Egészség

Javítja az emésztést és csökkenti a stresszt ez a tea: minden nap kellene innod egy pohárral

A kamilla az egyik legismertebb gyógynövény. Virágait nemcsak gyomorproblémákra, hanem megfázás vagy stressz esetén is használják.
nő az ágyban teázik macskával

A kamilla (Matricaria chamomilla) egy olyan gyógynövény, amelyet már az ókori egyiptomiak is ismertek és használtak. Ma is Európa egyik leggyakrabban használt gyógynövénye. Virágai illóolajokat, flavonoidokat és kumarinokat tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az anyagok segítik a szervezetet a gyulladások leküzdésében, enyhítik a gyomorrontást és támogatják a szervezet természetes védekezőképességét.

Az orvosok és a gyógynövény-szakértők a kamillát puffadás, gyomorégés, gyomorgörcsök vagy az emésztőrendszer enyhe gyulladása esetén is ajánlják. A kamillatea segít ellazítani a simaizmokat és nyugtatni az irritált nyálkahártyákat.

Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az immunitás általános erősítéséhez, mivel javítja a tápanyagok felszívódását és támogatja a bélflórát, amely kulcsszerepet játszik a szervezet védekezőképességének kialakításában.

Természetes segítő megfázás és alvásproblémák esetén

  • A kamillateát gyakran ajánlják megfázás, torokfájás vagy orrnyálkahártya-gyulladás esetén is.
  • A kamilla gőzeinek belélegzése ellazítja a légutakat és nyugtatja az irritált nyálkahártyákat. Fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően a kamillát szájvízhez vagy gargarizáláshoz is használják.
  • Ha mindez nem volna elég, jótékony hatással van az idegrendszerre is – épp ezért sokan este isznak belőle készült teát, hogy jobban aludjanak.
  • Segít oldani a feszültséget és javítja az alvás minőségét, ami ugyancsak pozitív hatással van az immunitásra. A legyengült szervezet főként pihenés közben regenerálódik.
  • Kutatások szerint a kamilla rendszeres fogyasztása lerövidítheti a megfázás időtartamát és felgyorsíthatja az influenzából való felépülést.
  • Egyes tanulmányok antioxidáns hatásait is kimutatták, amelyek védik a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Hogyan kell helyesen kamillateát készíteni?

  1. A maximális hatás eléréséhez szárított kamillavirágzatot használj.
  2. Egy-két teáskanál virágot önts le 250 ml forrásban lévő vízzel, és hagyd ázni legalább öt-tíz percig. Ha még tovább hagyod, annál jobb, de a teljes kihűlést ne várd meg, mert általában kissé megkeseredik addigra a tea.
  3. A teát egyéként is a legjobb langyosan inni, ideális esetben étkezés után vagy lefekvés előtt.
  4. Naponta két-három csésze fogyasztása ajánlott.

A kamillát külsőleg is lehet használni, például borogatás formájában irritált bőrre, kisebb sebekre vagy égési sérülésekre. A kozmetikumokban nyugtató és regeneráló hatása miatt használják, ezért gyakran szerepel krémekben, tonikokban és hajápolási termékekben is.

Egyéb gyógynövények, amelyek támogatják az emésztésed és az immunitást

kamillatea frissen
A legjobb szárítva használni, de ha frissen jutsz hozzá, akkor is fogyaszd el bátran

A kamilla pótolhatatlan helyet foglal el a gyógynövényes szekrényben, de nem ez az egyetlen, amely segítheti az emésztésed és az immunitást.

  • A citromfű segít az idegfeszültség és az álmatlanság leküzdésében. Hasonló nyugtató hatása van, mint a kamillának, de támogatja az emésztést és enyhíti a puffadást is. A citromfűtea fogyasztása stressz és fejfájás esetén, vagy kiadós étkezés után ajánlott.
  • A kakukkfű egy erős természetes fertőtlenítőszer. Timolt tartalmaz, amely segít a légúti fertőzések kezelésében és erősíti az immunrendszert. A kakukkfű teáját gyakran fogyasztják köhögés esetén, akárcsak a hagymaszirupot, mert fellazítja a nyákot és nyugtatja az irritált hörgőket.
  • A zsálya antibakteriális és vírusellenes hatású. Segít a torokfájás, az ínygyulladás és az emésztési problémák esetén. A zsályateát azonban nem szabad hosszú távon fogyasztani, mivel nagy mennyiségben megterhelheti a májat.

Ez is érdekelhet

Kinek nem szabad fogyasztani?

Bár a kamilla biztonságos gyógynövénynek számít, az Asteraceae családba tartozó növényekre (pl. parlagfű vagy körömvirág) allergiásoknak óvatosnak kell lenniük a fogyasztásával.

Ritka esetekben irritáció vagy allergiás reakció léphet fel. Várandós nőknek is ajánlott orvoshoz fordulni a rendszeres használat előtt.

Forrás

Fotó: gettyimages, archív