Egészség

Ezt eszed: ezekben a bolti zöldségekben, gyümölcsökben van a legtöbb növényvédőszer

Rendkívül aggasztó tendencia látszik a Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal friss jelentéséből. Szörnyű, hogy milyen dolgokat eszünk meg, miközben azt hisszük, egészséges zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.
diéta fogyás fogyókúra gyors

Közzétette éves jelentését az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal az európai élelmiszerekben, zöldségekben, gyümölcsökben található növényvédőszer szennyezettségéről. Kiderült, mi mennyire szennyezett, és van egy rendkívül aggasztó tendencia is.

Az eredmény lesújtó: az Európában forgalmazott élelmiszerek 42%-ában mutattak ki szermaradványokat.

  • Ez a szám körülbelül egyezik az elmúlt évek átlagával, azaz nincs érdemi javulás ezen a területen.
  • Külön aggasztó, hogy egyre nő a növényvédőszer-keverékeket tartalmazó termékek aránya: az európai minták körülbelül negyedében egyszerre többféle növényvédőszer is jelen van.
  • A növényvédőszer szennyezettség megengedett határértékeit mind a mai napig úgy határozták meg, hogy nem számolnak a szerek összeadódó, esetleg egymást felerősítő hatásával.

A most májusban megjelent jelentés több mint 100 ezer (132 793) 2023-ban vett minta elemzésén alapszik. Bár a vizsgálatot évről-évre elvégző Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) kiemeli, hogy a minták döntő többsége a határértékeken belül van, a jelenleg is alkalmazott határértékek meglehetősen régi tanulmányokon és azon a téves feltevésen alapulnak, hogy az emberek egyszerre csak egyféle növényvédő szernek vannak kitéve. Ezt azonban maga az idei elentés is cáfolja, hiszen nagyjából minden negyedik mintában találtak egyszerre többféle hatóanyagot.

A minták 58%-ában nem volt kimutatható mennyiségű maradékanyag, 38,3%-ukban pedig a jogszabályi határértékeken belüli mennyiséget találtak, 3,7%-ukban haladta meg a határértéket (MRL), vagy volt eleve EU-ban tiltott anyag a tolerálható határon túl.

Ez is érdekelhet: Sem a hűtőben, sem a gyümölcsöstálban: így tárold az epret, hogy sokáig friss maradjon 

Vegyszerkoktél a gyümölcsnapon

diéta fogyás fogyókúra gyors

A jelentés szerint a legtöbb szennyezett minta körtéből és narancsból származik.

  • Riasztó, hogy a mintáknak több mint fele egyszerre többféle peszticidet is tartalmaz, vagyis a fogyasztók növényvédőszer-koktéloknak vannak kitéve.
  • Bár a szennyezett minták aránya alig változott 2000 óta, a több komponenssel szennyezettek aránya kétszeresére emelkedett: a 2025-ös jelentés szerint ilyen volt a minták közel negyede.
  • A többféle növényvédőszer-maradékot tartalmazó minták nagy része (94%) feldolgozatlan termékből származott.

Vegyszerkoktélt legnagyobb számban ezekben a termékekben találtak:

  • kaliforniai paprika (5717 minta)
  • narancs (2756 minta)
  • citrom (2032 minta)
  • mandarin (1490 minta),
  • alma (1238 minta),
  • körte (1163 minta)
  • eper (1092 minta).

A feldolgozott termék közül a legtöbb többféle maradékanyagot tartalmazó minta

  • aszalt szőlőfélék (pl. mazsola – 193 minta)
  • vörösbor (144 minta),
  • búzaliszt (78 minta) és
  • feldolgozott alma (45 minta)
  • termékekből származott.

Növekszik a vegyszerek mennyisége

A vegyszerkoktél növekvő trendje különösen aggasztó, hiszen egyre több tudományos vizsgálat bizonyítja a keverékek kiemelt egészségügyi kockázatait.

Számos szakmai szervezet és nemzeti hatóság is jelezte, hogy elfogadhatatlan, hogy az EU egyáltalán nem veszi figyelembe, nem értékeli a növényvédő szerek kombinált kockázatainak hatását. Kutatások szerint a koktélhatás különösen a gyermekeknél és a várandós nőknél jelenthet jelentősebb kockázatot. Több peszticidnek való kitettség együttesen – még alacsony dózisban is – tanulási zavarokhoz, immunrendszer károsodásához és különféle ráktípusok kialakulásához vezethet, különösen korai életkorban.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a tudatosvasarlo.hu-n választ ad az alábbi kérdésekre is:

  • Miben vannak a legkockázatosabb vegyszerek?
  • A feldolgozott vagy feldolgozatlan élelmiszerek szennyezettebbek?
  • Mi a helyzet a bio, valamint a gyerekeknek szánt élelmiszerekkel?
  • Hogyan áll a helyzethez az Európai Unió?
  • Egyéni szinten mit tehetünk, hogyan tudjuk kivédeni vagy legalább minimalizálni azt, hogy vegyszereket együnk?

Fotó: gettyimages