Egészség

Beteg leszel, ha így iszod a kávét: nem mindegy, meddig hagyod állni a konyhapulton

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Sok ember számára mindennapi rituálé a fogyasztása. Az olaszok gyorsan isszák meg az eszpresszót a bárban reggel, míg az amerikaiak inkább egy nagy bögrében viszik magukkal és egész nap szürcsölgetik. Azonban kiderült, hogy a kávéfőzéstől a kávé elfogyasztásáig eltelt időnek nagy jelentősége van.
kávéra tejhabot önt a barista

Mind a frissen főzött, mind a sokáig állni hagyott kávé negatív hatással lehet az egészségre. Mindössze 30 perc elteltével a főzet intenzitása csökken, és minden egyes eltelt perccel a kávé veszít az ízéből. Ezenkívül veszélyes baktériumok is kialakulhatnak benne, főleg, ha tejjel húztad fel.

Meddig tárolható a fekete kávé?

Kávéfőzés után mennyi idővel lehet kávét még inni? Sokan követik el azt a hibát, hogy a reggelről maradt kávét még délután felhörpintik. Íme a következmények:

Ha azok közé tartozol, akik a munka első óráiban isznak egy csésze kávét, mindenképpen válaszd a feketét – cukor és tej nélkül. Az ilyen kávé nemcsak egészségesebb, mint a tejeskávé, de fogyasztása – akár több órával a lefőzés után is – semmilyen kockázattal nem jár. A hideg kávé lehet, hogy nem olyan finom, mint a frissen főzött, de nem árt.

Ha a kávét hideg főzési módszerrel készítették, akkor lezárt edényben (például üvegben) hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A hagyományos módon elkészített, lehűtött kávét hűtőszekrényben is tárolhatod, de legfeljebb 24 órán át.

kávéra tejhabot önt a barista

Mi a helyzet a tejes kávéval?

A tejeskávé az már más tészta.

A tejeskávé esetében fennáll a baktériumok szaporodásának problémája: a szaporodási sebessége a szoba hőmérsékletétől függ. A tejeskávét két órán belül el kell fogyasztani, és nem ajánlott újramelegíteni sem, például mikrohullámú sütőben. A kávé ilyen „frissítése” a fehérjék lebomlásához és az ital állagának megváltozásához vezet.

Természetesen egy meleg napon vagy télen, bekapcsolt radiátor mellett a tejes kávé sokkal gyorsabban megromlik, mint egy olyan szobában, ahol a hőmérséklet nem haladja meg a 20 Celsius-fokot.

Ez is érdekelhet

Kávéfőzés után mennyi idővel lehet még kávét meginni?

A probléma nem csak az lehet, hogy sok idő telik el a kávé lefőzése és elfogyasztása között. Az orvosok a frissen főzött kávé magas hőmérsékletétől is óva intenek.

Szerencsére a kávé gyorsan lehűl – szobahőmérsékleten átlagosan 5 Celsius-fokkal csökken a hőmérséklete 2 percenként. A frissen főzött kávé hőmérséklete 85 és 95 fok között mozog, így körülbelül 6-7 perc elteltével a legalkalmasabb fogyasztásra.

Forrás

Fotó: gettyimages