Egészség

12 étel, amivel csökkentheted és stablizálhatod a vércukorszintedet: ennyit egyél belőlük

Ez egy olyan lista, amiben mindenki megtalálja a kedvencét, amit aztán tovább variálhat az egészsége érdekében. 12 étel, ami segít stabilizálni a vércukorszintedet.
brokkoli alma avokádó padlizsán
  1. Zöld tea

A zöld tea tele van olyan andtioxidánsokkal, amelyek stabilizálják a vércukorszintet, sőt még a koleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhatnak

  1. Diófélék

A diófélék közül különösen a mandula és a kesudió alkalmas a vércukorszint szabályozására. A bennük lévő magnéziumnak köszönhetően hatékonyan segítenek a vércukorszint szabályozásában. Emellett minden diófélének magas a rost- és zsírtartalma, ami kiváló a szénhidrátok felszívódásának lassításába, amivel szintén támogatják a normál vércukorszintet.

  1. Zab

A zab gazdag oldható rostokban, amelyek természetes módon csökkentik a vércukorszintet és javítják az inzulinérzékenységet.

  1. Leveles zöldségek

Általában is a leveles zöldek, de kiváltképp a spenót, mángold vagy a kelkáposzta szupergazdagok rostban, a rostok pedig  lassítják a szénhidrátok felszívódását, így segítik a vércukorszint stabilizálását. Alacsony kalóriatartalmúak is, és hihetetlenül egészségesek, így mindenképpen megéri belőlük minél többet fogyasztani.

  1. Fahéj

Napi pár kávéskanál fahéj szintén segítet a vércukorszint csökkentésében. Rendszeres fogyasztása javítja az inzulinválaszt és nem hagyja, hogy a vércukorszint drasztikusan emelkedjen, vag csökkenjen.

Ez is érdekelhet

  1. Avokádó

Akár egy fél avokádó is elég ahhoz, hogy segítsen megakadályozni az inzulinszint megemelkedését. Egészséges zsírokba és vitaminokban is gazdag, kevés szénhidrátot tartalmaz.

  1. Padlizsán és cukkini

Kiváló a vércukorszint szabályozásában a padlizsán és a cukkini is. A lila termés jó az emésztésnek is, segít az anyagcsere-folyamatok szabályozásban. Zöld társa pedig kiváló C-vitaminforrás, az immunrendszer támogatója.

Ez is érdekelhet: 4 + 1 recept cukkinihez, padlizsánhoz és paprikához

  1. Eper és bogyós gyümölcsök

Az áfonyának, epernek, málnának, fekete ribizlinek és szedernek is alacsony a glikémiás indexe, valamint tele vannak értékes antioxidánsokkal, csökkentik a szervezetben lévő gyulladéáéásokat. Így a vércukorszint stabilizálásában is jótékonyan hatnak.

brokkoli alma avokádó padlizsán
A magas rosttartalmú élelmiszerek általában segítenek normalizálni a vércukorszintet
  1. Hüvelyesek

Bab, lencse, borsó – hogy csak néhányat enyhítsünk a jótékony hatású hüvelyesek közül, amelyek javítják a vércukorszint mellett a vérnyomást is. Alacsony a glikémiás indexük, étkezés közben nem emelik meg drasztikusan a vércukorszintet. Bőséges rost- és fehérjeforrások, csökkentik a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását is.

  1. Almaecet

Segít enyhíteni a falási rohamokat, az éhséget és a testsúly ingadozását az almaecet, ami lassítja a cukrok felszívódását is a véráramban.

  1. Kókusz

A friss kókusz képes csökkenteni a megemelkedett vércukorszintet.

Ez is érdekelhet: Legfinomabb kókuszos sütik: 3 puha édesség recept képpel

  1. Olajos magvak

A lenmag az éhomi vércukorszintet csökkenti, a chia mag az inzulin érzékenységen javít. A tökmagból készült olaj és liszt a szénhidrát-anyagcsere folyamatok szabályozásában lehet segítség

Forrás

Fotó: gettyimages