Manapság egyre többféle zöldség és gyümölcs jut el hozzánk. A világ bármely tájáról érkező egzotikus különlegességet a bevásárlókosarunkba tehetünk, és teszünk is az újdonság varázsa miatt. És persze azért is, mert figyelni akarunk a jóllétünkre, és évről-évre mindig éppen más szuperzöldséget neveznek a legegészségesebbnek a világon. Így menetelt felfelé a népszerűségi listán az avokádó is, vagyis a „szegények vaja”, amiről már-már azt kell gondolni, hogy aki nem falja naponta kettesével, az nem is normális és 20-30 évvel rövidebb ideig akar élni, mint mások.
Pedig annyi finomság van itt a közelünkben, ami egyrészt jelentősebb környezetszennyezés nélkül juthat el az asztalunkra. Másrészt bizonyítottan egészségesebb is, mint az újdonságok, amik tízezer kilométereket utazgatva egy hajó gyomrában rengeteget veszítenek tápanyagtartalmukból.
Cékla, a régi-új szuperzöldség
A céklát évszázadok óta megbecsülik, mert tényleg egy kivételes tulajdonságú zöldség. Számos vitaminban, ásványi anyagban és más tápanyagban gazdag, minden nap kellene enned belőle. A legjobb benne, hogy tisztességes áron, szinte egész évben beszerezhető, sőt, bármelyik kiskertben termesztheted is.
A cékla egy gyökérzöldség, különféle módon lehet elkészíteni. Nagyszerű az íze főzve, pirítva, nyersen és zöldséglé formájában is. A legfontosabb azonban az, hogy szuper hatással van az egészségedre.
Ez a zöldség az értékes tápanyagok igazi kincstára: C-, A-, E-, K-, valamint a B-vitaminokban is gazdag. Számos ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort vagy cinket is tartalmaz, és olyan hasznos anyagokat, mint például folsav, a rengeteg rost vagy számos antioxidáns. Az egészséggel összefüggésben nagyon fontos az antocianinok és a flavonoidok is szerepe is, amelyeket ugyancsak tartalmaz.
Megérdemli a figyelmet a magas betain tartalma is, amelynek gyulladásgátló hatása van és támogatja a májfunkciókat, többek között méregtelenítést. A legtöbb jótékony tulajdonságát nyersen salátában, vagy préselve, zöldséglé formájában fejti ki.
Minden nap kellene enned céklát
Ez is érdekelhet
Mint láthatod, a cékla felbecsülhetetlen egészségügyi hatásokkal bír, így állandó helyen kellene szerepelnie az étrendedben.
- Segít a méreganyagok eltávolításában, mivel támogatja a máj működését.
- Serkenti az anyagcserét és megtisztítja az élelmiszer-lerakódásoktól a beleket.
- Értékes támogatást nyújt az emésztéshez, mert a benne található rengeteg rost szabályozza a bélmunkát és megakadályozza a székrekedést.
- Ezenkívül a keringési rendszer jobb működését is támogatja.
- Segít a vérszegénység kezelésében és támogatja az ereket.
- A benne lévő nitrátokon keresztül javítja az agy működését, befolyásolja a gondolkodási folyamatokat és a rövid távú memóriát.
- Az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak köszönhetően erősíti a csontrendszert és az immunrendszert, megakadályozva a fertőzéseket és a megfázást.
- Különösen fontos lenne enned, ha sokat sportolsz, ugyanis fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris hatékonyságot.

Összegezve
A cékla könnyen hozzáférhető és olcsó „sszuperzöldség”, amit itthon lelkesen termesztenek a gazdák. Ha nem a saját ágyásaidból teszed az asztalra, akkor is ezt a zöldséget könnyen beszerezheted az üzletekben vagy a piacon. Hosszú ideig sikeresen tárolható hűvös helyen, így ha egyszerre többet veszel, akkor mindig lesz kéznél otthon.
Sok módon felhasználhatod: mindenekelőtt érdemes nyersen, valamint a frissen sajtolt lé formájában. Érdekes és egészséges megoldás a savanyúság is. Ezenkívül ez a zöldség nagyszerű zöldséglékoktélok, saláták, levesek és krémek alkotóelemeként is.
Fotó: gettyimages