A szervezetbe kerülő étel útjának első állomása a száj. Itt megy végbe az élelem aprítása, melynek alapvető jelentősége van az emésztés és a táplálék felszívódása szempontjából. A szájban zajló folyamatok főszereplői, a fogak épségének megtartása éppen ezért kulcsfontosságú. Sokan talán úgy gondolják, ez mindössze azon múlik, mennyi édességet fogyasztunk, illetve milyen rendszerességgel mosunk fogat. A tudományos eredmények szerint azonban nem elég csupán ezekre a szempontokra figyelni.
A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonával nemcsak az egészségünkre van jótékony hatással, hanem bizony a fogainkra is. A legjobb, ha a friss élelmiszereket részesítjük előnyben. Ezek ugyanis sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek erősítik a fogzománcot.
Savasító gyümölcsökhöz tejtermék
A fogakat nagymértékben károsítja, ha savas környezetbe kerülnek. A savak többsége a foglepedéken megtelepedő baktériumoktól származik, melyek az ételekben és italokban található szénhidrátok fermentálásával savakat állítanak elő.
A szájban jelenlévő savak másik része viszont közvetlenül az azokat tartalmazó táplálékból kerül oda. Például a gyümölcsök, különösen a citrusfélék, bár a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik, a fogakra korántsem hatnak ennyire kedvezően, ugyanis savtartalmuk szerepet játszhat a fogsor romlásában. Mit tehetünk?
A citrusféléket lehetőleg tejtermékkel fogyasszuk: például joghurttal, vagy jó ötlet, ha miután ilyen tartalmú ételeket, italokat fogyasztottunk, fogat mosunk.
A gyümölcsök közül a kemény fajták (például alma, körte) vannak a legjobb hatással a fogainkra. Ezek ugyanis nemcsak vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezet, az ínyt stb., de a rágásnak köszönhetően masszírozhatjuk a fogínyt is.
Rágási idő vs. cukor
Bizonyított, hogy a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulás között összefüggés van, a különböző szénhidrátok szerepe ebben azonban nem egyértelmű. Egy holland tanulmány szerint az, hogy az étel mennyi ideig van a szájban, sokkal fontosabb a fogszuvasodás szempontjából, mint az ételek cukortartalma. Meglepő eredmény például, hogy a karamell gyorsabban elolvad és eltűnik a szájból, mint néhány keményítőtartalmú étel (többek között a kenyér). Ez utóbbiról azonban, mivel alapvető élelmiszernek számít, nem mondhatunk le.
A legjobb a fogaink szempontjából is, ha teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut fogyasztunk, az ebben található vitaminok, ásványi anyagok ugyanis védik a fogínyt.

Ezeket olvastad már?
Ropogós zöldségek
A sárgarépa, karalábé, paprika és a zeller kétszeresen védik a fogainkat: egyrészt az alapos rágás segíti a nyálképződést, ami semlegesíti a különböző baktériu-mokat. Ezenkívül a nyers zöldségek rágásával automatikusan masszírozzuk a fog-ínyt, amely fokozza a vérbőséget és segíti a tisztítást.
Sajt és rágógumi
Egyes élelmiszerek kalcium-, foszfor- és tejfehérje-tartalmuk miatt mérséklik a fogak ásványianyag-veszteségét, így csökkentik a szuvasodás rizikóját. Ezek közé tartoznak a kemény sajtok, amelyek mindemellett fokozzák a nyálelválasztást, ezzel segítik a fogsor védelmét. Aki az étkezés végén egy kis darabka sajtot fogyaszt, ellensúlyozhatja a szénhidrátot tartalmazó ételekből származó savak károsító hatását.
Kedvezően hat a mesterséges édesítőszerekkel készült rágógumi is, mivel az édes íz és a rágás egyaránt fokozza a nyálelválasztást.
Szuvasodás- gátló zöld tea
A zöld tea jótékony hatása sokunk számára ismert, nincs ez másként a fogaknál sem. A tealevelek szuvasodásgátló polifenolokat, flavonoidokat tartalmaznak, amelyek megölik a szájban lévő baktériumokat. Ezenkívül a növényi hatóanyagok a szájszagot is semlegesítik.
Nyálképző víz
A sok folyadék – elsősorban a víz – a legjobb módszer arra, hogy a fogínyt nedvesen tartsuk, és fokozzuk a nyálképzést. Ezenkívül a vízzel az élelmiszermaradványokat is el tudjuk távolítani. Akinek nincs lehetősége evés után fogat mosni, alaposan öblítse ki a száját.
Mi erősíti a fogakat?
- Elősorban a kalcium, amely a csontok és a fogak épségéért felelős. Ehhez legegyszerűbben tejből és tejtermékekből juthatunk hozzá. A felnőttek napi kalciumigénye: 1000 milligramm, amit 1 pohár tejből, egy joghurtból és két szelet sajtból fedezhetünk.
- Fontosak továbbá a fluoridok, amelyekhez elsősorban halból, teából és hüvelyesekből juthatunk hozzá. A fluoridok egy vékony filmréteget képeznek a fogakon, amelyek védenek pl. a savakkal szemben.
- Az A-vitamin a szájnyálkahártya egészségért felel. Elsősorban a sütőtökben, répában, spenótban, paradicsomban és paprikában található meg.
- A C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezáltal a szervezet jobban fel tudja venni a harcot a különböző baktériumokkal (azokkal is, amelyek a szájban találhatók). Együnk sok ribizlit, paprikát, kivit, krumplit, káposztát, spenótot.
- A D-vitamin segít, hogy a szervezetünk a fogainkban, csontjainkban elraktározza a kalciumot és a foszfort. A hal, a tojás, a tej és a gomba fogyasztása segít, hogy elég D-vitaminhoz jussunk.
Ez is érdekelhet: 5 érv a kenyérdiéta mellett: igen, jól olvastad, így fogyhatsz a mumusnak tartott élelmiszerrel
Fotó: gettyimages