A 2000-es évek elején egyszer már virágzott a kombucha-fogyasztás: szinte nem volt olyan háztartás, ahol ne próbálkoztak volna meg a gombából készült ital erjesztésével. Használói ódákat zengtek róla, mások pedig meg sem merték kóstolni a bizarr italt. Kár érte, ők ugyanis lemaradtak a fantasztikus egészségvédő hatásairól is.
A kombucha reneszánszát éli most, hiszen már bizonyított: nem csak felfrissít, hanem remek élettani tulajdonságokkal is rendelkezik.
Ezért érdemes komucha teát innod
Érdemes inni, mert biztosítja a szervezetnek a szükséges a C-vitamint és a B-vitaminok közül is többet tartalmaz. Van benne többféle ásványi anyag, vas, réz és cink is. A teában olyan polifenolok is vannak, amelyek a szabad gyökökkel küzdenek, lassítva a sejtek öregedési folyamatát. Ennek köszönhetően ennek az italnak a rendszeres fogyasztásával támogathatod a bőrsejteket, késleltetheted a ráncok megjelenését.
- A kombuchában élő baktériumok vannak, amelyek jótékony hatással vannak a bél mikrobiomára.
- Fermentációja során savak keletkeznek benne, amelyeknek a méregtelenítésben is szerepük van, támogatják az anyagcserét.
- Ez az ital csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezenkívül szabályozza a vércukorszintet is.
- Pozitív hatással van a májra, segítve a méreganyagok eltávolítását a testből.
- Antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik,
- Ezen felül segíthet az immunrendszer megerősítésében, véd a fertőzések ellen.
Ez is érdekelhet:

Így készíts kombucha-teát
A kombucha ital elkészítéséhez főzz le egy adag fekete vagy zöld teát. A kombuchát online is beszerezheted, általában kezdő folyadékkal együtt árulják, amiben egy ideig eléldegél.
Milyen összetevőkre van szükséged a házi készítésű kombucha ital készítéséhez? Itt van a pontos lista:
- 1 teazsák;
- 1 liter víz;
- 4 evőkanál cukor;
- Kombucha gomba.
Először forrald fel a vizet cukorral és főzd a teát kb. 15 percig. Aztán hűtsd le és öntsd egy tiszta üvegedénybe. Adj hozzá 1 csésze indítófolyadékot és gombát. Fedd le az edényt egy ruhával, és tedd félre egy meleg, sötét helyre, legalább 7 napra. Legfeljebb egy hónapig érleld: minél hosszabb a tárolási idő, annál savanyúbb lesz az ital. Ha bepenészedik, újra kell kezdened a folyamatot.
Fotó: gettyimages