Egészség

60 év fölött evés közben is védd a fogakat: így marad sokáig erős és egészséges a fogsor

Ha valaki szeretné a fogait egy életen át megtartani, akkor nem csupán a rendszeres és megfelelő ápolásra kell ügyelnie, de jól teszi, ha fogkímélő ételeket, italokat fogyaszt.
idős nő almát eszik

A szervezetbe kerülő étel útjának első állomása a száj. Itt megy végbe az élelem aprítása, melynek alapvető jelentősége van az emésztés és a táplálék felszívódása szempontjából. A szájban zajló folyamatok főszereplői, a fogak épségének megtartása éppen ezért kulcsfontosságú. Sokan talán úgy gondolják, ez mindössze azon múlik, mennyi édességet fogyasztunk, illetve milyen rendszerességgel mosunk fogat. A tudományos eredmények szerint azonban nem elég csupán ezekre a szempontokra figyelni.

A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás gyümölcsökkel, zöldségekkel és teljes kiőrlésű gabonával nemcsak az egészségünkre van jótékony hatással, hanem bizony a fogainkra is. A legjobb, ha a friss élelmiszereket részesítjük előnyben. Ezek ugyanis sok vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek erősítik a fogzománcot.

Savasító gyümölcsökhöz tejtermék

A fogakat nagymértékben károsítja, ha savas környezetbe kerülnek. A savak többsége a foglepedéken megtelepedő baktériumoktól származik, melyek az ételekben és italokban található szénhidrátok fermentálásával savakat állítanak elő.

A szájban jelenlévő savak másik része viszont közvetlenül az azokat tartalmazó táplálékból kerül oda. Például a gyümölcsök, különösen a citrusfélék, bár a kiegyensúlyozott étrend fontos részét képezik, a fogakra korántsem hatnak ennyire kedvezően, ugyanis savtartalmuk szerepet játszhat a fogsor romlásában. Mit tehetünk?

A citrusféléket lehetőleg tejtermékkel fogyasszuk: például joghurttal, vagy jó ötlet, ha miután ilyen tartalmú ételeket, italokat fogyasztottunk, fogat mosunk.

A gyümölcsök közül a kemény fajták (például alma, körte) vannak a legjobb hatással a fogainkra. Ezek ugyanis nemcsak vitaminokkal, ásványi anyagokkal látják el a szervezet, az ínyt stb., de a rágásnak köszönhetően masszírozhatjuk a fogínyt is.

Rágási idő vs. cukor

Bizonyított, hogy a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulás között összefüggés van, a különböző szénhidrátok szerepe ebben azonban nem egyértelmű. Egy holland tanulmány szerint az, hogy az étel mennyi ideig van a szájban, sokkal fontosabb a fogszuvasodás szempontjából, mint az ételek cukortartalma. Meglepő eredmény például, hogy a karamell gyorsabban elolvad és eltűnik a szájból, mint néhány keményítőtartalmú étel (többek között a kenyér). Ez utóbbiról azonban, mivel alapvető élelmiszernek számít, nem mondhatunk le.

A legjobb a fogaink szempontjából is, ha teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut fogyasztunk, az ebben található vitaminok, ásványi anyagok ugyanis védik a fogínyt.

idős nő almát eszik
Portrait of happy mature woman holding granny smith apple at home. Beautiful senior woman over grunge grey wall eating green apple with happy face smiling.

 

Ezeket olvastad már?

  1. Sorsa olyan súlyos volt, mintha két élet fájdalmát hordozta volna: nem találta a boldogságot Ronyecz Mária
  2. Csapdát állítottak az idősebbeknek? Ez a Lidl-trükk még a fiatalokat is őrületbe kergeti
  3. Rejtélyes felforgató pusztít éjjel a kertedben: ez a cuki madár őrjítő öldöklést visz végbe

Ropogós zöldségek

A sárgarépa, karalábé, paprika és a zeller kétszeresen védik a fogainkat: egyrészt az alapos rágás segíti a nyálképződést, ami semlegesíti a különböző baktériu-mokat. Ezenkívül a nyers zöldségek rágásával automatikusan masszírozzuk a fog-ínyt, amely fokozza a vérbőséget és segíti a tisztítást.

Sajt és rágógumi

Egyes élelmiszerek kalcium-, foszfor- és tejfehérje-tartalmuk miatt mérséklik a fogak ásványianyag-veszteségét, így csökkentik a szuvasodás rizikóját. Ezek közé tartoznak a kemény sajtok, amelyek mindemellett fokozzák a nyálelválasztást, ezzel segítik a fogsor védelmét. Aki az étkezés végén egy kis darabka sajtot fogyaszt, ellensúlyozhatja a szénhidrátot tartalmazó ételekből származó savak károsító hatását.

Kedvezően hat a mesterséges édesítőszerekkel készült rágógumi is, mivel az édes íz és a rágás egyaránt fokozza a nyálelválasztást.

Szuvasodás- gátló zöld tea

A zöld tea jótékony hatása sokunk számára ismert, nincs ez másként a fogaknál sem. A tealevelek szuvasodásgátló polifenolokat, flavonoidokat tartalmaznak, amelyek megölik a szájban lévő baktériumokat. Ezenkívül a  növényi hatóanyagok a szájszagot is semlegesítik.

Nyálképző víz

A sok folyadék – elsősorban a víz – a legjobb módszer arra, hogy a fogínyt nedvesen tartsuk, és fokozzuk a nyálképzést. Ezenkívül a vízzel az élelmiszermaradványokat is el tudjuk távolítani. Akinek nincs lehetősége evés után fogat mosni, alaposan öblítse ki a száját.

Mi erősíti a fogakat?

  • Elősorban a kalcium, amely a csontok és a fogak épségéért felelős. Ehhez legegyszerűbben tejből és tejtermékekből juthatunk hozzá. A felnőttek napi kalciumigénye: 1000 milligramm, amit 1 pohár tejből, egy joghurtból és két szelet sajtból fedezhetünk.
  • Fontosak továbbá a fluoridok, amelyekhez elsősorban halból, teából és hüvelyesekből juthatunk hozzá. A fluoridok egy vékony filmréteget képeznek a fogakon, amelyek védenek pl. a savakkal szemben.
  • Az A-vitamin a szájnyálkahártya egészségért felel. Elsősorban a sütőtökben, répában, spenótban, paradicsomban és paprikában található meg.
  • A C-vitamin erősíti az immunrendszert, ezáltal a szervezet jobban fel tudja venni a harcot a különböző baktériumokkal (azokkal is, amelyek a szájban találhatók). Együnk sok ribizlit, paprikát, kivit, krumplit, káposztát, spenótot.
  • A D-vitamin segít, hogy a szervezetünk a fogainkban, csontjainkban elraktározza a kalciumot és a foszfort. A hal, a tojás, a tej és a gomba fogyasztása segít, hogy elég D-vitaminhoz jussunk.

Ez is érdekelhet: 5 érv a kenyérdiéta mellett: igen, jól olvastad, így fogyhatsz a mumusnak tartott élelmiszerrel

Fotó: gettyimages