Konyha

Energia egész napra: miért olyan fontos az uzsonna az iskolába?

Nem véletlenül tartják a reggelit a nap legfontosabb étkezésének: aki kihagyja, az mintha üres tankkal próbálná elindítani az autóját. Aki viszont ügyesen állítja össze, az egészen ebédig nem lesz sem éhes, sem pedig fáradt és enervált.

„Nagyon fontos, hogy a gyerekeknek olyan reggelit és tízórait csomagoljunk, amit szívesen fogyasztanak” – mondja a Lidl dietetikusa Szabó Adrienn. A szakértő azt is javasolja, hogy hetente egyszer menjünk el együtt a boltba, azért, hogy ott választhasson egy olyan ételt, amit még nem evett, és amit szívesen megkóstolna.

Szénhidrát: fő energiaforrás

A szervezetünknek szénhidrátra, fehérjékre és zsiradékokra is szüksége van. Szakértőnk szerint a szénhidrátok esetében a minőség a legfontosabb, egyszerű cukrot csak kisebb mennyiségben fogyasszunk. A cukros-mézes gabona­pehely helyett ezért kerüljön inkább a tányérra teljes értékű gabona, például zabpehely alapú müzli, teljes kiőrlésű pékáru. Ez utóbbi mellé tálaljunk kaukázusi kefirt vagy natúr joghurtot. Tízóraira és uzsonnára gyümölcsöt és zöldséget is mindig csomagoljunk. Összességé­ben a napi energiaszükségletünk 55-60 százaléka származhat szénhidrátból.

Mi kerüljön a kenyérre?

Vaj vagy margarin? Ez leginkább ízlés dolga, de választhatunk valamilyen fehérjében és más hasznos tápanyagokban gazdag szendvicskrémet is. A fehérjeforrás lehet növényi eredetű, mint például a fehérbabkrém, vagy a  csicseriborsóból készült hummusz. A hüvelyeskonzervek tartalmát elég minőségi növényi olajjal, például tökmag- vagy olívaolajjal összeturmixolni. Az állati fehérjeforrások közül jó választás lehet a cottage cheese, a túrókrém, amelyet nemcsak sósan, hanem édesen, például gyümölccsel vagy magas gyümölcstartalmú lekvárral is tálalhatunk. A klasszikus sajtos szendvics sem megy ki a divatból. A húsok közül a  csirke-, a pulykamell- és a sertéscombsonka illik a legjobban a teljes kiőrlésű pékáruhoz, de a halas, például tonhalas krém és a tojás is jó választás. Magas zsírtartalmuk miatt a kolbászok és szalámik csak mértékkel javasoltak.

Magvak és gyümölcsök

Az olajos magvakban levő fehérje és növényi zsiradék tökéletesen kiegészíti a reggeli túrókrémet, de tízóraira és uzsonnára is érdemes őket csomagolni. Zöldségből és gyümölcsből minél több, de legalább 100-150 gramm kerüljön az uzsonnás dobozba, és minden étkezéshez fogyasszunk belőlük.

Fontos a folyadék

A cukrozott tejtermékek helyett kínáljunk natúr, lehetőleg 1,5%-os tejet, natúr joghurtot, kefirt, esetleg teát. Szabó Adrienn szerint a gyermekek számára sokkal jobb ital a tehéntej, mint a növényi alapú italok, ugyanis fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A gyümölcslevekkel legyünk óvatosak: napi 2 dl 100%-os gyümölcslé ajánlott a gyerekeknek, legjobb, ha 1:1 arányban vízzel hígítva kerül a pohárba.

Fotó: adobestock

Címkék: