Konyha

Másnaposság ellen repce-, köhögésre akácméz: ön tudja, melyik méz, mire való?

Hála a szorgos méheknek, a kert és a természet aranyló kincse a méz. Lássuk most az igazi különlegességeket!

Eltáncolják, hol a méz!

1973-ban Karl von Frisch kapta a fiziológiai, más néven orvostudományi Nobel-díjat, a méhek táncának megfejtéséért. Kutatásai során észrevette, hogy reggelente a kaptárból felderítő méhek repülnek ki, akik feltérképezik, hogy a környéken hol van jó minőségű, nagy mennyiségű nektár. Miután visszatérnek a többiekhez, megkóstoltatják a gyűjtött nektárt, és eltáncolják, hogy hol található a lelőhely. További érdekesség, hogy a méhek az útra magukkal visznek mézet, elemózsiának.

Édesharmat – a mézek sztárja!

Az édesharmat-méz neve alapján a legkülönlegesebb csemegének tűnik, ám ha megtudjuk, hogyan keletkezik, egyértelművé válik, miért.csak a legnagyobb ínyencek választják.

„Édesharmat-méz nincs minden évben, ugyanis ahhoz, hogy ezt gyűjtsük, szükség van arra, hogy a levéltetvek elszaporodjanak. A tetvek szívják a növény nedvét, ám mivel a cukrot nem tudják feldolgozni, az emésztetlenül távozik a szervezetükből. Ezt gyűjtik be a méhek, és ebből lesz az édesharmat méz. Igazi különlegesség, a mézek sztárja, a legédesebb, a legaromásabb, a legtöbb ásványi anyagot tartalmazza.”

Medvehagymaméz – a ritka kincs!

„A méhészek több ezer kilométert is vándorolnak egy évben kaptárjaikkal, hiszen pontosan tudják, mely időszakban hol vannak jó méhlegelők – meséli Nyerges József méhész.
– A mézelő év a medvehagymával kezdődik. Ilyenkor a Mecsek és a Bakony egyes részeire viszem a kaptárokat, ahol az erdőben terem a növény. A medvehagyma ritkán mézel, csak három-négy évente van megfelelő mennyiségű nektár, ezért az ára is borsosabb.”

  • A népi gyógyászat szerint: A medvehagyma méze étvágyjavító, a bél- és gyomorproblémákra hatásos gyógyír, megelőzi az érelmeszesedést és vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Repceméz – a mézek krémje!

Május elején kezd virágozni a repce, ilyenkor az utak mentén szinte az országban mindenhol találkozhatunk a gyönyörű, élénksárga táblákkal, de a legjobb nektárlelő helyek Fejér, Tolna és Csongrád megyében vannak. Repcemézet magában nem igazán, inkább a vegyes virágmézekben találhatunk.

„Sok benne a szőlőcukor, ezért hamar kristályosodik. Magyarországon most kezdik felfedezni. Igazi krémméz, úgy lehet kenni, mint a mogyoróvajat, ráadásul a legkevésbé savas, így a gyomrot sem bántja.”

  • A népi gyógyászat szerint: Másnaposság ellen ajánlják, és gyomorsavtúltengés esetén is hatékony.

Akácméz – az ízesítés királya!

A repce után, május közepén virágzik az akác, az egyik legismertebb és Magyarországon a legkedveltebb méz alapanyaga. Az országban mindenhol megtalálható, de leginkább a Duna-Tisza közén, ahova eredetileg telepítették a futóhomok megállítására. Tökéletes tea, kávé és sütemények ízesítésére és nagy mennyiséget lehet belőle gyűjteni. A lépesméz is – amikor egy lépdarabbal együtt vágják ki a mézet – leggyakrabban az akácmézből készül.

  • A népi gyógyászat szerint: Emésztési zavarokra, köhögéscsillapításra, a légutak tisztítására és fertőtlenítésre.

Selyemfűméz – a gyulladások ellensége!

A selyemfüvet az I. világháború után kezdték termeszteni, eredetileg ejtőernyőselymet akartak belőle készíteni, ám erre valójában nem alkalmas. Mára azonban annyira elszaporodott, hogy hivatalosan virágzás előtt kaszálni kellene, ám ebben az esetben elesünk egy igen finom méztől.

Az akáchoz hasonlóan édes, kellemes, de annál kicsit aromásabb ízét sokan kedvelik. A legjobban az alföldi homokon érzi magát a növény.

  • A népi gyógyászat szerint: Gyulladáscsökkentő hatású.

Hársméz – az aromaterápia nedűje!

Június közepén kezd virágozni a hársfa. Erdőt alkotó állománya van Somogy megyében, a Zselicben, de a legtöbb erdőben, így az Északi-középhegységben, a Mecsekben vagy a Vértesben elszórtan található. Ha a hárs szempontjából jó az időjárás, azaz meleg, párás és néha esik az eső, akár néhány kilónyit is összegyűjthet belőle egy méhcsalád. A gyűjtés idejétől függően a világossárgától a borostyánsárgáig több árnyalatban fordul elő.

  • A népi gyógyászat szerint: Megfázásra gyógyír, nyákoldó hatású, hársfateával érvényesül igazán. Amikor illatozik, az erdőben igazi aromaterápiában lehet részünk.

Napraforgóméz – zserbóhoz ideális!

A napraforgót senkinek nem kell bemutatni, nyaranta mindenhol látni az utak mentén. Július elejétől általában egy hónapig virágzik, a méze a legfinomabb sütemények – például zserbó, puszedli – ízesítéséhez. Önállóan inkább csak méhészeknél kapható, a boltok polcain már vegyesmézbe keverve találkozhatunk vele.

A népi gyógyászat szerint: Segíti az emésztést, jó a gyomorproblémák ellen, és külsőleg is alkalmazzák sebfertőtlenítésre.

Érdekességek a mézzel kapcsolatban

✦ Új-Zélandon létezik egy méz, a manuka, amelyet gyógyszerként törzskönyveztek fertőtlenítő hatása miatt.

✦ 12 ezer évvel ezelőtt barlangrajzokon már vannak olyan ábrák, amelyek méhészetre utalnak.

✦ Az úgynevezett rakodó típusú kaptárokkal tudják elérni, hogy különböző típusú nektárokat gyűjtsenek a méhek. A kaptárban a családoknak kisebb fiókjaik vannak, így a fiókok cseréjével más és más típusú mézek gyűjthetők.

✦ Míg Magyarországon most kezdik megismerni a kristályos krémmézeket, addig a skandináv országokban a nehezen kristályosodó mézeket is be kell oltani mézkristályokkal, és krémmézet kell az asztalra tenni, hogy a fogyasztók elégedettek legyenek.

Fotó: shutterstock