Konyha

Főzzünk jókat olcsón: csontjával együtt sül tökéletesre az oldalas – 3 recept

Sokak szerint a legfinomabb húsétel az oldalas. Szerencsére nem is drága, és inkább idő kell az elkészítéséhez, mint pénz.

Csont és hús

Az oldalas a sertés csontos bordája, hosszú csont vékony húsréteggel, de ez így, csonttal együtt sütve fantasztikus ízeket hoz létre. Feltéve, ha jól sütjük, és megfelelően fűszerezzük. Süthetjük egészben, főleg, ha viszonylag egyforma méretű a két vége, de fel is darabolhatjuk a csontok mentén, ekkor gazdaságosabban elhelyezhető a tepsiben. Érdemes előre bepácolni fűszeres, olajos pácba. Fokhagyma és hagyma nagyon kell hozzá, akár a páclébe, akár a sütésnél a hús mellé szórva. Ugyanígy a mustár, a szójaszósz, a balzsamecet és a méz is fantasztikus ízeket eredményez, úgyszólván kötelező hozzávaló. De más irányokban is elmehetünk, ha például currys, római köményes vagy csípős paprikás, csilis változatokat kreálunk.

  • Tudta? Az amerikai konyha grillezős hagyományai között nagyon előkelő helyet foglal el az oldalas, vagyis a spareribs. Ketchuppal, fűszerekkel ízesítik a húst, és szabad tűzön sütik. Természetesen a sörkedvelő német konyha is nagyra tartja, hiszen a lapátnyi méretű sült oldalasok nagy társaságban való elfogyasztása minden sörkertben remek ürügyet nyújt az újabb és újabb korsók rendelésére.

TIPP

A sült oldalas melegen és hidegen is finom. Tálalhatjuk sült vagy főtt hagymás krumplival, lehet főzelékek laktató feltétje, és ha dobozba téve leöntjük a saját zsírjával, akkor hetekig tárolhatjuk a hűtőben. Ha gyorsítani akarunk a sütésen, az oldalast kuktában előfőzhetjük, majd ezután öntjük le a fűszerkeverékkel, és sütjük meg a sütőben. De a főtt oldalas is lehet nagyon finom, különösen egy savanyú káposztás fogásban.

A barbecue-szósz

A grillen sült húsok egyik népszerű, Amerikában általánosan használt ízesítője. Alapja általában ketchup, íze egyszerre édes, savanykás és csípős. Majdnem minden BBQ-szósz tartalmaz Worcestershire-szószt és borsot. Cukortartalma miatt könnyen megég, ezért csak a sütés legvégén alkalmazzák (amikor a hús már szinte teljesen átsült). A cukor általában barna cukor vagy melasz – ezek intenzív ízt adnak a szósznak. A chili, Tabasco, fokhagyma, mustár ugyancsak gyakori hozzávaló.

BBQ oldalas

Hozzávalók:
■ 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
■ 4 evőkanál ketchup
■ 4 evőkanál barbecue-szósz
■ 2 evőkanál barna cukor
■ fél narancs
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, bors
■ 7 evőkanál olaj

Az olajat elkeverjük a barna cukorral, a ketchuppal és a barbecue-szósszal. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és a fél narancs kifacsart levét. A húst megmossuk, szárazra töröljük. Sózzuk, borsozzuk. Bekenjük a fűszeres szósz háromnegyed részével, egy tűzálló tálba helyezzük, alufóliával lefedjük, és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Fóliával lefedve 180 fokon sütjük a húst 2 órán keresztül, majd levesszük róla a fóliát, megkenjük a maradék páccal, a sütő hőfokát 230 fokra növeljük, és 15 percig tovább sütjük a húst. Sütőben sült krumplival tálaljuk.

Kakukkfüves oldalas fehérborral

Hozzávalók:
■ 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
■ 2-2,5 dl száraz fehérbor
■ 1 fej vöröshagyma
■ 4 gerezd fokhagyma
■ 1 maréknyi friss kakukkfű
■ só, bors, olaj

A felkockázott vöröshagymát egy nagyobb lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a csontok között feldarabolt oldalast, és körben pirosra sütjük. Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagymát és a letépkedett kakukkfűleveleket. Lefedjük a húst, és takarékon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Ha már puha a hús, levesszük a fedőt, és a húst zsírjára sütjük. A keletkezett sűrű szafttal locsoljuk tálaláskor.

Fokhagymás, paradicsomos oldalas

Hozzávalók:
■ 80 dkg oldalas vagy húsos bordacsont
■ 2 x 400 gr hámozott, darabolt (konzerv) paradicsom
■ 1 fej vöröshagyma
■ 4-5 gerezd fokhagyma
■ 1 csokor petrezselyem
■ só, bors, olívaolaj

A felkockázott vöröshagymát egy nagyobb lábosban olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a csontok között feldarabolt oldalast, és körben pirosra sütjük. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felaprított fokhagyma felét, aláöntünk 1,5 dl vizet, majd a húst lefedve pároljuk takarékon 1 órán át.
Ekkor beletesszük a hámozott, darabolt paradicsomot, a felaprított petrezselyem felét, és lefedve, 30 percen keresztül tovább pároljuk a húst, amíg a mártás szépen besűrűsödik.
A maradék aprított petrezselymet és fokhagymát elkeverjük, adunk hozzá 3-4 evőkanál olívaolajat, majd frissen elkeverjük a már kész mártásban. Főtt krumplit adhatunk hozzá köretnek.

  • TIPP: Ha nem kapunk hámozott, darabolt paradicsomkonzervet, elég, ha csak hámozottat veszünk, és pillanatok alatt feldaraboljuk.

Fotó: archív