Egészség

Ez a 7 élelmiszer 5 nap alatt átírja az agyad: függőséget, demenciát és rákot okozhatnak

Lelki és fizikai függőség, magas vércukorszint, elzsírosodó máj – csak néhány szörnyűség azok közül, amit ezek az ételek okoznak.
nő kéjesen tortát eszik a konyhapadlón ülve

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek csapdája

Nincs is természetesebb annál, mint hogy leemelünk a boltban a polcról egy csomagolt felvágottat, egy csomag hosszan eltartható toast kenyeret, dobunk melléjük a kosárba egy energiaitalt és pár szem napsütötte paradicsomot műanyagba csomagolva valamilyen távoli országból. Egy tipikus reggeli alapanyagai ezek, ha teljes kiőrlésű kenyeret választottunk, van benne rost, a felvágottban fehérje és még kevés zöldséget is ettünk, mi baj lehet?

Ezzel a menüsorral gyakorlatilag minden. Ha így étkezel, egy gondosan összeválogatott vegyi koktélt juttatni ugyanis a szervezetedbe, ami megemeli a vércukorszintet, károsítja a májat és még függőséget is okoz.

Ez is érdekelhet

Mi az az ultrafeldolgozott élelmiszer?

A feldolgozott élelmiszer és az ultrafeldolgozott élelmiszer (rövidítve: UPF, angolul ultra-processed food) nem ugyanaz – írta az Index. Az utóbbiak ipari módszerekkel, többszörös feldolgozással készülnek laboratóriumban, általában adalékanyagokkal dúsítva, így hát nagyon távol állnak a természetes ételektől.

Tipikus ultrafeldolgozott élelmiszer

  1. a csomagolt pékáru,
  2. a cukrozott reggelizőpehely,
  3. a chips és társai,
  4. az édesített üdítők és energiaitalok,
  5. a gyorsfagyasztott pizzák és készételek,
  6. a cukros joghurtok, tejitalok,
  7. a rossz minőségű felvágottak, virslik.

A legtöbb ilyen ételnek nincs komoly tápértéke, viszont sok cukrot, sót, ízfokozót, zsírt, mesterséges színezéket, sűrítőanyagot tartalmaz.

5 nap elég a függőséghez

Egy kísérlet kiderítette, nem is kell évekig, vagy hónapokig enni a fent felsorolt élelmiszereket: ha 5 napig 1200 kalóriával többet eszel ilyen anyagokból, máris csökken az agy inzulinérzékenysége.

Ez felelős a vércukorszint és az étvágy szabályozásáért és a jutalmazásért.

A máj elkezd zsírosodni, minél többet és rendszeresebben eszel ilyeneket, annál jobban kívánod az ultrafeldolgozott ételeket, nehezebben állsz ellen a nasiknak.

Le kell róluk mondani azonnal

Még ha most azonnal ki is dobod a hűtőből ezeket az ételeket, és keresel egy normál étrendet, a fent példaként hozott 5 nap negatív hatásai akkor sem múlnak el teljesen.

Mit okoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

A kutatások szerint a demencia kockázatát is jelentősen növeli, ha az étrend legalább 20 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszer teszi ki.

Ezek az ételek felelősek lehetnek a szív- és érrendszeri betegségekért, de akár a rákért, emésztési rendellenességekért, cukorbetegségért, depresszióért is.

Hogyan tudjuk elkerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket?

Az első és legfontosabb, hogy mindig olvasd el a termékek csomagolásán lévő címkét az összetevőkből. Ha három, vagy több ismeretlen vagy nehezen kimondható dolog szerepel a listán, akkor azt a terméket inkább hagyd a polcon.

A kozmetikai összetevőkre szintén érdemes figyelni, amik megtalálhatók az egészségtelen élelmiszerekben:

  • a színezékek,
  • aromák,
  • emulgeálószerek,
  • sűrítőanyagok,
  • édesítőszerek,
  • térfogatnövelő szerek
  • és zselésítőanyagok sem egészségesek.

Ha egy étel összetevőinek listáján több ilyen, nem élelmiszer jellegű termék is szerepel, akkor jó eséllyel az étel ultrafeldolgozott.

Honnan tudom, hogy egy termék egészséges?

nő kéjesen tortát eszik a konyhapadlón ülve
Kétség kívül finomak ezek az élelmiszerek, de átírják az agyad

A legtermészetesebb és legegészségesebb az az étel, ami maximum 1-2 összetevőt tartalmaz. Igaz ez még akkor is, ha csörgő-zörgő műanyagba csomagolják, mint például a zöldségek és gyümölcsök jó részét.

Teljes értékű élelmiszerek, vagyis csak minimális vagy nulla feldolgozáson mennek keresztül a

  • zöldségek,
  • gyümölcsök,
  • hüvelyesek,
  • teljes kiőrlésű gabonák,
  • magvak, diófélék,
  • feldolgozatlan húsok és halak.

De a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök is jók, ahogy a vízben, olajban tárolt halkonzerv vagy a natúr görög joghurt.

A tápérték is legyen fontos

Persze az sem mindegy, milyen tápértékkel bír az a pár összetevő, ami nem idegen szó és ki tudtuk olvasni. Ha ugyanis kevés az összetevő, de az cukor, zsír és olaj, mint a chips, csoki, üdítőital esetében, akkor nyilvánvalóan ez sem lesz jó választás.

Ugyan az alkoholokban sem lesz sok összetevő, de értelemszerűen, az sem jó választás.

Fotó: archív