |
B1-vitamin | 0,086 mg | 0,25 mg |
B2-vitamin | 0,06 mg | 0,15 mg |
Vas | 0,7 mg | 2,0 mg |
Kálium | 132 mg | 210 mg |
Ez azért van, mert a gabonamag belsejében főként keményítő és fehérje található, míg a vitaminok, ásványi anyagok és rostok legnagyobb része a héjában helyezkedik el. A teljes kiőrlésű liszt esetén az összes réteget megőrzik, ezért ezekben a kenyerekben több értékes tápanyag található. Az úgynevezett „finomított liszt” (pl. búzaliszt) sokkal kevesebb vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz.

Ami a tönköly és a teljes kiőrlésű kenyér közötti választást illeti:
Lehet, hogy már a pékségben vagy otthoni sütésnél is kérdés volt, hogy mi a jobb választás, a teljes kiőrlésű vagy a tönkölybúza kenyér. De figyelembe kell venni, hogy sokan a barnább színű kenyérről azt hiszik, hogy teljes kiőrlésű kenyér, pedig nem mindig az. Gyakran cukorrépamázzal, maláta kivonattal vagy karamell sziruppal színezik sötétre. Érdemes tehát a pékségnél érdeklődni, vagy alaposan megnézni az összetevők listáját.
Mit tesz a testeddel, ha minden nap kenyeret eszel?
A kenyeret gyakran ártalmas, hizlaló ételként tartják számon, de a képlet nem fekete vagy fehér. A kenyér számos jótékony hatással lehet az egészségedre.
Pozitív hatások, ha minden nap kenyeret eszel:
- Fontos tápanyagokkal lát el: különösen a teljes kiőrlésű kenyér, magas rost-, komplex szénhidrát-, fehérje-, vitamin- és ásványi anyag tartalmával hozzájárul a teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
- Támogatja a bélflórádat: a kenyér rostjai emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, ahol a hasznos bélbaktériumok táplálékául szolgálnak. A kutatások is alátámasztják, hogy a napi kenyérfogyasztás megváltoztathatja a bélflóra összetételét.
- Javulhat a bélműködésed: a rostok a vastagbélben megduzzadnak, így növelik a bélkitöltést, ami serkenti a bélizmokat, gyorsítva a tápanyagmaradékok eltávolítását.
- Csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata: a rostban gazdag kenyér fogyasztása befolyásolhatja a kardiometabolikus kockázati tényezőket, például a koleszterin- és inzulinszintet, csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Támogatja a testsúly stabilizálását vagy csökkentését: 38 tanulmány összesítése szerint a teljes kiőrlésű kenyér rendszeres fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz, sőt egy kutatás szerint a résztvevők jelentősen alacsonyabb testtömegindexet (BMI) mutattak, miután 21 napig mindennap fogyasztottak kenyeret.
- Segíthet stabilizálni a vércukorszintet: a teljes kiőrlésű kenyér alacsony glikémiás indexe segíthet abban, hogy a vércukorszinted stabil maradjon.
- Hosszabb ideig teltségérzetet biztosít: a kenyér, különösen, ha magas rost- és komplex szénhidrát tartalmú, hosszú ideig tartó teltségérzetet biztosít.
Ez is érdekelhet: 4 házi kenyér recept, amivel lenyűgözheted a családot: egyszerűek és gyorsak

Potenciális kockázatok, ha minden nap kenyeret eszel:
Bár sok jótékony hatása van, a napi kenyérfogyasztásnak is lehetnek egészségügyi kockázatai, különösen, ha sok fehér kenyeret eszel.
- A vércukorszinted gyorsan megemelkedhet: a fehér kenyér vagy erősen feldolgozott kenyérfajták fogyasztása gyors vércukorszint-emelkedést, majd gyors leesést és esetleg éhségrohamokat okozhat.
- Hízáshoz vezethet: a tanulmányok összesítése azt sugallja, hogy a fehér kenyér fogyasztása hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz és a hasi zsírfelesleghez.
- Túlságosan magas sótartalom: a kenyér az egyik legfontosabb sóforrás lehet.
- Káros anyagokat és peszticideket fogyaszthatsz: a toast kenyér vizsgálatakor kiderült, hogy penészgomba mérgekkel, peszticidekkel és ásványi olajjal is szennyeződhet.
Fotó: pexels
Forrás: Utopia