Az ultrafeldolgozott élelmiszerek csapdája
Nincs is természetesebb annál, mint hogy leemelünk a boltban a polcról egy csomagolt felvágottat, egy csomag hosszan eltartható toast kenyeret, dobunk melléjük a kosárba egy energiaitalt és pár szem napsütötte paradicsomot műanyagba csomagolva valamilyen távoli országból. Egy tipikus reggeli alapanyagai ezek, ha teljes kiőrlésű kenyeret választottunk, van benne rost, a felvágottban fehérje és még kevés zöldséget is ettünk, mi baj lehet?
Ezzel a menüsorral gyakorlatilag minden. Ha így étkezel, egy gondosan összeválogatott vegyi koktélt juttatni ugyanis a szervezetedbe, ami megemeli a vércukorszintet, károsítja a májat és még függőséget is okoz.
Ez is érdekelhet
- Apró, fűtetlen lakásban teltek az utolsó évei, oxigénsátorban hunyt el: a mellőzöttség áldozata lett Kabos Gyula
- Ez tragikus: így néz most ki a nagybeteg Reviczky Gábor, kollégája nem is tudta, milyen fotót oszt meg
- Újabb karó a Megasztár szívébe? Szépréthy Roland azonnali leváltását követelik a nézők
Mi az az ultrafeldolgozott élelmiszer?
A feldolgozott élelmiszer és az ultrafeldolgozott élelmiszer (rövidítve: UPF, angolul ultra-processed food) nem ugyanaz – írta az Index. Az utóbbiak ipari módszerekkel, többszörös feldolgozással készülnek laboratóriumban, általában adalékanyagokkal dúsítva, így hát nagyon távol állnak a természetes ételektől.
Tipikus ultrafeldolgozott élelmiszer
- a csomagolt pékáru,
- a cukrozott reggelizőpehely,
- a chips és társai,
- az édesített üdítők és energiaitalok,
- a gyorsfagyasztott pizzák és készételek,
- a cukros joghurtok, tejitalok,
- a rossz minőségű felvágottak, virslik.
A legtöbb ilyen ételnek nincs komoly tápértéke, viszont sok cukrot, sót, ízfokozót, zsírt, mesterséges színezéket, sűrítőanyagot tartalmaz.
5 nap elég a függőséghez
Egy kísérlet kiderítette, nem is kell évekig, vagy hónapokig enni a fent felsorolt élelmiszereket: ha 5 napig 1200 kalóriával többet eszel ilyen anyagokból, máris csökken az agy inzulinérzékenysége.
Ez felelős a vércukorszint és az étvágy szabályozásáért és a jutalmazásért.
A máj elkezd zsírosodni, minél többet és rendszeresebben eszel ilyeneket, annál jobban kívánod az ultrafeldolgozott ételeket, nehezebben állsz ellen a nasiknak.
Le kell róluk mondani azonnal
Még ha most azonnal ki is dobod a hűtőből ezeket az ételeket, és keresel egy normál étrendet, a fent példaként hozott 5 nap negatív hatásai akkor sem múlnak el teljesen.
Mit okoznak az ultrafeldolgozott élelmiszerek?
A kutatások szerint a demencia kockázatát is jelentősen növeli, ha az étrend legalább 20 százalékát ultrafeldolgozott élelmiszer teszi ki.
Ezek az ételek felelősek lehetnek a szív- és érrendszeri betegségekért, de akár a rákért, emésztési rendellenességekért, cukorbetegségért, depresszióért is.
Hogyan tudjuk elkerülni az ultrafeldolgozott élelmiszereket?
Az első és legfontosabb, hogy mindig olvasd el a termékek csomagolásán lévő címkét az összetevőkből. Ha három, vagy több ismeretlen vagy nehezen kimondható dolog szerepel a listán, akkor azt a terméket inkább hagyd a polcon.
A kozmetikai összetevőkre szintén érdemes figyelni, amik megtalálhatók az egészségtelen élelmiszerekben:
- a színezékek,
- aromák,
- emulgeálószerek,
- sűrítőanyagok,
- édesítőszerek,
- térfogatnövelő szerek
- és zselésítőanyagok sem egészségesek.
Ha egy étel összetevőinek listáján több ilyen, nem élelmiszer jellegű termék is szerepel, akkor jó eséllyel az étel ultrafeldolgozott.
Honnan tudom, hogy egy termék egészséges?

A legtermészetesebb és legegészségesebb az az étel, ami maximum 1-2 összetevőt tartalmaz. Igaz ez még akkor is, ha csörgő-zörgő műanyagba csomagolják, mint például a zöldségek és gyümölcsök jó részét.
Teljes értékű élelmiszerek, vagyis csak minimális vagy nulla feldolgozáson mennek keresztül a
- zöldségek,
- gyümölcsök,
- hüvelyesek,
- teljes kiőrlésű gabonák,
- magvak, diófélék,
- feldolgozatlan húsok és halak.
De a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök is jók, ahogy a vízben, olajban tárolt halkonzerv vagy a natúr görög joghurt.
A tápérték is legyen fontos
Persze az sem mindegy, milyen tápértékkel bír az a pár összetevő, ami nem idegen szó és ki tudtuk olvasni. Ha ugyanis kevés az összetevő, de az cukor, zsír és olaj, mint a chips, csoki, üdítőital esetében, akkor nyilvánvalóan ez sem lesz jó választás.
Ugyan az alkoholokban sem lesz sok összetevő, de értelemszerűen, az sem jó választás.
Fotó: archív