Konyha

Függővé tesz és egészséges ez a közel-keleti krémes finomság, de mi is valójában a hummusz?

Selymes, fűszeres krém, amely szinte függővé tesz, ha egyszer megkóstoljuk. Számtalan változata létezik, az azonban közös bennük, hogy nagyon egészségesek.

Honnan érkezett?

Nem véletlen, hogy a legtöbb leírásban közel-keletinek nevezik ezt a rendkívül népszerű ételfajtát: az észak-afrikai térségben mindenki a magáénak vallja a receptjét. Libanon, Szíria, Izrael, Törökország, Egyiptom egyaránt szinte nemzeti ételként tartja számon, lakói pedig nagy mennyiségben fogyasztják. A pontos eredet tehát az idők homályába vész, a lényeg, hogy a humusznak mindenhol a csicseriborsó az alapja. A többi hozzávaló, illetve az arányaik viszont országonként változhatnak. Keverhetünk bele pirospaprikát, pesztót, római köményt, petrezselymet, koriandert, a tetejére tehetünk avokádót, sült hagymát, olajbogyót, kapribogyót, aszalt paradicsomot is.

Hogyan együk?

A hummuszt felhasználhatjuk falafelgolyó készítéséhez, pitába, wrapekbe kenve, de keksszel, zöldségrudakkal, sajttal, pirítóssal vagy kenyérrel mártogatva is kitűnő és egészséges, könnyű és tápláló étel. Különösen finom tortillachipsszel, zellerrel, szeletelt almával, sárgarépával, brokkolival vagy karfiollal. Ha kicsit hígítjuk, salátaöntetnek vagy tésztaszósznak is megfelel. Pácolhatunk benne csirkehúst vagy halat, és feldobhatjuk vele a krumplipüré ízét is.

Szezám, tárulj!

Csicseriborsókonzervet ma már minden áruházban beszerezhetünk. Ha sietünk, ez is tökéletesen megfelel a humuszhoz, de akik hiteles változatra vágynak, azoknak áztatni és főzni kell a hüvelyest. Méghozzá nem is keveset! A száraz csicseriborsónak legalább egy éjszakán vagy egy napon át áznia kell, hogy puhuljon, aztán pedig legalább két órán át fő. Használhatunk kuktát is, vagy a főzővízbe tehetünk kevés szódabikarbónát, ezzel gyorsíthatjuk a folyamatot.

A főzés után leszedhetjük a borsószemek meglazult héját, de ez macerás folyamat, és a krém minőségén nem igazán változtat. Célszerű viszont azonnal pépesítenünk a még meleg ételt. Utána jöhet a másik legfontosabb hozzávaló, a tahini, azaz a szezámmagkrém. Boltban kapható, vagy otthon is elkészíthető, de a szakértők szerint ehhez kivételesen erős aprítóra, kávédarálóra vagy turmixgépre van szükség. Hogy a szezámmagból és az olajból folyékonyan krémes masszát kapjunk, hosszú percekig kell dolgoztatnunk a gépet. Utána már csak kevés fokhagymával, sóval és citromlével kell összeturmixolnunk a csicseriborsóból készült pépet és a tahinit, majd különféle fűszerekkel az ízlésünkhöz igazítani.

Hasznos tippek

A főzővizet ne öntsük ki, mert a csicseriborsó turmixolásához, később pedig a besűrűsödött hummusz lazításához is felhasználhatjuk.

Keverjünk jégkockát a frissen elkészített krémbe, mert a hidegtől sokkal selymesebb lesz az állaga.

Tálalás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből, és locsoljuk meg olívaolajjal.

Szinte szuperélelmiszer

Rostokban gazdag, tehát támogatja az emésztést, kipucolja a beleket. Lassú felszívódású, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Vegetáriánusoknak is nagyon hasznos, mert sok fehérje van benne.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete