Egészség

Messze ez a világ legegészségesebb zöldsége: fillérekbe kerül és a májadat is kipucolja

Ezt a zöldséget évszázadok óta megbecsülik, mert tényleg egy kivételes egészségügyi tulajdonságú zöldség. Számos vitaminban, ásványi anyagban és más tápanyagban gazdagnak, minden nap kellene enned belőle.
nyers céklasaláta fehér tányéron

Manapság egyre többféle zöldség és gyümölcs jut el hozzánk. A világ bármely tájáról érkező egzotikus különlegességet a bevásárlókosarunkba tehetünk, és teszünk is az újdonság varázsa miatt. És persze azért is, mert figyelni akarunk a jóllétünkre, és évről-évre mindig éppen más szuperzöldséget neveznek a legegészségesebbnek a világon. Így menetelt felfelé a népszerűségi listán az avokádó is, vagyis a „szegények vaja”, amiről már-már azt kell gondolni, hogy aki nem falja naponta kettesével, az nem is normális és 20-30 évvel rövidebb ideig akar élni, mint mások.

Pedig annyi finomság van itt a közelünkben, ami egyrészt jelentősebb környezetszennyezés nélkül juthat el az asztalunkra. Másrészt bizonyítottan egészségesebb is, mint az újdonságok, amik tízezer kilométereket utazgatva egy hajó gyomrában rengeteget veszítenek tápanyagtartalmukból.

Cékla, a régi-új szuperzöldség

A céklát évszázadok óta megbecsülik, mert tényleg egy kivételes tulajdonságú zöldség. Számos vitaminban, ásványi anyagban és más tápanyagban gazdag, minden nap kellene enned belőle. A legjobb benne, hogy tisztességes áron, szinte egész évben beszerezhető, sőt, bármelyik kiskertben termesztheted is.

A cékla egy gyökérzöldség, különféle módon lehet elkészíteni. Nagyszerű az íze főzve, pirítva, nyersen és zöldséglé formájában is. A legfontosabb azonban az, hogy szuper hatással van az egészségedre.

Ez a zöldség az értékes tápanyagok igazi kincstára: C-, A-, E-, K-, valamint a B-vitaminokban is gazdag. Számos ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort vagy cinket is tartalmaz, és olyan hasznos anyagokat, mint például folsav, a rengeteg rost vagy számos antioxidáns. Az egészséggel összefüggésben nagyon fontos az antocianinok és a flavonoidok is szerepe is, amelyeket ugyancsak tartalmaz.

Megérdemli a figyelmet a magas betain tartalma is, amelynek gyulladásgátló hatása van és támogatja a májfunkciókat, többek között méregtelenítést. A legtöbb jótékony tulajdonságát nyersen salátában, vagy préselve, zöldséglé formájában fejti ki.

Minden nap kellene enned céklát

Ez is érdekelhet

Mint láthatod, a cékla felbecsülhetetlen egészségügyi hatásokkal bír, így állandó helyen kellene szerepelnie az étrendedben.

  • Segít a méreganyagok eltávolításában, mivel támogatja a máj működését.
  • Serkenti az anyagcserét és megtisztítja az élelmiszer-lerakódásoktól a beleket.
  • Értékes támogatást nyújt az emésztéshez, mert a benne található rengeteg rost szabályozza a bélmunkát és megakadályozza a székrekedést.
  • Ezenkívül a keringési rendszer jobb működését is támogatja.
  • Segít a vérszegénység kezelésében és támogatja az ereket.
  • A benne lévő nitrátokon keresztül javítja az agy működését, befolyásolja a gondolkodási folyamatokat és a rövid távú memóriát.
  • Az ásványi anyagoknak és a vitaminoknak köszönhetően erősíti a csontrendszert és az immunrendszert, megakadályozva a fertőzéseket és a megfázást.
  • Különösen fontos lenne enned, ha sokat sportolsz, ugyanis fogyasztása növeli a kardiovaszkuláris hatékonyságot.
nyes céklát reszel egy idős nő
Nyersen is fogyaszthatod lereszelve

Összegezve

A cékla könnyen hozzáférhető és olcsó „sszuperzöldség”, amit itthon lelkesen termesztenek a gazdák. Ha nem a saját ágyásaidból teszed az asztalra, akkor is ezt a zöldséget könnyen beszerezheted az üzletekben vagy a piacon. Hosszú ideig sikeresen tárolható hűvös helyen, így ha egyszerre többet veszel, akkor mindig lesz kéznél otthon.

Sok módon felhasználhatod: mindenekelőtt érdemes nyersen, valamint a frissen sajtolt lé formájában. Érdekes és egészséges megoldás a savanyúság is. Ezenkívül ez a zöldség nagyszerű zöldséglékoktélok, saláták, levesek és krémek alkotóelemeként is.

Forrás

Fotó: gettyimages