Konyha

Illatok a kertből: ön tudja, hogy mire való a lestyán és a csombor? – 3 recept

Akinek kertje van, csak szakajt egyet a zöldfűszerekből. De cserépben is nevelhetők.

Lestyán

Régebben a falusi kertek egyik állandó szereplője volt. Levelét és gyökerét egyaránt felhasználhatjuk. Intenzív fűszeres illata és íze van. Fűszerkeverékek, leveskockák alkotórésze, de konzerveket is ízesítenek vele. Leveleivel sülteket, leveseket, főzelékeket, pástétomokat, salátákat, tojásételeket fűszerezhetünk. Szinte mindenbe jó! Kiemeli az ételek ízét, a diétás konyhában pedig pótolhatja a sót.

Zsálya

Húsok tartósítására használták, mert olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek lassítják a bomlási folyamatot. Éppen ezért – meg jellegzetes íze miatt is – pástétomok, raguk egyik szinte kötelező ízesítője. Zsíros, nehezebb húsok könnyebben emészthetővé válnak tőle. De a paradicsommal is jól összeillenek. Kipróbálhatjuk a zsályát új szerepben is, például egy rántottában vagy egy rizottóban.

Csombor vagy borsikafű

Hagyományos magyar fűszer volt a parasztkonyhán. Fűszeres aromája miatt régen is szívesen használták ízesítésre, gyógyítottak is vele. Mártások, pácok, majonéz, pecsenyék, bableves és -főzelék, hurka, kolbász, krumplis és káposztás ételek ízesítésére alkalmas. Kiemeli a halak, sajtok, tojásos ételek, de főként a paradicsomos fogások ízét. Könnyíti az emésztést, enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, fogyasztó hatású, de étvágygerjesztő is.

Káposztás csorba lestyános húsgombóccal

A csorba

Savanyú káposzta levével, citrommal, lestyánnal, tárkonnyal savanyított, húsokkal és zöldségekkel gazdagon telerakott leves. A román, a bolgár és a szerb konyha jellegzetessége. Készítik marhából, csirkéből, sertésből, húsvét táján bárányból, de pacalból is. A román parasztcsorbát korpaciberével savanyítják. Savanykás, pikáns ízű raguleves, szinte egytálétel jellegű.

Hozzávalók:
■ 15 dkg füstölt szalonna
■ 25 dkg savanyú káposzta
■ 3 szál sárgarépa
■ 2 szem krumpli
■ 1-1 karalábé, zeller és fehérrépa
■ 1 evőkanál liszt
■ só, bors
■ 25 dkg darált sertéshús
■ 10 dkg rizs
■ 1 tojás
■ 1 kis csokor lestyán
■ 2 dl natúr joghurt

A darált húst elkeverjük a rizzsel, egy tojással, az aprított lestyánnal, a lereszelt vöröshagymával, sóval, frissen őrölt borssal. A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk, illetve felkarikázzuk. A szalonnát zsírjára sütjük, hozzáadjuk az összevágott káposztát, dinszteljük, majd adunk hozzá 1 evőkanál lisztet, megfuttatjuk, kevés vízzel csomómentesre keverjük. Beletesszük a zöldségeket, felöntjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Sóval, borssal, 1 szál lestyánnal ízesítjük. Takarékon puhára főzzük a zöldségeket. Gombócokat formázunk a húsmasszából, és kb. 15-20 perc alatt a levesben készre főzzük. Lezárjuk a leves alatt a gázt, a joghurtot fokozatosan elkeverjük a meleg levessel, úgy, hogy mindig csak egy kevés levest adunk hozzá.

Zsályavajas sajtos penne

TIPP

Ha egyszerre sok zsályát kapunk, 4-5 napig tarthatjuk hűtőben. Ha tovább is szeretnénk megőrizni, vagdossuk össze, és tegyük olíva-olajba. Fagyaszthatjuk is.

Hozzávalók:
■ 50 dkg penne tészta
■ 8 dkg vaj
■ 1 dl tejszín
■ kb. 40 zsályalevél
■ 5 dkg keménysajt (pl. parmezán)
■ só

Egy nagy fazékban feltesszük a vizet a tésztának. Közben elkészítjük a feltétet: a zsálya felét egészen apróra vágjuk. Kisebb lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a felaprított és az egészben hagyott zsályaleveleket is. Megsózzuk. Enyhén megpirítjuk a leveleket, majd elkeverjük benne a tejszínt. Ha felforrt a tésztavíz, sózzuk, készre főzzük benne a tésztát. Leszűrjük, majd azonnal elkeverjük a zsályavajjal. Parmezánforgácsokkal megszórva tálaljuk. Egyszerűnek tűnő, de nagyon karakteres ízű fogás.

Mentás-cukkinis fasírt

Hozzávalók:
■ 40 dkg darált sertéshús
■ 1 közepes cukkini
■ 1 tojás
■ zsemlemorzsa
■ 1 kis csokor menta
■ 1 gerezd fokhagyma
■ só, frissen őrölt bors
■ olaj a sütéshez
■ 1 kg újkrumpli

A megmosott cukkinit káposztareszlőn lereszeljük, alaposan kinyomkodjuk a levét, és elkeverjük a hússal. Hozzáadjuk a tojást, a nagyon finomra vágott hagymát, az aprított fokhagymát és mentát, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható húsmasszát kapjunk. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük. 30 percre félretesszük állni a masszát. Felforrósított teflonserpenyőbe öntünk egy kevés olajat, lapos pogácsákat formázunk a húsmasszából, majd mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ehhez a nem szokványos fasírthoz köretnek petrezselymes újkrumplit ajánlunk.

Fotó: archív