Ezotéria

Rendet és fegyelmet követel a Szűz szülő: így nevelje a gyereket a horoszkópja szerint

A kis Szűznek bátorításra, nem fegyelmezésre van szüksége. A kötelességtudat mélyen gyökerezik benne, csak akkor tud jó lelkiismerettel lazítani, ha már minden feladatát elvégezte, ezért kell játékra ösztönözni.

M ilyen szülő a szűz? (augusztus 24.–szeptember 23.)

A Szűz-jegyek a hétköznapi feladatok elvégzésére összpontosítanak. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy csemetéik rendhez, fegyelemhez szokjanak, és részt vállaljanak a házi munkákban. Ez a csillagjegy a leglelkiismeretesebb szülőalkat, személyes vágyait családjáé mögé helyezi. Zárkózott, ritkán mutatja ki érzelmeit. Ez hátrányos lehet, mert elfojtásra ösztökéli a nyílt és természetes gyerekeket. Annak a Szűz-szülőnek, akinek tüzes energiájú idealista és vizes energiájú érzelmes gyereke van, meg kell tanulnia az ideálok világában élni.

A Szűz-anya

A Szűz a Föld elem csillagjegye, táplál, állandóságot és biztonságot teremt. A Föld-anyára gyereke első éveiben gyakorlati munka hárul. Szoptatás, etetés, fürdetés, főzés, mosás, takarítás – ebben a Szűz-anya jeleskedik, közben jókedvét is megőrzi. Egy Szűz-anyát kevésbé fenyegeti a bezártság érzése és a kisgyerekek melletti depresszió. A monoton tevékenységekben rejlő szépséget senki sem tudja nála derűsebben felfedezni. Később arra kell ügyelnie, hogy a kényelmet és a luxust ne száműzze teljesen az otthonából, különösen, ha vénuszi (Mérleg vagy Bika), esetleg Oroszlán-jegyű gyermekei vannak.

A munka és a tanulás rendszerességére korán megtanítja gyerekeit. Hiányosságai az érzelmi nevelés terén jelentkeznek leginkább, nem mindig képes arra, hogy belehelyezkedjen a gyerek személyiségébe, és felismerje valós igényeit és érzelmeit. A láthatatlan lelki folyamatokra nem kíváncsi. Irtózik a bonyolult érzelmektől. Egy Szűznek általános elképzelései vannak arról, hogyan kell egy gyereknek viselkedni. Az egyéni különbségek iránti érdektelenséget gondoskodással képes ellensúlyozni.

A Szűz-apa

Az állatöv csillagjegyei között a Szűz az egyik legmegbízhatóbb szülőalkat, férfiban is. Ez a biztonságra vágyó Föld elemű férfi nem törekszik hangos és látványos önmegvalósításra, és a szabadság sem annyira fontos számára, mint a Tűz vagy a Levegő-jegyeknek, ezért a családja boldogulását tűzi ki életcélnak. A Szűz-apa legtöbbször a már jól bevált és mindenki számára elfogadott nevelési elveket követi, tradicionális, családban tanult nevelési módszereket alkalmazza.

Ritkán kísérletezik új dolgokkal, gyerekeit is kockázatmentes vállalkozásokra ösztönzi. A Szűz-jegyű férfiak engedelmességet követelnek családtagjaiktól. Szerencsés, ha egy Szűz egy engedelmes Víz-jeggyel (Halak, Rák) vagy egy Földjeggyel (Bika, Bak) házasodik.

A Szűz-gyermek nevelése

A legjózanabb és legszorgalmasabb gyerekek egyike, a pedagógusok kedvence és legfőbb segítője. A családban is korán megtapaszthatják, hogy erre a gyerekre lehet számítani, okosan és segítőkészen viselkedik a legnehezebb helyzetekben is. Leginkább az motiválja, ha tudja, hogy szükség van rá. Rendkívül szófogadó, a szabályokat betartja, a normákra, irányvonalakra szüksége van, szereti, ha tudja, mihez kell igazodnia.

Másoknál könnyebben viseli azokat az intézményeket, amelyekben rend és fegyelem uralkodik. Szigorúbb óvodában és iskolában is képes szorongás nélkül teljesíteni, sőt játék és szórakozás helyett is igyekszik kötelességeket és kéréseket teljesíteni. Szorgalma, jó megfigyelő- és elemzőképessége, gyors felfogóképessége a legtöbb esetben az osztály éltanulóinak sorába emeli. Szeret valamely rendszer alapján dolgokat csoportosítani, besorolni és közöttük különbséget tenni. Ezért a reál tárgyakban – a matematikában, fizikában, biológiában – kiváló eredményekre képes.

A Föld-jegyű gyermek értékrendjére nagy hatással van a család. Ha az anyagi értékrend dominál, akkor a kis Szűz rendkívül anyagiassá válhat, ha pedig a szellemieket és a lelkieket részesítik előnyben, a gyerek is ebbe az irányba fordul. Pontosan számon tartja a család vagyonát, használati tárgyait, saját dolgaihoz pedig görcsösen ragaszkodik. Ennek a gyermekalkatnak az őt körülvevő tárgyak és a megszokott környezet adják a biztonságérzetét. Ezek elmozdítása, egy hirtelen, előkészítetlen költözés, emberi és tárgyi veszteség érzelmi megrázkódtatást jelenthet számára.

Mire ügyeljünk?

A játéknak nagy jelentősége van a személyiségfejlődésben, gyerekeink a játék által tudják kibontakoztatni képességeiket, kifejezni örömeiket, bánataikat. A Szűznek különösen nagy szüksége van a játékosságra, kötelességtudata, lelkiismeretessége ugyanis gyakran túlhajszolttá teszi. Nem szabad tilalmakkal, utasításokkal túlterhelni, mert a túlzott szigornak is maradéktalanul engedelmeskedik, és ez személyiségfejlődését, fantáziája kibontakozását akadályozhatja. A kis Szűznek bátorításra, nem fegyelmezésre van szüksége. A kötelességtudat mélyen gyökerezik benne, csak akkor tud jó lelkiismerettel lazítani, ha már minden feladatát elvégezte, ezért kell játékra ösztönözni. Rendkívüli megfigyelőképességével minden hibát észrevesz, és szóvá tesz. Környezetének gyakran az a benyomása támad, hogy mindenekelőtt szellemi fölényét szeretné vele bizonyítani. Szülei és nevelői feladatai közé tartozik, hogy toleráns magatartásra ösztönözzék.

Fotó: pexels