Sokan nem is gondolnánk, hogy a cseresznye és a meggy finom, lédús gyümölcse mellett a gyümölcsök szárát is érdemes megőrizni, hiszen rendkívül értékes gyógyhatásokkal rendelkezik. Pontosabban fogalmazva, botanikailag nem is szárról, hanem kocsányról beszélünk, amely számos egészségügyi probléma kezelésében lehet természetes segítséged.
Ez is érdekelhet: A kikelet gyógyító hírnöke: medvehagyma a valódi egészségbomba
Mi mindenre jó a cseresznye és a meggy szára?
-
Nyálkaoldó és köptető
Hatékonyan enyhíthetik a megfázásos tüneteket és légúti problémákat. Ha gyakran küzdesz köhögéssel vagy nehezen múló légúti panaszokkal, érdemes kipróbálnod a cseresznye- és meggyszárból készült teát, hiszen könnyedén felszakítja a lerakódott váladékot, és elősegíti annak kiürülését.
-
Emésztési panaszokon is segít
Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, enyhíti a puffadást és segít megszüntetni az emésztési zavarokat. Vízhajtó tulajdonságának köszönhetően pedig segíti a szervezetet megszabadulni a felesleges folyadéktól, ezzel csökkentve a vizesedést és a puffadás érzését is.
-
Gyulladáscsökkentő
Kiváló választás hólyaggyulladás, hólyaghurut vagy akár felfázás kezelésére is. Különösen hatékony lehet akkor, ha hajlamosak vagy vesehomok vagy kisebb vesekövek kialakulására, mivel segít ezek kiürítésében és megelőzésében.

-
Ízületi problémákat enyhíti
Például reumás fájdalmak esetén is segítséget nyújthat. Természetes gyulladáscsökkentő hatása révén enyhíti az ízületek gyulladását és a hozzá kapcsolódó fájdalmakat. Emellett enyhe magas vérnyomás esetén is érdemes kipróbálni kiegészítő terápiaként, természetesen a meglévő gyógyszeres kezelést nem helyettesíti, de hatékonyan támogathatja azt.
Hogyan készítsünk belőle gyógyteát?
Fontos tudni, hogy teánkhoz nem a friss, hanem a már megszárított kocsányokat használjuk. Egy csészényi teához elegendő egy csipetnyi szárított cseresznye- vagy meggyszár, amelyet 5-10 percig kell főzni, tehát nem elég leforrázni, mert hatóanyagai így szabadulnak fel a legjobban. Bár önmagában is használhatjuk, a tapasztalatok szerint még hatékonyabb, ha más gyógynövényekkel keverjük össze.
Ez a természetes, ám kevésbé ismert gyógytea igazi kincs lehet otthoni házipatikánkban. Érdemes tehát legközelebb, amikor meggyet vagy cseresznyét fogyasztunk, gondosan megszárítani a kocsányokat, hogy később kihasználhassuk jótékony hatásaikat.
Fotó: unsplash