Egészség

Ez az 5 étel bizonyítottan rosszabb, mint az alkohol: zsíros roncsot csinálnak a májadból

Nemcsak az alkohol, hanem bizonyos ételek is súlyosan károsítják a májat. Kerüld a cukros, sós és feldolgozott ételeket, hogy megőrizd májad egészségét!
szép fiatal nő steaket eszik vörösbort iszik

Amikor a máj egészségéről beszélünk, elsőként legtöbbünknek az alkohol jut eszébe, mint fő roncsoló, pedig több olyan étel is van, ami ugyanilyen káros lehet – vagy akár rosszabb. Ahogy a húgysavszintet is lehet a táplálkozással csökkenteni, úgy a májunkat is meg tudjuk védeni megfelelő étkezéssel. Mutatjuk, melyeket kerüld, ha óvni szeretnéd ezt a létfontosságú szervedet!

Miért fontos védeni a májat?

A máj a testünk egyik legfontosabb szűrője, amely:

  • segíti a méregtelenítést,
  • részt vesz az emésztésben,
  • szabályozza a hormonháztartást,
  • és támogatja az immunrendszert.

Ezért létfontosságú, hogy vigyázzunk rá, hiszen egy-egy helytelen étkezési szokás akár tartós károkat is okozhat.

Ezeket is érdemes elolvasnod

  1. Szívósabb, mint egy kaktusz: ezt a lila szépséget ültesd a kertedbe, ha nem akarsz sokat locsolni
  2. Liptai Claudia a szerelmével üldözte Miller Zoltánt: „Kifeküdtem az útra, a kocsija elé”
  3. Itt strandolj, ha szeretnéd elkerülni a tömeget: 11 eldugott csobbanóhely Budapesttől fél órára

5 étel, amiből ha sokat eszel, bajba kerülhet a májad:

1. Cukros ételek és italok

Nemcsak a hízást segítik elő, de különösen a gyümölcscukor (fruktóz) túlzott fogyasztása zsírmájat okozhat. A máj ugyanis felesleges cukorból zsírt termel. Kerüld a cukrozott üdítőket, édességeket és süteményeket!

2. Gyorsételek és feldolgozott élelmiszerek

A gyorséttermi fogások, chipsek és félkész ételek tele vannak transzzsírokkal, finomított cukorral és sóval. Ezek nemcsak súlygyarapodáshoz, hanem inzulinrezisztenciához is vezethetnek, ami elősegíti a máj elzsírosodását.

3. Vörös hús túlzott fogyasztása

A túl sok vörös hús megterheli a szervezetet, különösen grillezéskor káros vegyületek is képződhetnek. Ha nem társul mellé elegendő rost és zöldség, az fokozza a máj terhelését.

4. Finomított szénhidrátok

A fehér kenyér, a tészták és a fehér rizs gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, hosszabb távon inzulinrezisztenciát okozhatnak, amely a máj zsírosodását idézi elő.

5. Sóban gazdag ételek

A túl sok só magas vérnyomáshoz és vízvisszatartáshoz vezet, hosszabb távon pedig a máj működését is károsíthatja. Rejtett sóforrások a félkész és gyorsételekben, nasikban találhatók.

citromos víz
A citromos víznek számos pozitív élettani hatása van.

Egészséges italok, amelyek jót tesznek a májadnak:

  • Víz: Napi 1,5–2 liter hidratáció elengedhetetlen a máj egészséges működéséhez.
  • Zöld tea: Antioxidáns tartalma segít a máj sejtjeinek regenerációjában, de túl sok belőle ártalmas lehet.
  • Kurkuma italok: Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású italok, amelyek támogatják az epe működését.
  • Gyömbér tea vagy ital: Serkenti az emésztést és a méregtelenítést.
  • Citromos víz: Reggel éhgyomorra elfogyasztva serkenti az emésztést és a máj méregtelenítő munkáját.
  • Gyógynövény teák: Csalán, édesgyökér, tyúkhúr, és ginzeng teák remek májvédő hatással bírnak.

Forrás

Fotó: unsplash, gettyimages