Konyha

Habos torták, mennyei hétvégék: 7 krémes finomság recepttel

Akár születésnapi torta , de különleges hétvégi édesség is készülhet ezekből a receptekből. Mennyei krémes finomságok.

Női szeszély

Nagyanyáink szívesen készítették zsúrokra, teázásokra karácsonyi aprósüteménynek. Élesztős tésztát kell készíteni lisztből, vajból, cukorból, tojássárgájából. Gyúrjuk simára, pihentessük, majd nyújtsuk ki, tegyük tepsibe, kenjük meg baracklekvárral, és meleg sütőben süssük 15-20 percig. Verjünk a tojások fehérjéből kemény habot vaníliás cukorral, kenjük a süti tetejére, és langyos sütőben szárítsuk. Kockákra vágva kínáljuk.

Mousse au chocolat

A franciák híres édessége. Receptje szerint minimum 25 dkg csokoládé kell hozzá, amelynek legalább 70 százalékos a kakaótartalma. Ezt kockákra törjük, vízfürdő fölött felolvasztjuk, és ha teljesen felolvadt, 1 dl sűrű habtejszínt vagy 2 dkg vajat keverünk bele. Hozzáadjuk 4 tojás sárgáját, és nagyon alaposan összedolgozzuk. Majd a csipetnyi sóval felvert tojásfehérjék egyharmadát hozzáforgatjuk, és ha szépen eloszlott, beletesszük a többit is. Tálkákba adagoljuk, és hűtőben tartjuk.

Pavlova

Az orosz cári balett táncosnője a 20. század elején meghódította a világot. Máig híres a róla elnevezett Pavlova-torta. 5-6 tojás fehérjét kevés sóval és 15-20 dkg cukorral felverjük. A végén pici almaecettel kevert étkezési keményítőt is hozzáadunk, amíg a tojáshab fényes nem lesz. Sütőpapírral bélelt tepsiben, alacsony hőmérsékleten egy óráig szárítjuk. Ha teljesen kihűlt, keményre vert habtejszínnel töltjük meg, és gyümölcsökkel rakjuk ki a tetejét.

Borkrémes leveles torta

Hozzávalók:
■ 1 doboz mélyhűtött leveles tészta
■ 3 dkg pirított, szeletelt mandula
■ 5 dkg porcukor
■ 3 tojássárgája
■ 20 dkg cukor
■ 1,8 dl muskotályos bor
■ 1 dl habtejszín
■ 6 dkg dióbél

Olvasszuk ki a tésztát, és vágjunk belőle 5 egyforma kerek lapot. Tegyük külön-külön sütőpapírra, szórjuk meg porcukorral, takarjuk le újabb sütőpapírral, és nyomatékul szórjunk rá szárazbabot, hogy ne emelkedjen meg nagyon. Így süssük 220 fokon 6 percig, majd a felső papír nélkül még 5 percig, hogy szép aranybarna legyen. A tojás­sárgákat 10 dkg cukorral keverjük habosra, öntsük hozzá a bort, majd folyamatosan kevergetve, nagyon lassú tűzön sűrítsük be. Amikor kihűlt, keverjük hozzá a habbá vert tejszínt. A maradék cukorból 3 evőkanál vízzel főzzünk szirupot, tegyük bele a diót, és karamellizáljuk. Szedjük sütőpapírra, és ha kihűlt, törjük össze. Töltsük meg a lapokat a borkrémmel, a mandulával és a dióval. A tetejét dióval és karamellel díszíthetjük.

Citrombomba

Hozzávalók:
■ 2 kész piskótalap
■ 2,8 dl habtejszín
■ 15 dkg kristálycukor
■ 4 tojássárgája
■ 2 dkg porcukor
■ 2 dkg zselatin
■ 2 evőkanál citromízű likőr
■ 1 citrom

Áztassuk hideg vízbe a zselatint. Szel­jük fel az egyik piskótalapot csíkokra, és locsoljuk meg a kétszeresére hígított likőrrel. A tojássárgákat 1,3 dl tejszínnel és 10 dkg cukorral gőz fö­lött sűrítsük be. Öntsük hozzá a citrom levét, reszelt héját, végül a zselatint, és hagyjuk kihűlni. Ha langyos, keverjük bele a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjét. Egy tálat béleljünk ki a piskótacsíkokkal, önt­sük bele a krémet, fedjük le a piskótalappal, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára. Tálalás előtt borítsuk ki a formából, verjük fel
a maradék tejszínt a porcukorral, és ezzel vonjuk be a bom­bánkat.

Pisztáciás finomság

Hozzávalók:
■ 1 tojásfehérje
■ 3 dkg liszt
■ 3 dkg kristálycukor
■ 5 dkg porcukor
■ 6 dkg vaj
■ 1,5 dl habtejszín
■ 2 dkg pisztácia

Keverjük össze a lisztet a porcukor felével és 5 dkg vajjal, majd óvatosan keverjük hozzá a kristálycukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A maradék vajjal kenjük meg a sütőpapírt, és a tésztából formázzunk rajta 4, nagyjából 10 cm átmérőjű korongot. Tegyük 5 percre 180 fokos sütőbe, majd amint megsült, gyorsan tekerjük csövekké
a korongokat, és úgy hagyjuk kihűlni. A tejszínt verjük habbá a maradék porcukorral, töltsük a tésztákba, szórjuk meg a fel­aprított pisztáciával, és tálaljuk.

Emeletes habtorta

Hozzávalók
a tésztához:
■ 5 dkg vaj
■ 10 dkg porcukor
■ 2 tojás
■ 35 dkg liszt
■ kevés szódabikarbóna
■ 2 evőkanál méz
A krémekhez:
■ 20 dkg mascarpone
■ 3,5 dl tejszín
■ 3 evőkanál porcukor
■ 8 dkg fagyasztott málna
■ 1 citrom reszelt héja
■ 2 csomag habfixáló
■ vegyes déligyümölcsök a tetejére

A vajat a mézzel, a cukorral és a tojásokkal keverjük el, majd gőz fölött főzzük sűrűre. Még melegen szórjuk bele a szódabikarbónás lisztet, és jól gyúrjuk össze. Osszuk három cipóra, nyújtsunk belőle három egyforma lapot, és megvajazott, lisztezett tepsi hátán 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt világosra süssük meg őket. Tortaformában állítsuk össze. A krémhez a mascarponéba keverjünk bele 1,5 dl tejszínből felvert habot, a porcukrot, a citrom reszelt héját és a málnaszemeket. Pihentessük hűtőben. A maradék tejszínből a habfixálóval verjünk kemény habot, és tálalás előtt nyomjuk a torta tetejére. Díszítsük gyümölcsökkel.

Fotó: pexels