Egészség Konyha

Évezredes csodaszer a méz: másra hat a selyemfűméz, mint a fenyőméz – itt a nagy Mézlexikon!

Évezredek óta együtt élünk a méhek virágporból alkotott csodaszerével. Élvezzük édes ízét, gyógyító hatását, gasztronómiai lehetőségeit. És azt tudja, hogy melyik fajta méz mire a legjobb?

A legnépszerűbb

A mézről a pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk – kivéve, ha tüneteket okoz, de ez ritka.
Az igen kedvelt akácméz színe gyönyörű világossárga, áttetsző, évekig nem kristályosodik.
✔ Remek altató: langyos tejbe keverve segít az esti ellazulásban.
✔ Csökkenti a refluxos tüneteket.
✔ A náthás, influenzás megbetegedések közkedvelt orvossága.
✔ Természetes antibiotikumaival beindítja az immunrendszer működését, energiát ad.
✔ A horzsolásos vagy égési sérüléseket is remekül gyógyítja.
✔ Segíti a kalcium felszívódását, a csontritkulás megelőzését.

Hazai kedvencek

A selyemfűméz erős, fűszeres ízű hungarikum. Enyhe vérnyomáscsökkentő, immunerősítő.
A fenyőméz a fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvéből, harmatából készül. Sötét színű, rendkívül magas az ásványianyag-tartalma. Hatékonyan enyhíti a húgyúti és légúti gyulladásokat.
A levendulamézből itthon a legtöbbet Tihanyban és Pannonhalmán készítik. Ideg- és gyomornyugtató, álmatlanságra is jó.

Virágok ajándéka

A vegyes virágméz színe sötétebb, íze töményebb, mint az akácé. Olcsóbb is annál. Teába vagy sütés-főzésre egyaránt használhatjuk, a mézeskalács kellemesen barna lesz tőle.
A hársméz színe a borostyánéra emlékeztet, illata jellegzetes, erős. Nagyanyáink konyhájában a köhögés, a láz, a gyulladások gyógyszere volt. Íze kesernyés, ételekben kevésbé érdemes használni.
A napraforgóméz ragyogó sárga, íze enyhén savanykás. A torokfájás legjobb ellenszere. Csökkentheti a magas koleszterinszintet és vérnyomást, az érelmeszesedés kockázatát, a lázat és a gyulladásokat. Tejtermékek (túró, sajtok, ricotta, mascarpone) mellé kifejezetten finom.

Ízletes különlegességek

A gesztenyeméz vörösesbarna, íze erőteljes, ám viszonylag ritka fajta. Jó hatású a szív- és érrendszerre.
A facélia másik neve mézontófű. Mézének magas a cukortartalma, viszont kevés benne a pollen, így az allergiásoknak sem kell tartaniuk tőle.
A leleményes méhészek ízletes, fűszeres különlegességeket is készítenek: ­kurkumás, csilis, narancsos, gyömbéres, mentás, bodzás vagy kakukkfüves méz elégíti ki az extra ízekre vágyó ínyencek kíváncsiságát.

A krémes repce

A repceméz fehér, állaga krémszerű. A kellemetlen gyomorsavtúltengés és a reflux természetes enyhítője. Sok vasat tartalmaz, vérszegénységre is ajánlott. Hamar elkezd kristályosodni, de ez nem ront a minőségén. Jól kenhető, nem csepeg, sütni-főzni is remekül lehet vele.

Édeset a sós mellé

Talán a keleti konyha hatása, hogy újabban egyre népszerűbbek a mézzel készült ételek. Különösen a húsoknak tesz jót a mézes-mustáros máz: süthetünk így csirkemellet és szárnyat, kacsacombot, sertéskarajt, oldalast, csülköt, pulykát, lazacot vagy más halféleséget, de a tökfőzelék, aromáját is különlegessé tehetjük vele. Céklát, sütőtököt, kelbimbót piríthatunk mézzel. Jól társítható a citrommal, naranccsal. Édességek ízesítésére is kiváló, és gyümölcssalátákhoz, pohárkrémekhez, joghurtokhoz is használhatjuk.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete