Konyha

Főzzünk jókat olcsón: mennyei kókuszos sütemények a trópusok hangulatában

A kókusz fehérsége nekünk a telet idézi. Édességekhez használjuk, pedig sós ételeket is ízesíthetünk vele.

Tej, zsír, reszelék

A kókuszt a tengerpartokon feldarabolva árulják. Kellemes frissítő. Szárított beléből készül a reszelék. Ma már kapható konzervben kókusztej is. Érdemes kipróbálni: krémlevest vagy egy mártást tejszín helyett kókusztejjel készítünk el: kellemesen pikáns ízeket kapunk. Fűszerként porrá őrölt változatával is találkozhatunk, zsírja pedig sütéshez kiváló.

Barna csemege

Világszerte egyre több csokiimádót hódít meg egy egyszerű amerikai sütemény, amelynek alapja vaj, cukor, csokoládé (vagy kakaó), tojás és liszt keveréke. Mint minden legendás ételnek, a brownies-nak is megvan a maga története: eszerint Bostonból származik, ahol egy cukrász véletlenül csokoládét adott egy sütemény tésztájához. Egy másik történet szerint egy háziasszony kifelejtette a sütőport a csokis tésztájából, de hogy ne kelljen kidobnia, kockákra vágva kínálta. A csokis finomság 2006-ban ünnepelte 100. születésnapját.

TIPP: Ne süssük a brownies-t szárazra! Akkor igazán jó, amikor a tészta a tűpróbánál még egy kicsit ráragad a tűre vagy a fogvájóra.

Kókuszos tekercsek

Hozzávalók 10 szelethez:
a piskótához:
■ 4 tojásfehérje
■ 6 dkg kókuszreszelék
■ 8 dkg cukor
■ 6 dkg liszt
a krémhez:
■ 15 dkg tejcsokoládé
■ 10 dkg puha Rama sütőmargarin
■ 4 dkg porcukor
■ néhány csepp kókuszeszencia

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, a lisztet a kókuszreszelékkel elkeverjük, majd a habba forgatjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsiben a piskótát kb. 1 cm vastag lappá kenjük. 180 fokra előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki, mert akkor nem lehet felcsavarni a tekercset. A krémhez a tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a puha Rama margarint a cukorral kihabosítjuk. Hozzáadjuk a meleg csokoládét, majd együtt tovább habosítjuk. A piskótalapot egy konyharuhára terítjük, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekercseljük. Végül hűtőbe tesszük dermedni, és 1-2 óra múlva szeletelhető.

Fehér csokoládés kókuszgolyók

Hozzávalók 20 darabhoz:
■ 25 dkg darált háztartási keksz
■ 6 dkg puha Rama sütőmargarin
■ 5 dkg porcukor
■ 5 dkg kókuszreszelék
■ 1 dl tejszín
■ + kókuszlikőr vagy aroma
az ízesítéshez
a bevonáshoz:
■ 15 dkg fehér csokoládé
■ 2 evőkanál étolaj
■ 10 dkg kókuszreszelék
A darált kekszet a Rama margarinnal és a porcukorral elkeverjük, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, a tejszínt és a kókuszlikőrt. Addig gyúrjuk, míg golyót nem tudunk formázni belőle. Kb. 2 dkg-os gombócokat formázunk, majd hűtőbe tesszük dermedni. A fehér csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a megdermedt golyókat belemártjuk, hogy vékony bevonatot kapjanak, és megforgatjuk
a kókuszban.

Rumos-kókuszos csokis szelet

Hozzávalók 12 szelethez:
■ 10 dkg liszt
■ 10 dkg sütőmargarin
■ 2 egész tojás
■ 10 dkg porcukor
■ 2 evőkanál kakaópor
■ 1/3 csomag sütőpor
■ 1 dl tej
a krémhez:
■ 1 dl tejszín
■ 10 dkg cukor
■ 15 dkg kókuszreszelék
■ 1 evőkanál keményítő
■ fél dl víz
■ 2 evőkanál rum
■ 4 dkg sütőmargarin
a rumos sziruphoz:
■ 5 dkg cukor
■ 1 dl víz
■ 2-3 evőkanál rum
a díszítéshez:
■ 15 dkg csokoládé
■ 2 evőkanál étolaj

A Rama margarint a porcukorral, a tojásokkal habosítjuk. Beletesszük a tejet, a liszttel elkevert kakaót és sütőport. Sütőpapírral fedett tepsiben elkenjük, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A kisült tésztát kettévágjuk. A cukrot a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a rumot, és ecsettel megkenjük mindkét tésztalapot. A kókuszkrémhez a tejszínt a cukorral felforraljuk, belekeverjük a kókuszreszeléket. A keményítőt a vízzel elkeverjük, majd a kókuszos részhez öntjük, amitől besűrűsödik. A tűzről levéve hozzáadjuk a Rama margarint és a rumot is. A két lapot a meleg kókuszkrémmel összetöltjük, majd a hűtőbe tesszük dermedni. A csokoládét az olajjal gőz fölött megmelegítjük, majd egyenletesen bevonjuk vele a sütemény tetejét.

Fotó: archív