Mindannyian szeretüünk forró teát kortyolgatni télen, amibe gyakran teszünk citromot is. Egyrészt az íze miatt, másrészt, hogy C-vitaminnal dúsítsuk a forró italt a megfázásos időszakban. Jól is tesszük, de számos más lehetőségünk is van a tea jótékony tulajdonságainak felerősítésére.
Miért jó a méz a teába?
A méz nyitja a tea hasznos adalékanyagainak listáját. Édesebbé és kalóriadúsabbá (egy teáskanál méz a teához adva kb. 30 kcal-nak felel meg) tesi a teát, de további jótéony hatásai is vannak.
- A méz természetes antibiotikum: értékes baktérium- és gombaölő bioaktív komponenseket tartalmaz.
- Antioxidánsok forrása, így hozzájárul a szabad gyökök elleni küzdelemhez, valamint a szövetek helyreállításához.
- Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, pozitívan hat a nyálkahártyákra, és segít a köhögés elleni küzdelemben.
- A méz rendszeres fogyasztása segít javítani a szív- és érrendszer állapotát: csökkenti a vérnyomást és a vérkoleszterinszintet.
- Az emésztőrendszerre is pozitív hatással van, segíti az emésztési folyamatokat és védi a májat.
A meleg mézes fekete tea megnyugtatja az idegeket is, így könnyebben el tudsz aludni. De fontos, hogy a mézet csak akkor keverd bele, ha a tea már kissé lehűlt, a 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet nem tesz jót neki.
Ezeket olvastad már?
Miért jó a gyömbér a teába?

A gyömbér, amelyet évszázadok óta becsülnek értékelnek az íze és számos egészségügyi előnye miatt, szintén értékes kiegészítője lesz a teának. Rákellenes, antioxidáns, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és antiallergiás hatásai vannak.
- A gyömbér bizonyítottan jelentősen csökkenti a triglicerid- és az LDL-koleszterinszintet, miközben növeli a HDL-koleszterinszintet.
- Cukorbetegség-ellenes tulajdonságokkal is rendelkezik: segít normalizálni a vércukorszintet.
- Csökkenti a szívbetegségek különböző kockázati tényezőit a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.
- Fájdalomcsillapító és melegítő tulajdonságokkal rendelkezik , és jót tesz a gyomorpanaszoknak.
- Tanulmányok azt mutatják, hogy a gyömbér és a tea kombinálva fokozzák egymás antioxidáns tulajdonságait.
A gyömbérrel készült tea nagyszerű alternatívája a hagyományos főzetnek. A gyömbér gazdagítja a fekete tea ízét (enyhén csípős ízt és aromát ad neki), és ami a legfontosabb, fokozza a teák hatását. A gyömbérrel ízesített meleg tea segíthet megelőzni a betegségeket vagy enyhíteni azok tüneteit. A méz szintén kombinálható gyömbérrel.
Miért jó a bors a teába?
Népszerűségét tekintve a birs elveszti ugyan a csatát a citrommal szemben (viszonylag keveseb tesznek bele), de jobb lesz tőle az íze és számos plusz jó tulajdonségot adhatsz a főzetednek.
- A birs biológiailag aktív anyagok kiváló forrása, mint a polifenolos vegyületek, köztük a procianidin-polimerek, a hidroxifahéjsavak és a flavonolok. Ezek a vegyületek antioxidáns, szívvédő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Legtöbbjük a héjában található, ezért érdemes az egész gyümölcsöt felhasználni.
- Az ásványi anyagok közül sok kálium is található benne.
- A birs összetevői többek között segítenek a vérnyomás csökkentésében, a vércukorszint szabályozásában és a rossz koleszterinszint csökkentésében.
- Ezenkívül a birs antibakteriális és antiallergiás tulajdonságokkal rendelkezik.
Kevesen tudják, hogy a birs a tea savanyítására is használható, akércsak a citrom: csak vágjunk le egy kis darabot a gyümölcsből, és adjuk hozzá az italhoz (savanyú a gyümölcshúsa, így tökéletes egészséges pótléknak).
Vannak, akik egy darab birsalmát megszórnak cukorral, 15 percre félreteszik, hogy levet eresszen, és csak ezután teszik a teába. Aszalt birsalmát vagy -körtét szintén adhatsz a teához.
Szegfűszeg, fahéj, kurkuma, kardamom vagy szegfűbors – mit tesznek a teával?
A fekete tea esetében, akárcsak a kávénál, a fűszerek jól működnek ízesítőként. Milyen fűszereket adjunk a teához? Például szegfűszeget, fahéjat, kurkumát vagy kardamomot. A teával kombinálva erőteljes főzeteket hoznak létre, amelyek többek között antibakteriális és vírusellenes hatással rendelkeznek.
Szegfűszeg a teában
- Jellegzetes illatát az eugenolnak és az eugenil-acetátnak köszönheti. Az eugenol antibakteriális, gombaellenes, antioxidáns és rákellenes hatással rendelkezik.
- Helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatása is van.
- A szegfűszeg jótékony hatással van az emésztési folyamatokra, biztosítja a segíti a májműködést, és segít a vércukorszint kiegyensúlyozásában
- Teához vagy más melegítő főzethez adva enyhíti a torokfájást, a köhögést és az orrdugulást megfázás esetén.
Fahéj a teában
- Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, gombaölő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
- Jótékony hatással van különböző kardiometabolikus kockázati tényezőkre
- A fahéjban található vegyületek szabályozhatják a vércukor- és lipidkoncentrációt, és javíthatják az inzulinérzékenységet.
- A fahéj az emésztési folyamatokra is jótékony hatással van.
- Egy csipetnyi őrölt fahéjat adhatunk a teához, vagy fahéjrúddal is főzhetjük.
Kurkuma a teában
- Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, vírusellenes, rákellenes és neuroprotektív hatású.
- Segíti az emésztést, elősegíti a máj regenerálódását, felgyorsítja az anyagcserét és fájdalomcsillapító hatású.
- Hasznos lehet a hiperkoleszterinémia elleni küzdelemben.
Kardamom a teában
- Egyedi ízt és aromát kölcsönöz a teának.
- A kardamomban található illóolajok vírusellenes, antibakteriális és gombaölő hatásúak.
- Ez a fűszer antidiabetikus és vérnyomáscsökkentő hatású.
Áfonya a teában
A szárított áfonya remek kiegészítője a fekete teának. Körülbelül egy teáskanálnyi gyümölcsöt adjunk hozzá bögrénként. A legjobb, ha cukor nélküli szárított áfonyát választunk. Az áfonya por vagy gyümölcslé formájában is adható az italhoz – ebben az esetben is hozzáadott cukor nélkülit keressünk a boltban.
- Vannak, akik friss vagy fagyasztott áfonyát választanak, egy szál rozmaringgal és fahéjjal együtt – tökéletes téli ital.
- Az áfonya jótékonyan hat a húgyutakra, és csökkenti a húgyúti fertőzések kockázatát. Az áfonya fogyasztása – frissen, szárítva vagy feldolgozva is – csökkenti a vizelet pH-értékét, ami gátolja a baktériumok szaporodását.
- Az áfonya antibakteriális és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, jót tesz a szem egészségének, segít csökkenteni a vérnyomást és szabályozza a koleszterinszintet.
- Az áfonya polifenoljai az emésztőrendszerre is jótékonyan hatnak.
Fotó: archív


